Efsunculuğa ve Büyü Zanaatına Başlamak İçin Bilmeniz Gereken Her Şey
“Efsunculuk”, kimileri için gece gökyüzünde süpürgelerle uçan ve ışıltılı bir asadan kıvılcımlar saçan insanların fantastik görüntülerine ilham verebilecek bir sözcüktür. Bazıları ise Efsunculuk yapan kişileri yanlışlıkla karanlık sanatlarla ilişkilendirerek tüm Efsuncuların etrafta dolaşıp önüne gelene büyü yaptığına ya da sevmedikleri kimselerin başına bela açmak için başka “karanlık yöntemlerden” istifade ederek uğursuzluğun habercisi olduklarına inanır.
Oysa Efsunculuk, hayal ürünü bir kavram olmadığı gibi başlangıcından beri yapısı gereği kötü niyetli olmayan, canlı, doğa temelli bir ruhanî zanaattır. Bununla birlikte, resmî tarihte ve popüler kültürde böylesi yanlış anlamaların süregelmesi nedeniyle, pek çok açıdan benzersiz bir din, tüm sihir geleneklerini etkileyen bir fenomen ve Efsunculuğun alt dallarının en tanınmışı konumundaki Wicca’nın (Vika) takipçileri kendilerini Efsuncu olarak bile tanımlamamaktadır. Öte yandan Efsunculuk, kapsamı onu keşfetmeye yeni başlayanlar için bunaltıcı olabilecek kadar muazzam genişlikte bir konudur ve neyin “doğru” neyin “yanlış” olduğu üzerinde sayısız teoriye ev sahipliği yapmaktadır. Bu durum, ekoller arası ayrışmayı derinleştirdiği kadar, sıradan insanların Efsunculuğa olan itimadını da zedelemektedir.
Kitapları tüm dünyada 7 dile çevrilen ve 1 milyondan fazla adet satan yazar Lisa Chamberlain’ın kaleme aldığı Yeni Başlayanlar İçin Sihir ve Efsunculuk, işte tüm bu çatışmayı ve kavram kargaşalarını sona erdirmek, üstelik de sihre dair en tarafsız, bütüncül ve gerçeklere dayalı yaklaşımı size özlü bir bağlam içerisinde sunabilmek için devreye giriyor.
Bu eşsiz rehberde yer alan,
• Efsunculuğun ortaya çıkış süreci ve Batı Efsunculuğunun doğuşu
• Sihir, büyü ve efsun türlerinin tanım ve tasniflerinin kültürel kökenleri
• Antik çağlardan günümüze efsunculuğun tarihçesi
• Çağdaş Efsunculuğun ve Zanaat’ın asli biçimlerinin genel yapısı
• Günümüzde uygulandığı şekliyle Efsunculuk hakkındaki doğru zannedilen yanlışlar
• Wicca, Geleneksel Efsunculuk ve Eklektik Zanaat ekollerinin kapsamlarındaki temel inançlar, uygulamalar ve ayrımlar
• Sihrin “neden” ve “nasıl”larının altında yatan kavramlar
• Görselleştirme, çağrı ve mum sihri gibi birkaç yaygın büyü tekniğine kısa bir bakış
• Yeni başlayanlar için örnek sihirsel çalışmalar ve Efsunculuğun dinamikleri
• Bu konuları daha fazla araştırmak isteyenler için ilave okuma önerileri
Ve daha nice konuya dair pratik bilgilerle, sihir hakkındaki meraklı sorularınızın yanıtını bulacak, Efsunculuk yolculuğunuza başlangıç yapmak adına ihtiyaç duyduğunuz tüm entelektüel ve ruhanî müktesebata bu sayede erişim sağlayacak ve Zanaat bünyesindeki istikametinizi belirlemek adına her daim başvurabileceğiniz bir başucu kitabına sahip olacaksınız!
ÇEVİRMENİN NOTU
Böylesi cıvıl cıvıl bir serinin eserlerini dilimize tercüme ederken, İngilizcedeki terimlerin hem Türkçe karşılıklarını hem de literatürümüzdeki yaygın kullanımlarını dikkate aldim. Bu yüzden, bu disiplini bilen okurlarımızın daha aşina olduğu “Vika” sözcüğünü ilgili eserlerin kapak sayfasında ve isimlerinde olduğu gibi, aslına sadık biçimde muhafaza ederken, iç sayfalarda ise Türkçedeki tezahürü niteliğinde olan “Vika” tabiriyle ikame etmeyi tercih ettim.
İngilizcedeki “rune” kelimesinin dilimizdeki telaffuzu, kelimenin yalın hali ile herhangi bir ek aldığı håller bakımından farklılık arz ettiği için, “rune”un karşılığı olarak “rün”, “runic” tabirinin karşılığı olaraksa “runik” şeklindeki yaygın kullanımı yeğledim. Sihrin her bir dalı için farklı bir eşdeğere tekabül edebilecek “spread” tabirini, rün okumalanı bakımından “yayılım”, Tarot ve benzeri kart okumaları yönünden ise “açılım” şeklinde çevirdim ve dilimizde henüz yaygın bir literatürü bulunmayan “rune script”, “rune casting” ve “rune tine” kavramları için, sırasıyla “rün betiği”, “rün dökmek” ve “rün çubuğu” karşılıklarını uygun gördüm.
Benzer biçimde, “mage/magic” teriminin tercümesi için “sihir”, “spell” terimi için “büyü”, “witch” terimi için ise, (eserlerin kıymetli yazarı Lisa Chamberlain’in de öngördüğü üzere) cinsiyetten arındırılmış bir kavram olan
“efsuncu” kelimelerini kullanmayı uygun gördüm tabii bu doğrultuda “witchcraft” de “efsunculuk” olarak şekillendi. Yine bu bağlamda, “charm” için “tılsım”, “amulet” için “muska” ve “talisman” için de “totem” karşılıklarını tercih ettim. Eserlerde bahsi geçen bitkilerin, otların, yağ ların, kartların, burçların, çakraların ve kristallerin tercümesini de dilimizdeki bilinen isimleri üzerinden yaptım.
Popüler kavramlar bakımından ise; dünya öğretilerine çok sonradan giren ve geriye dönük tarih kurgusunun bir parçası olarak yaygın şekilde kullanılan “Yunan” tabirinin yerine ekseriyetle “Grek”; ilgili medeniyetin kültüründen bahsedilirken de “Helen” sözcüklerini kullandım. “Mindfulness” tabiri için “bilinçli farkındalık” ve “kendindelik” terimlerini, “manifest” için “tezahürü, “practice” içinse yerine göre “zanaat”, “pratik” ve “uygulama” şeklindeki izdüşümleri chven tuttum. “Self-…” şeklinde geçen kelimelerin tercümesinde ise, evvel eski dilimizde yer alanları (ö. özgüven, özsevgi, özsaygı) bitişik, literatürde nispeten yeni olanları (ö. öz denetim, öz yansıtma, öz bakım) ise öz kısmını bölerek, ayrı yazma yoluna gittim.
Ayrıca, gerekli yerlerde metne anlamı pekiştirmek için yaptığım eklemeleri ve yazarların atıf yaptığı olay ve kişilere ilişkin temel bilgileri de dipnotlar hâlinde sunarak, deneme türündeki bu eserin külli ve geniş bir panoramasını temin etmeye çalıştım. Yazarlarınkinden farklı olarak bu dipnotları (Ç.N.) kısaltması ile belirttim. İlgili kimi yerlerde, ifade edilen anlamı pekiştirmek adına tarafımca eklenen ufak sözcükleri, () işaretleri içerisinde eğik yazı tipi ile işaretledim.
Okuyucu dostu olmak ve okuma tecrübesini kolaylaştırmak adına, metin boyunca önemli olduğuna kanaat getirdiğim yerleri yine kalın ve/ya yatık ifadelerle vurguladım. Böylelikle okurların detaylarda kaybolmak yerine metne daha fazla odaklanabilmelerini hedefledim.
Keyifli okumalar dilerim.
Orhan Efe Özenç
Amadeo Yayınları, 2024
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Hobi Popüler Kültür
- Kitap AdıYeni Başlayanlar İçin Sihir ve Efsunculuk - Efsun Serisi 8
- Sayfa Sayısı157
- YazarLisa Chamberlain
- ISBN9786259510842
- Boyutlar, Kapak13 x 20 cm, Karton Kapak
- YayıneviAmadeo Yayınları / 2024