Yaşamdan sevinç duymak, hayatın kutupsallığını kucaklamaktan geçer. Günümüzün büyük haz hırsı ve mutluluk salgını hep pozitif kutupta kalmayı salık verse de, tatsız zamanlarla ve savrulmalarla baş edebilmek doygun bir hayatın vazgeçilmezidir.
Herkes hayatın kutupsallığının suretlerini tanır: Sevinç ve hiddet, uyum ve çatışma, huzur ve huzursuzluk, zevk ve acı, sağlık ve hastalık, güzellik ve çirkinlik, başarı ve başarısızlık, anlam ve anlamsızlık. Benliğimiz aralıksız evreler halinde, her birini deneyimleyerek gelişir ve var olur. Uçlar arasında, hayatın ritmini dengelemek mümkün müdür peki? İstikrar ve süreklilik nasıl temin edilir? Dipleri ve zirveleri tecrübe etmek zenginlik olarak görülebilir mi? Duyuların yaşama sevinciyle nasıl bir bağı vardır? Doya doya görmek, işitmek, koklamak, dokunmak ve tatmak, hayatın anlamına nasıl katkıda bulunur? Hayatın sarkacıyla uyumlanma becerisi doğuştan mı gelir, sonradan mı öğrenilir? Salınma eylemi, sorun çözme yöntemi olarak kullanılabilir mi? Dijital ile analog dünyalar arasında denge noktası neresidir?
Wilhelm Schmid, Salınmak: Hayattan Sevinç Duyma Sanatı’nda, hayatın dayattığı yük ile kişinin güçlerini yeniden toplamasını sağlayan hafiflik arasında denge bulmayı öneriyor. Her şeyi akışta tutmaya çabalamak yerine, hem güzelliklerle hem gerilimlerle barışıklık içinde salınmanın yaşam sevincinin ön koşulu olduğunu örnekler eşliğinde tartışıyor.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ……………………………………………………………………………………………………………………………………..7
BİRİNCİ BÖLÜM
HIZ ALMAK: DİJİTALLEŞMENİN
YORGUNLUĞUNDAN KURTULMAK ………………………………………………………………..15
İKİNCİ BÖLÜM
ALIŞTIRMA: RIYAZET, SEVINCE DOĞRU
SALINMAK ÜZERE HIZ ALMAKTIR…………………………………………………………………..23
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
YUKARIDAN UÇMAK: BÜYÜK COŞKU………………………………………………………….31
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
EN YUKARIDA: BAŞARI ÂNININ TADINA VARMAK…………………………….39
BEŞİNCİ BÖLÜM
YERE İNİŞ: MİDEDE TATSIZ BİR DUYGU…………………………………………………….47
ALTINCI BÖLÜM
YENI IVME: BAŞKALARI YARDIMA GELIYOR ………………………………………….55
YEDİNCİ BÖLÜM
DÜŞÜNCELERİ UÇUŞTURMAK: FLOW VE TRANCE ……………………………61
SEKİZİNCİ BÖLÜM
UYUŞUKLUK: ARTIK NEŞE VERMİYOR………………………………………………………..69
DOKUZUNCU BÖLÜM
SALINIM SÖNÜMLENIRKEN: NE KADAR DA GÜZELDI……………………75
ONUNCU BÖLÜM
ATLAYIŞ: GÜNLÜK HAYATA VASIL OLURKEN ………………………………………81
ÖNSÖZ
Salıncak! Gezip tozuyorduk, epey büyümüş olan kızımız doğum gününde anne babasıyla küçük bir gezintiye çıkmak istemişti. Bir parkta birdenbire heyecan patlamaları kopartan o alet çıkıverdi önümüze: Salıncak! Arada ince ince yağmur yağan ferah, güzel bir gündü, salıncak adeta ısmarlanmışçasına uyuyordu manzaraya. Hatta, ahşap çerçeveye tutturulmuş, iki salıncaktılar. Boş oturak yerleri, hafif esintide davetkârca salınıyordu:
Denesenize! Biz de öyle yaptık. Harikuladeydi. Beni düşüncelere daldırdı. Hayatta ihtiyacımız olan şey, tam da salıncakta sallanmak değil mi? İvme verir, donup kalmayı önler. Bütün hayatı bir o yana bir bu yana sallanmak olarak anlayamaz mıyız zaten? Dışarının taleplerinin yorgunluğunu attığımız evimizdeki hayat ile ara ara evin daraltıcı havasından kaçtığımız dışarıdaki hayat arasında sallanıp durmak. Günlük hayatı sırtında taşıyan aile ilişkileri ile, gündelik hayatın dışında bir değişiklik sunan arkadaşlık ilişkileri arasında salınmak. Arkadaşlık ve uyum, bütün ilişkilerde, kaçınılmaz tatsızlıkları ve büyüyen anlaşmazlıkları dengeler.
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Felsefe
- Kitap AdıSalınmak
- Sayfa Sayısı87
- YazarWilhelm Schmid
- ISBN9789750535994
- Boyutlar, Kapak13x19,5 cm, Karton Kapak
- Yayıneviİletişim Yayınları / 2024