Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar – Seymour / Bir giriş
Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar – Seymour / Bir giriş

Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar – Seymour / Bir giriş

J. D. Salinger

Efsane yazar, suskun münzevi Salinger’ın Türkçeye çevirilen son kitabı. Daha önceki yıllarda Dokuz Öykü (1993), Franny ve Zooey (1993) ve Çavdar Tarlasında Çocuklar isimli…

Efsane yazar, suskun münzevi Salinger’ın Türkçeye çevirilen son kitabı. Daha önceki yıllarda Dokuz Öykü (1993), Franny ve Zooey (1993) ve Çavdar Tarlasında Çocuklar isimli kitaplarını yayımladığımız Salinger’ın kitaplaşmış son kitabıydı Yükseltin Tavan Kirişini Ustalar ve Seymour Bir Giriş. Franny ve Zooey’de olduğu gibi bu kitapta da Glass kardeşlere ait iki uzun öykü yer alıyor.

Yazdığı öyküler kadar, 1963’ten bu yana sürdürdüğü mutlak münzevi tavrıyla da edebiyat gündeminin en çok konuşulan ismi, J. D. Salinger. Tek -ve kült- romanı Çavdar Tarlasında Çocuklar ile modern edebiyatın klasiği olan Salinger’ın bu romanı (ilk baskısı….) her yıl iki yüz elli bin basılıyor.

*

Ahbabımla birlikte Yetmiş Dokuzuncu Sokak’taki Schrafft’ın döner kapısına vardığımızda, Nedime, kocası ve Bayan Silsburn birkaç dakikadır kapının önünde bekliyorlardı.

Onlar orada öyle, yanına varılmaz bir üçlü oluşturmuşlar gibi geldi bana. Konuşuyorlardı, ama bizim karışık ikili yanlarına yaklaşırken birden susuverdiler. Daha birkaç dakika önce arabada, boru-trampet takımı patırdarken duyulan o ortak rahatsızlık, hatta o ortak ıstırap diyelim, küçük topluluğumuza bir birlik ruhu kazandırmış gibiydi – Pompei’de sağnak yağmura tutulan, Cook şirketinin gezdirdiği turistler arasında bir ara oluşan birlik ruhuna benzer bir şeydi bu.

Açıkça anlaşılıyordu ki, ufacık ihtiyarla ben Schrafft’ın döner kapısına yaklaşırken sağnak dinmişti artık. Nedime’yle selamlaşmadan filan, tanışlık ifadeleri takındık. Bana soğuk soğuk bakarak, “Tadilât varmış, kapalıymış” dedi. Emindim, açıkça değilse de bana karşı “ebe sensin, çık bakalım” tavrı içindeydi. Burada nedenlerine girmeye değmez ama, sabahtan beri duyduğum yalnızlığı ve yabancılaşmayı o anda çok daha derinden duydum.

Aynı anda, burda onu da belirteyim, her nedense birden öksürüğüm harekete geçti. Arka cebimden mendilimi çektim. Nedime, Bayan Silsburn’le kocasına döndü. “Buralarda bir de Longschamps’ın yeri olacaktı,” dedi. “Ama nerde, bilmiyorum.” “Ben de bilmiyorum,” dedi Bayan Silsburn. Neredeyse ağlayacaktı. Alnından ve üst dudağından, hatta fondöten makyajlarından terler fışkırıyordu. Siyah rugan çantasını koltuğunun altına sıkıştırmıştı.

Çantayı en sevdiği oyuncak bebeğiymiş gibi tutuyordu. Kendisi de, bir denemek için aşırı rujlanıp pudralanmış, evden kaçmış ve çok mutsuz bir kız çocuğuydu sanki. “Taksi de yok, paranla rezillik bu şimdi,” dedi Teğmen, perişan.

Üstü başı daha da perişandı. Başındaki “bıçkın pilot” şapkası, solgun, terli, hiç mi hiç yiğit görünmeyen yılgın suratının tepesinde tüm iğretiliğiyle göze batıyordu ve yine hatırlıyorum, şu şapkaya şöyle pat diye bir vurup kafasından alaşağı edeyim ya da en azından, adam gibi bir düzelteyim diye geçirdim içimden – böyle bir duyguyu, çocuk partilerinde rastlanan o küçücük ve bakımsız çocuklardan birinin kulaklarına kadar geçmiş kâğıttan külahı düzeltmek isteğini, herkes mutlaka duyar sanırım. “Of Tanrım, bu ne biçim gün böyle!” dedi Nedime hepimiz adına konuşarak.

Başındaki yapay çiçek tacı bir parça yana yıkılmıştı, terden sırılsıklamdı, ama onda gerçekten yıkılan tek şey, kendisinden en uzakta kalan aksesuarı -yani iki eliyle kavradığı gardenya buketi- idi. Zavallı çiçeklerin, bu olup bitenlere dayanamadığı anlaşılıyordu. “N’apacağız şimdi biz?” diye pek ender görülen çaresizliğini dile getiriyordu. “Oraya kadar yürüyemeyiz, taa Riverdale’de oturuyorlar. Parlak bir fikri olan var mı?”

Önce Bayan Silsburn’e baktı, sonra kocasına — ve nihayet, belki umutsuzluktan, bana.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Öykü
  • Kitap AdıYükseltin Tavan Kirişini Ustalar – Seymour / Bir giriş
  • Sayfa Sayısı152
  • YazarJ. D. Salinger
  • ISBN9789753633182
  • Boyutlar, Kapak13,5 x 21 cm, Karton Kapak
  • YayıneviYapı Kredi Yayınları / 2024

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Dokuz Öykü ~ J. D. SalingerDokuz Öykü

    Dokuz Öykü

    J. D. Salinger

    Sahte dünyanın sahte insanlarına topyekün savaş açmıştı Salinger: Bu kitaptaki öyküler, bu dünyanın kabullenilmesinde değil, aşılmasında buluyor doruk noktasını. İnce bir ironiyi, keskin gözlemleriyle...

  2. Franny ve Zooey ~ J. D. SalingerFranny ve Zooey

    Franny ve Zooey

    J. D. Salinger

    Glass’lar; öncesi, savaş ve sonrası ile 2. Dünya Savaşı’nın “yaralanmış” kuşağının yedi “tuhaf” kardeşli “tipik” bir ailesi… Ölümler, intiharlar, güvence aranan mistik savruluşlar ve...

  3. Çavdar Tarlasında Çocuklar ~ J. D. Salinger Çavdar Tarlasında Çocuklar

    Çavdar Tarlasında Çocuklar

    J. D. Salinger

    NewYork’lu bir burjuva ailesinin oğlu Holden Caulfield’in “büyümeye dair” keyifli ve hüzünlü öyküsü. Salinger’in en iyi eserlerinden biri. Türkçeye daha önce Gönülçelen adıyla çevrilen...

Men-e-men Birazoku

Aynı Kategoriden

  1. Aşık Kral ~ Başar BaşaranAşık Kral

    Aşık Kral

    Başar Başaran

    “Âşık Kral aklına kolay kolay kötü bir şey getirmez. Ona göre aksi kesin olarak ispatlanmadığı sürece hayat daima iyimser bir umut taşımaktadır. Hatta ispatlansa...

  2. Unutulan Yurttaş ~ Zehra TırılUnutulan Yurttaş

    Unutulan Yurttaş

    Zehra Tırıl

    Zehra Tırıl, Odalarda Annem Yok, Pembe Gecelikli Kız, Kapıların Kışında adlı öykü kitaplarına Unutulan Yurttaş ile bir yenisini ekliyor. Unutulan Yurttaş’taki on öykü yaşadığımız...

  3. Denizin Çağırışı ~ Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı)Denizin Çağırışı

    Denizin Çağırışı

    Halikarnas Balıkçısı (Cevat Şakir Kabaağaçlı)

    Usta yazarımız Halikarnas Balıkçısı’nın üç çocuk kitabından biri Denizin Çağırışı. Yazarın sekiz öyküsünü birarada sunduğumuz bu kitabı, Cavit Yaren resimledi. Yaşamını denizden kazanan insanların,...

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur