2018 yılında yayımlanan Açılın Gençler Geliyor: Y ve Z Nesilleri Nasıl Bir Dünya Kuracak? kitabının devamı niteliğinde olan bu çalışma, 2024 yılı Sia Insight Türkiye Gençlik Araştırması’nın sonuçlarını temel alıyor.
Üç bölümden oluşan kitapta gençlerin toplumsal değerleri, bugüne ve geleceğe bakışları, başta aile ve evlilik olmak üzere, eğitim, iş hayatı, din ve medyayla ilişkileri analiz edilirken, 2017’den bu yana ekonomik ve sosyal koşulların gençler üzerindeki etkilerine de dikkat çekiliyor.
Kitapta ayrıca gençlik çalışmaları için rol modeller sunmak ve bir arşiv oluşturmak amacıyla, gençlere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına da yer veriliyor. Bunun yanı sıra gençlere umut vermek ve yetişkinlere ilham kaynağı olmak için özel sektör kuruluşlarının gençler için geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleri de paylaşılıyor.
Türkiye’de Genç Olmak, gençlerin dünyasını anlamayı ve onlar için daha iyi bir gelecek inşa etmeyi amaçlayan olağanüstü bir çalışma.
İçindekiler
Teşekkür …………………………………………………………………………….. 11
Önsöz………………………………………………………………………………….. 13
Giriş …………………………………………………………………………………… 17
1. Bölüm……………………………………………………………………………… 23
1 / 2024 Gençlik Araştırması …………………………………………. 25
2 / Genel Bir Kabulleniş ve Uyum Sağlama Eğilimi………. 95
İçgörüler………………………………………………………………………. 107
2. Bölüm……………………………………………………………………………. 123
Sivil Toplum Kuruluşları ve Gençler……………………………. 125
3. Bölüm……………………………………………………………………………. 209
Gençlik Projeleri…………………………………………………………… 211
Sonsöz ………………………………………………………………………………. 335
Önsöz
Bu kitap, 2018 yılında yayımlanan Açılın Gençler Geliyor kitabının devamı niteliğinde bir çalışma. 2017 yılı sonlarında yaptığımız Türkiye Gençlik Araştırması’nın sonuçlarından yola çıkarak hazırlanan Açılın Gençler Geliyor’un verileri geçtiğimiz dönemde pek çok yazıya ve akademik teze kaynak oldu. 2017 sonunda Sia Insight tarafından yapılan Gençlik Araştırması, Türkiye’de 15 ilde, 2.000 gençle yüz yüze derinlikli yapılan görüşmelerin sonuçlarını ortaya koyuyordu. 15-24 yaş arasındaki 12.983.097 genci temsil eden bu örneklem aracılığıyla gençlerin nelere önem verdiğini, düşüncelerinin nasıl biçimlendiğini, annebabalarından hangi açılardan farklı olduklarını, beklentilerini ve önyargılarını anlamaya çalışmıştık. Bu yıl da aynı yaklaşım, aynı örneklem büyüklüğü ve bire bir benzer coğrafyada ikinci araştırmamızı tamamladık. Saha tarihleri 16 Ocak-8 Mart 2024 olan ikinci dönemde 16 ilde 2.000 gençle yüz yüze anket gerçekleştirildi.1 2023 yılı nüfus sayım verilerine göre, ülkemizde 15-24 yaş grubunda 12 milyon 872 bin 039 kişi yaşıyor. Bu sonuçlara göre, toplam nüfusumuzun %15,1’ini gençler oluşturuyor. Belçika, Çekya, Yunanistan, Portekiz, Macaristan, Belarus, Avusturya, İsviçre, Sırbistan, Danimarka, Bulgaristan, Finlandiya, Norveç, İrlanda gibi 38 Avrupa ülkesinin nüfuslarının bu rakamdan çok daha küçük olduğunu düşünürsek, genç nüfusumuzun önemini daha iyi anlamamız mümkün olacaktır. İki araştırma sonuçları kıyaslandığında 2017-2024 yılları arasında yaşanan küresel sağlık krizi, savaşlar, işsizlik, ekonomik ve sosyal sorunların gençlerin kendilerini ve dünyayı algılama biçimlerinde kayda değer değişikliklere neden olduğu görülüyor. Cevaplar incelendiğinde, Türkiye’de gençler genelinde öncelikle milliyetçilik ve muhafazakârlığın yükseldiği ortaya çıkıyor. Gençler siyasete ilgilerinin azaldığını, çeşitliliğe pek sıcak bakmadıklarını ve hayatlarını dijital dünya üzerinden yönettiklerini dile getiriyor. Öte yandan dijital mecra aracılığıyla gündemi yakından takip etmeyi de ihmal etmiyorlar. 2024 Türkiye Gençlik Araştırması, dış dünyadan uzaklaşan gençlerin ailelerine yakınlaşmaları sonucunda dünyaya daha dar bir açıdan ve içeriden bakmayı seçtiklerini açıkça ortaya koyuyor.
Gençlerin Talepleri
Gençler ideallerini tanımlarken öncelikle ailelerinden, partnerlerinden ve işyerlerindeki yöneticilerden kendilerine kulak vermelerini istiyor. Anlaşılmak ve takdir edilmek istediklerini dile getiriyorlar. Kamudan ve şirketlerden daha fazla destek talep ediyorlar.
Üç Bölümlük Bütünsel Bir Tablo
Türkiye’nin Gençlik Halleri kitabı gençlerin sesi olmayı hedefleyen bir çalışma. İlk bölümde 2024 Gençlik Araştırması ışığında Türkiye’deki gençlerin durumu, değer yargıları, bugüne ve yarına bakışları ve başta aile ve evlilik olmak üzere, eğitim, iş hayatı, din ve medya gibi toplumsal kurumlarla kurdukları ilişkiler ele alınıyor. Araştırmanın verileri ayrıntılı bir biçimde paylaşılıyor. Sonuçlar grafiklerle sunuluyor. Elde edilen sonuçlar bir önceki çalışmayla kıyaslanarak, 2017 yılından itibaren değişen ekonomik ve sosyal yaşam koşullarının gençler üzerinde yarattığı davranış ve tutum değişikliklerine dikkat çekiliyor. İkinci bölümde, gençlik çalışmaları için rol modeller sunmak ve bir arşiv çalışması oluşturmak amacıyla, gençlere yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının projeleri yer alıyor. Üçüncü bölümde ise gençlere umut vermek ve yetişkinlere ilham kaynağı olmak için özel sektör kuruluşlarının gençler için geliştirdiği sosyal sorumluluk projeleri anlatılıyor.
….
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Ekonomi İş Dünyası
- Kitap AdıTürkiye’de Genç Olmak - 2017-2024 Sia Insight Türkiye Gençlik Araştırması
- Sayfa Sayısı336
- YazarFatoş Karahasan
- ISBN9786256162778
- Boyutlar, Kapak13.7x21 cm, Karton Kapak
- YayıneviCEO Plus / 2024