Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Tarihin Buğulu Aynası
Tarihin Buğulu Aynası

Tarihin Buğulu Aynası

Cemil Koçak

Yakın tarihimizle yüzleşmenin toplumumuzda şok dalgası yaratması, aslında pek çok gerçeğin resmî tarih eliyle karanlığa hapsedilmesinden kaynaklanıyor. Akademik çalışmalarında resmî tarihin dar ve donuk…

Yakın tarihimizle yüzleşmenin toplumumuzda şok dalgası yaratması, aslında pek çok gerçeğin resmî tarih eliyle karanlığa hapsedilmesinden kaynaklanıyor. Akademik çalışmalarında resmî tarihin dar ve donuk kalıplarına karşı yeni bir tarihçilik anlayışını gündeme getiren Cemil Koçak, siyasi ve ideolojik pozisyonlardan bağımsız, “tribünlere oynamayan” bir akademik tarihçilik anlayışının hâkim olduğu pek çok yazısını Târihin Buğulu Aynası’nda bir araya getiriyor.

Koçak, akademik tarihçiliği kendi dar çerçevesinden çıkarmak, geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla, hem tarihe “taraftar” duruşu dışında, incelikli, analitik bir yaklaşım getiriyor hem de akademik birikimini son derece yalın bir dille aktararak, yakın tarihin en tartışmalı konularını kitleler için berraklaştırmaya çalışıyor.

Yakın tarihimizi bugünü de anlamaya çalışarak aktaran, tarihe bütüncül bir bakış açısı getiren Cemil Koçak, her yazısının sonunda konu hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen tarih meraklılarına da okuma listesi sunmayı ihmal etmiyor. Tarihin doğru bilinmesinin her şeyden önce günümüzün doğru analiz edilmesi için gereken bir çaba olduğu anlayışıyla yazılarını kaleme alan yazar, Târihin Buğulu Aynası’nda kendi deyimiyle “bilinmeyeni değil, unutulanı, hatırlanmayanı, hatırlatılmasından rahatsız olunan temaları” yeniden şekillendiriyor.
Tek parti ve şeflik dönemi, Dersim olayları, Kürt meselesi, Şapka Kanunu, 27 Mayıs Darbesi, azınlıklara yönelik uygulamalar ve daha başka pek çok sislerin ardında kalmış konu, Târihin Buğulu Aynası’nda açıklık kazanıyor. İşte bazı konu başlıkları:
* Che neden Kemalist olmak zorunda?
* Einstein Türkiye’ye iş başvurusunda bulundu mu?
* Millî Mücadele ne zaman başladı?
* Misâk-ı Millî sınırları efsanesinin arka planı neydi?
* Teşkilât-ı Mahsusa’nın görünmeyen yönleri nelerdi?
* II. Abdülhamid’in mirasına ne oldu?
* Atatürk’le İnönü’nün yolları neden ve nasıl ayrıldı?
* 11 Kasım 1938’e giden yol nasıldı?
* İkinci Cumhuriyet kimin eseriydi?

EFSÂNELER VE GERÇEKLER

İnternet ortamıyla birlikte “şehir efsâneleri”nin önünü
almak neredeyse imkânsız hâle geldi. Tıpkı geçenlerde
Odatv’den Sinan Meydan’ın Che’nin yakalandığında sırt
çantasından “Nutuk” çıktığını yazıvermesi gibi. Che’nin
çantasında neler varmış okuyalım, anlayalım.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

  1. İsmet İnönü Ve Resmi Tarih ~ Cemil Koçakİsmet İnönü Ve Resmi Tarih

    İsmet İnönü Ve Resmi Tarih

    Cemil Koçak

    Cemil Koçak, yakın târih alanında yaptığı arkeolojik kazılarla resmî târihi ve onun nasıl oluşturulduğunu açıklayarak, unutulanları hatırlatıyor ve geçmişimizle yüzleşmemizi sağlıyor. Yakın târihimizle yüzleştiğimizde...

  2. Darbeler Tarihi ~ Cemil KoçakDarbeler Tarihi

    Darbeler Tarihi

    Cemil Koçak

    “15 Temmuz darbesi, Türkiye’de darbeler târihini hatırlamamıza bir kez daha vesile oldu. Ülkemizde ordu-politika ilişkisinin ayrıntılı bir şekilde bilinmesi gerektiğini de ortaya çıkardı. Sanılanın...

  3. Geçmişiniz İtinayla Temizlenir ~ Cemil KoçakGeçmişiniz İtinayla Temizlenir

    Geçmişiniz İtinayla Temizlenir

    Cemil Koçak

    Yirminci yüzyıl boyunca kurulmuş ulus-devletler, tarih yazmak konusunda kendilerinden önce hüküm sürmüş devletlerden daha zor görevler biçtiler. Türkiye Cumhuriyeti de bu geç ulus-devletlerden biri...

Men-e-men Birazoku

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur