“İYİLİK YOLUNDA KENYA”
Bu kitapta, yaşadıkları yerden binlerce kilometre uzaktaki insan kardeşlerine, rengini, dilini, inancını gözetmeksizin yardımcı olmaya çabalayan, farklı meslek ve statüdeki iyilik gönüllülerinin yaşanmış gerçek hikayesini bulacaksınız.
Beyaz Adam, Kara Afrika’ya hep acı ve gözyaşı taşımıştı şimdiye kadar.
Kendilerini Hz. İbrahim’e nispet eden Turkana kabilesine sadece iyilik amacıyla Türkiye’den giden bu fedakar Anadolu insanlarına da ilk anda tedirginlik ve korkudan doğan bir tepki gösterilir. Fakat onların, almak için değil, vermek için geldiklerini anladıklarında aralarında müthiş bir dostluk ve güven oluşur.
Bu yiğit insanlar onlara sadece maddi ve sağlık yardımı yapmazlar, belki de ondan daha önemlisi özgürlüğün, milliliğin ve kardeşliğin önemini kavratırlar.
Bu iyilik gönüllüleri gelecekteki özgür Afrika’nın unutulmaz öncüleri olacaklardır.
TAKDİM
Hacı İbrahim Bey “Turkana” kabilesi ile ilgili yazdığı kitap için bir sunuş metni yazmamı istediğinde onunla Hacı Bayram Camii projesi kapsamında tanıştığımız günler hayalimde canlandı. Yıllar önce “Tarihi Ankara Evleri Hayata Dönüyor” adlı proje kapsamında yeniden yaptığı evleri fotoğraflar eşliğinde anlattığı ve bir kısım teknik bilgiler de paylaştığı eseri ilgimi çekmişti. Ankara Hacı Bayram’da tarihin yeniden yaşanılarak ayağa kaldırılma çalışması herkes kadar bizi de çok heyecanlandırmış, o manevi değeri yüksek mekânın yeniden yaşam bulması bizi bir kat daha mutlu etmişti.
Zaman zaman Hacı İbrahim Bey’in iyilik yolunda dünyanın pek çok yerine, özellikle Afrika’ya yaptığı iyilik seyahatlerini bizzat kendinden dinleme imkânı buluyorduk. Bu izlenimlerini yazdığı “İyilik Yolunda Uzaklar Yakın” adlı kitabı ile okuyucularıyla paylaştı. Kitap, Türkiye Yazarlar Birliği’nin de dikkatinden kaçmadı ve gezi dalında ödüle layık görüldü. Ardından “İyilik Yürek İster -İyilik Yolunda Etiyopya-” adlı roman tadındaki eseriyle iyilik yolculuğunu anlatmaya devam etti.
Takdimini yazma şerefine nail olduğumuz bu kitabında Afrika’nın ortalarında Kenya’nın bir ucunda, haritası bile çıkarılmamış ücra bir köşesinde, gözlerden uzak, küçük ve kapkara; içleri aydınlık insanların yaşadığı yerin hikâyesi var, Turkanaların hikâyesi. Turkanalar Hz. İbrahim neslinden geldiklerine inanıyorlar. “Atamız İbrahim” diyorlar. Hacı İbrahim Bey, iyilik yolunda Afrika’nın orta yerine uzanmış. Turkanalara Türk insanının elini uzatmış. Onların sadece karnını değil, aklını ve gönlünü de doyurmayı hedeflemiş bizim adımıza.
Asıl yapılması gerekeni; sorumluluk sahibi olmayı; yaşadığı topraklardan başlamak üzere, mazlum coğrafyaların yürek çırpıntılarını duyurmayı başarmış. Hacı Bey; Afrika genelinde, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının misyonerlik adıyla talan edilmesine karşı, gelecek nesillere “yerli ve millî” olmanın, bağımsız ve sömürüye karşı durmanın gereğini de hatırlatmak için duygularını hikâye diliyle aktarmış bize… Misyonerlerce dinleri değiştirilmeye çalışılan mazlumlara, bir iyilik yolcusunun gerçekleştirdiği iyilik hareketini yaşanmış olayları içinde barındırarak dile getirmiş. Evet, “İyilik emek ister, iyilik fedakârlık ister, iyilik gece gündüz demeden çalışmak ister.” Her coğrafyada yardıma ihtiyacı olan o kadar çok insan var ki…
Vaktimiz az, işimiz çok.
İnsanî yardımların götürüldüğü her yerde “Ben geldim değil, Türkiye’den geldik.” denildiğinde bütün mazlumların gözleri aydınlanıyor. Yeleğinizde bulunan Türk bayrağı her kapıyı açıyor. Sonuçta Hacı İbrahim Bey’in yaşadıklarında ve yazdıklarında; insanın yaşadığı evden sokağa, mahalleden şehre ve şehirden ülkeye ve en nihayetinde tüm dünyaya değer katma arzusu ve insanlığa karşı sorumluluk bilincinin size de sirayet ettiğini, bunun, sizin için de bir dönüm noktası olduğunu kavrayacaksınız bir anda. İyilik aşkınız bitmesin. İyilik Yolunda “Yolun Açık Olsun Hacı İbrahim Mutlu!”
Halim ALTUNKAL
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Anı - Anlatı Seyahatname
- Kitap AdıTurkana
- Sayfa Sayısı208
- YazarHacı İbrahim MUTLU
- ISBN9786057570406
- Boyutlar, Kapak14 x 22 cm, Ciltli Kapak
- YayıneviFecr Yayınları / 2019
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Portakal için Mutluluk Kayısı Olmak Değildir ~ Catherine Preljocaj
Portakal için Mutluluk Kayısı Olmak Değildir
Catherine Preljocaj
- Çınaraltı Kitap Sohbetleri ~ Dursun Gürlek
Çınaraltı Kitap Sohbetleri
Dursun Gürlek
“Felaketimizin kaynağı kültür yokluğu. Hayatı anlamadan geçip gidiyoruz. Olgunlaşmak, kalbin daha hassas, kanın daha sıcak, zekanın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek, Harami...
- Gezgin Günce – Britanya Defterleri, 2008 ~ Ali Teoman
Gezgin Günce – Britanya Defterleri, 2008
Ali Teoman
Gezgin Günce, Ali Teoman’ın 2008 yazında eşi ve arkadaşlarıyla birlikte gittiği Edinburgh ve Londra seyahatinin izlenimleri ve gözlemlerinden oluşuyor. Ancak, bir gezginin değil, bir...