Bir mücahid tevhide sıkı sıkı sarılır ve şirki reddeder.
Hakikate sarılır ve batılı reddeder.
Hakka sarılır, haksızlığı ve zulmü reddeder.
Dürüstlüğe sarılır ve hilekarlığı reddeder.
Ana babasının sözünü dinler ve onlara itaatsizliği reddeder.
Akrbalarıyla ilişkilerini sürdürür ve koparmaz.
Komşularıyla iyi geçinir ve komşularına zarar vermez.
Bir mücahid, her iyi davrnışa sıkı sıkı tutunur ve her rezilliği reddeder.
Şehid Şamil Basayev
ŞAHİD KILINMIŞ BİR ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI: ŞAMİL BASAYEV
Çeçen cihadının efsanevi komutanlarından Şamil Basayev, 14 Ocak 1965’te Çeçenistan’ın Vedeno Bölgesi’nin, Vedeno köyünde doğdu. 1987 yılında, Moskova’da mühendislik eğitimine başladı. Öğrencilik hayatini Rusya’da tamamladı. Daha sonra ticaret hayatına atılan Basayev, bir süre Rusya’da ticaretle uğraştı. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde başlayan bağımsızlık hareketlerine destek verdi ve Abhazya’da, Ruslara karşı Özgürlük mücadelesine girişen kardeşlerinin yanlarına katıldı. Buradan Karabag’a geçen Şamil Basayev burada da bir süre Azeriler ile birlikte Ermeni zulmüne karşı savaştı.
Dünya, onun adını ilk defa Çeçenistan’da yaşananlan dünyaya duyurmak için bir Rus yolcu uçağını kaçırarak, Ankara’ya indirdiğinde duydu. Kaçırıp Ankara Esenboğa havaalanına indirdiği uçağı ve yolcularını, Çeçenistan’a dönmesine izin verilmesi karşılığında serbest bıraktı. Şamil Basayev’in gerçekleştirdiği bu eylemle, dünya Çeçenya’da yaşanan olaylara odaklanıyor ve Şamil Basayev de, Çeçen halkının önderi konumundaki Cahar Dudayev ile birlikte yaşanan olayların merkezinde yer alıyordu. 1992 yılında Cahar Dudayev’in emri ile Abhazya’ya gönderilen Çeçen birliklerinin komutanı iken, Abhazya’nın Gürcü işgalinden kurtulmasında birinci derecede etkili olan Kafkas Halkları Konfederasyonu (KHK) birliklerinin komutanlığına getirildi. Abhazya’nın ardından Çeçenistan’a döndüğünde burada Afganistan cihâdına katılarak o dönemde eğitilmiş gençlerden müteşekkil bir silahlı güç kurdu. Cahar Dudayev’in Çeçenistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından, muhalefete geçen Rus yanlısı silahlı birliklerin dağıtılmasında etkili oldu. 1994 yılı Aralık ayında Ruslar’ın Çeçenistan’ı işgal etmesiyle Çeçen komutanların en önemlilerinden biri haline geldi. Savaş alanındaki üstün zekası ve izzetli duruşu ile Ruslara korku saldı. Düzenlediği birçok operasyonla Rus devletini boyun eğmeye zorlayan Şamil Basayev, aynı dönemlerde Rus İstihbaratı tarafından arananlar listesinin en başına kondu. 1995 yılı başında, Rus savaş uçakları Şamil’in Vedeno’daki evini bombalayarak ailesinden 11 kişiyi sehid ettiler.
Rus güçlerinin sivillere karşı giriştikleri katliamların en üst seviyelere ulaştığı Haziran 1995’te, yaşananları dünya kamuoyuna duyurabilmek için 150 savaşçının Budennovsk kentinde düzenlediği rehin alma eylemini yönetti. Burada yüzlerce kişiyi rehin alan Basayev ve yanındaki mücâhidler tek bir rehineye dahi zarar vermediler. Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında, Rus ordusunun Çeçenistan’dan çekilmesini talep eden ve isteğini telefonla Rus İçişleri Bakanına da ileten Şamil Basayev’in öne sürdüğü şartlar, işgalci Ruslar tarafından reddedildi.
Sonrasında bölgeyi kuşatan Rus Ordusuna bağlı Alfa ve Omon birliklerine karşı hastaneyi savunarak, düşmana ağır kayıplar verdirdi. Şamil Basayev ve beraberindeki mücâhidlerin mukavemetini taramayacağını anlayan Rus yetkililer, Basayev’in şartlarını kabul ettiklerini ilan ettiler. Rusların, rehinelerin hayatını hiçe sayarak hastaneye saldırmaları ve kimyasal silah kullanmak dahil pek çok insanlık dışı yöntemi kullanmaları uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılandı.
Rusların bu hareketine karşılık, rehinelere zarar verilmemesini emreden Basayev, rehineleri güvenli bir bölüme alarak. Rus kuvvetlerinin saldırılarından da zarar görmelerini önledi. Peş peşe gelişen olaylar sonucunda, Müslümanların merhametinden etkilenen pek çok Rus. İslam’ı seçti. Rusların Çeçen topraklarından çekilmeyi kabul etmesi üzerine, hastaneye şehidlerin naaşlarını taşımak için soğuk hava tertibatlı bir kamyon ve birkaç otobüs isteyen Basayev, rehineleri Çeçenistan sınırını geçer geçmez ilk yerleşim biriminde serbest bırakacağını açıkladı.
Budennovsk kentinden rehineler, mücâhidler ve anlaşma gereği kafileye dahil edilen Rus parlamenterleri ile birlikte Çeçenistan’a döndü. Çeçenistan’da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Basayev. sının geçer geçmez Mücâhidlerin kontrolünde, rehineleri serbest bıraktı. Müslüman olan pek çok Rus ise, Rusya’ya dönmeyi reddederek, Çeçenistan’da kalmayı tercih etti. Öyle ki, Çeçenya’da kalan Rusların içinden, İşgalci Rus Ordusuna karşı yürütülen cihâda iştirak ederek şehadetle şereflenenler dahi oldu. Bu olay, Ruslara, savaş hukuku anlamında büyük bir ders verirken, diğer yandan dünyaya terörist olarak tanıtılmaya çalışılanların, aslında düşmanlarının dahi haklarını gözeten asil birer savaşçı olduklarını belgeleyen bir vesika olarak tarihe geçti. Bu durumun ve Rusların caniliğinin rehinelere e dile getirilmesi ise, Rus kamuoyunda büyük bir depreme sebep oldu.
Komutan Basayev, 19% yılı Nisan ayında Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Komutanlığına getirildi. Ve Rus güçlerini Çeçenistan’dan çekilmeye mecbur eden Cahar Kale (Grozni) operasyonunu komuta etti. 1998’de CaharKale’de yapılan, ÇeçenDağıstan Halkları Kongresinde başkan seçildi. Kongrenin ikinci toplantısında alınan kararla, 1 Ağustos 1999’da kurulan İslam Şûrâsı’nın başkanlığına getirildi. 31 Ağustos 1999 Günü Grozni’deki basın toplantısında “Bu savaş, Volga’dan Don’a kadar tüm Müslümanlar kurtanlıncaya kadar sürecek. Bütün dünyayı alevler kaplasa da, bu cihâda devam edeceğiz. Dünyadaki tüm Müslümanlar uyanıyor. Savaş 2025 yıl sürebilir. Tüm Rusya savaş alanı olacak. Nihai hedef ise Kudüs’ün Siyonist işgalden kurtarılması” diyen Basayev, bütün dünyanın dikkatinin bir anda kendisine ve Çeçen İstan’a çevrilmesine neden oldu.
Aynı süreçte, Rusların Dağıstan köylerini bombalaması karşısında sessiz kalamayan Şamil Basayev ve Hattab, Ağustos ayı içerisinde, İslam Şûrası karan ile Dağıstan’da bulunan Rus karargâhına 2 bin Mücâhidle baskın düzenlediler. Bu baskında yüzlerce Rus askeri öldürülürken onlarca helikopter ve zırhlı araç da imha edildi.
Bu operasyonu bahane eden Rusya, Çeçenistan’ı tekrar işgal etti. 1999’da Rusya’nın Çeçenistan’ı yeniden işgali üzerine Çeçenistan’a dönerek, doğu cephesi komutanlığı görevini sürdürmeye başladı. Burada destansı Grozni savunmasını yönetti. Grozni savunmasında 11 bin Mücâhidin komutanlığını yapan Basayev, 100 binden daha fazla Rus askerine uzun süre kan kusturdu. 100 bin askerlik 3 kademeli kuşatmayı Mücahidlerin yaramayacağını düşünen Rus generalleri, Şamil Basayev ve emrindeki askerlerin kahramanlıklar karşısında adeta şok oldular. Bu kuşatmayı yarmayı başaran Şamil ve askerleri Rus askerlerine ağır kayıplar verdirerek dağlık bölgelere çekildiler.
O günü yaşayan bir kardeşimiz şunları anlattı:
“Biz Emir Şamil ve Hattab ile birlikte kuşatmayı nasıl yaracağımızı istişare ettikten sonra, dağlara doğru çatışarak çekilme kararı aldık. Bunun bize büyük kayıplara mal olacağını biliyorduk. Fakat Şamil Basayev ve Hattab’ın üstün zeka ve kabiliyetlerine güveniyorduk.
Gruplara ayrılıp dağlara doğru çatışarak çekilmeye başladık. Komutanlarımız Şamil Basayev ve Hattab en öndelerdi. Bu çatışma sırasında birçok kardeşimiz şehid düştü. Ancak Ruslar bizden kat kat daha fazla kayıp veriyordu. Çekilme esnasında, bir dağın yamacında boğazlanarak üst üste dizilmiş Rus cesetlerini görünce Allah celle celâluhu’nun yardımının bizimle olduğunu anladık. Bu çekilme sırasında Emirimiz Şamil Basayev bir mayın tarlasına en önde girerek kendisini Mücâhidlere siper etti ve mayına basması sonucu sağ bacağını kaybetti.”
Şamil Basayev’in bu tutumu, Çeçen Mücahidlerin davalarındaki samimiyet ve kararlılıklarının bir göstergesi idi. Bu çekilme esnasında sağ bacağını cennete gönderen Basayev, uzun süren bir tedavi sonucu tekrar sağlığına kavuştu Kopan bacağının yerine protez takılan Şamil Basayev tam 7 yıl tek bacağı ile Kafkasya dağlarında cihâdını sürdürerek, bir özgürlük mücadelesinin nasıl olması gerektiğini ve bir halkın bağımsızlığı için neleri feda ebebileceğini bütün dünyaya gösterdi.
Aslan Mashadov’un önderliğinde yürütülen İkinci Çeçen cihâdında, Genelkurmay Başkanlığına getirilen Basayev, bu dönemde de birçok etkili operasyona imza attı.
Genelkurmay Başkanlığı esnasında Nalçik, İnguşetya gibi şehir baskınlarını ve Rus kuklası Çeçenistan Devlet Başkanı Ahmet Kadirov’a düzenlenen suikast başta olmak üzere birçok özel operasyonu yönetti veya emrini verdi.
Ayrıca Ahmet Kadirov’un oğlu Ramazan Kadirov’un kellesine 25 bin dolar ödül vaad eden Basayev, oğul Kadirov’un kellesinin daha fazla etmeyeceğini açıklayarak, aynı dönemde kendisi ile ilgili çıkartılan pek çok söylentiye söz konusu video kaydıyla açıklık getirdi.
Aslan Mashadov’un şehadetinin ardından. Devlet Başkanlığı görevine gelen Abdulhalim Sadullayev döneminde de aynı göreve devam eden Basayev, Sadullayev’in emrinde yürüttüğü faaliyetlerle Çeçen cihâdının lokomotifi oldu
Çeçenistan Cumhurbaşkanı Sadullayev’in 2006 Haziranında şehid olmasından sonra, Çeçenistan İçkerya Cumhuriyeti Şura Meclisi karan ve Sadullayev’in vasiyeti ile Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenen Dokko Umarov. yayınladığı bîr kararname İle Şamil Basayev’i devlet başkan yardımcılığı görevine getirmiş ve kendisinden sonra devlet başkanlığı görevini Basayev’in sürdüreceğini ilan etmişti.
Şamil Basayev üstün zekası, tavizsiz tutumu ve güzel …
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Türk-Osmanlı
- Kitap AdıSavaş ve Ahlak
- Sayfa Sayısı112
- YazarŞamil Basayev
- ISBN6054041459
- Boyutlar, Kapak 13,5x19,5 cm, Karton Kapak
- YayıneviMİSYON YAYINLARI / 2009