Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Olmayan Ülke
Olmayan Ülke

Olmayan Ülke

Ahmet Ümit

Olmayan Ülke Bir varmış bir yokmuş, yeryüzünde varlık çokmuş… Akıl Ülkesi’nin Padişah’ıyla Hayal Ülkesi’nin Büyücü Kral’ının koca dünyayı paylaşamayarak tutuştukları savaş geride kalır. Fakat…

Olmayan Ülke

Bir varmış bir yokmuş, yeryüzünde varlık çokmuş…

Akıl Ülkesi’nin Padişah’ıyla Hayal Ülkesi’nin Büyücü Kral’ının koca dünyayı paylaşamayarak tutuştukları savaş geride kalır. Fakat huzur ve mutluluk tüm canlılar için halen bir hayaldir. Öfke, korku ve en çok da sevgi yoksunluğu savaşların sonsuza dek süreceğinin habercisidir. İşte bu ümitsizlik devrinde iki isyankâr çıkar ortaya. Padişahın kızı ve kralın oğlu el ele verir, hamuruna sevgilerini kattıkları bir dünya kurmaya koyulurlar.

İyilik, doğruluk ve güzellik, onların varoluş nedeniymiş…

“Masal Masal İçinde”yle aynı çizgide ilerleyen Olmayan Ülke, nesilden nesile, kulaktan kulağa anlatılarak zenginleşmiş ve nihayet Ahmet Ümit’in kaleminde can bulmuş, yediden yetmişe herkesin severek okuyabileceği bir ütopya tasviri.

İçindekiler

Annemden Dinlediğim Masallar • 11
İnsanlar ile Büyücülerin Gün Ovası’ndaki
Son Savaşı • 15
Su Hanım’ın Tuhaf Seçimi • 25
Büyücü Kral’ın Oğlu Rüzgâr’ın Su Hanım’a
Duyduğu Sevgi • 33
Yedi Gün Sürecek Yedi Büyük Yarışmayı
Kim Kazanacak? • 47
Padişah’ın Büyük Öfkesi • 59
Su Hanım’ın Saraydan Kaçışı • 73
Ay Dağları’ndaki Altın Kanatlı Kelebek • 83
Hayal Ülkesi’nin Büyücü Kraliçesi • 95
Büyücü Teyze Kocaman Bir Akbaba Oluyor • 109
Büyücü Dayı Dev Bir Örümceğe Dönüşüyor • 121
Büyücü Kraliçe, Su Hanım ile Rüzgâr’ın Peşinde • 127
Ay Tanrısı’na Sunulan Kurban • 135
Olmayan Ülke • 145

Rüzgâr’a…

Bu kitabı yazarken bana her türlü desteği veren
sevgili arkadaşlarım Erhan Çekiç ile Kemal Koçak’a,
kızım Gül’e, eşim Vildan’a çok teşekkür ederim.
Onların desteği ve katkısı beni yaratıcı kıldı,
bu masalın güzel olmasını sağladı.

Annemden Dinlediğim Masallar

Masal Masal İçinde’yi 1995 yılında yayımlamıştım. O kitap, yazarlığımın köklerinin anneme kadar uzandığının bir kanıtıydı. Gerçekten de beni yazar yapan olguların başında okuduğum kitaplar, yaşadığım hayat kadar, belki de hepsinden daha fazla, annemden miras kalan anlatma yeteneği gelir. Asıl mesleği terzilik olan annemin kız çıraklarını eğlendirmek için anlattığı masalları, romanları, film hikâyelerini dinleyerek büyüdüm ben. Doğduğum andan itibaren içine düştüğüm bu sözlü anlatı etkinliği, belki de yaşamımı en çok etkileyen edebiyat deneyimi oldu.

Belki de diyorum çünkü bütün bir çocukluk dönemine yayılan o sürecin etkilerini bugün bile kestirmem oldukça güç. Ne kadar derin olduğunu anlamam için yeniden Antep’e gitmem, yeniden annemin o muhteşem masallarını dinlemem, yeniden çocuk olmam gerekti.

O coşku dolu geri dönüşün ilk ürünü olmuştu Masal Masal İçinde. Annemden dinlediğim anonimleşmiş bir masalı, kendimce derleyip düzenleyerek, kendi üslubumca kâğıda dökmüştüm. Aradan tam on iki yıl geçti. On iki yıl kısa bir zaman değil ama bir kitabı klasik yapmak için uzun bir süre de değil. Masal Masal İçinde, şimdi birçok okulda yardımcı ders kitabı olarak okutuluyor. On binlerce genç insanın hayal dünyasında, güzeli, doğruyu ve iyiliği çağrıştıran imgeler oluşturuyor. Her yıl binlerce yeni okura ulaşıyor. Dahası, bu okurları nerede görsem, onlar benden annemin yeni masallarını istiyor.

Olmayan Ülke’yi yazmama yol açan nedenler tam olarak bunlar mı, bilmiyorum, ama öteden beri masal dinlemeyi, masal okumayı, masal düşlemeyi sevmişimdir. Daha önce de değindiğim gibi, annem Terzi Fatma’nın katkılarını küçümsemeyelim çünkü Olmayan Ülke’nin ilk anlatıcısı da, ilk esinleyicisi de odur. Bu masalı ona anlatan isimsiz masalcıyı da unutmayalım. Eğer o masalcı olmasaydı, bu kitap da olmazdı. Bir de, bu kitabın yazılma sürecinde beklenmedik bir anda yaşamımıza giren torunum Rüzgâr var.

Rüzgâr, kitabın ortalarında bir yerde çıkageldi. Tam da, “Bu kitabı kime adasak?” diye düşünürken. Sanki bu sorunun yanıtı gibi. Böylece, Olmayan Ülke’nin başkahramanının ismi de Rüzgâr oldu, tabii adayacağımız kişi de…

Olmayan Ülke bir ütopya aslında. Güzel umutlarımızın, renkli hayallerimizin, tatlı düşlerimizin ürünü olan bir yer. Savaşın, şiddetin, sömürünün, nefretin ve öfkenin olmadığı bir yer. “Olmayan Ülke” ismini ben bulmadım. Peter Pan’ı okuyanlar, orada da “Olmayan Ülke”den bahsedildiğini bilirler. Bizim “Olmayan Ülkemiz” farklı bir yer de olsa, Peter Pan’ı yaratan James Matthew Barrie’ye bu isimden dolayı saygılarımızı sunmak bir yazarlık borcu.

Masal Masal İçinde, beni çok mutlu eden bir kitap oldu. Olmayan Ülke’nin de aynı etkiyi yaratarak beni mutlu edeceğini umuyorum, dahası bu masal işini sürdürmeyi planladığımı da burada açıklamak istiyorum. Bu açıklama, galiba bir tür söz verme anlamı da taşıyor. Çocuklar için yazmak güzel olduğu kadar anlamlı da… Güzel anlamların çoğalması dileğiyle, iyi okumalar.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Aşk Köpekliktir ~ Ahmet ÜmitAşk Köpekliktir

    Aşk Köpekliktir

    Ahmet Ümit

    “Aşk Köpekliktir” Ben de en az aşk kadar saçmayım… Aşkın kaç yüzü, kaç hali vardır? Stefan’la Ayşe’nin aşkı gibi bir çeşit köpeklik midir, yoksa...

  2. Sultanı Öldürmek ~ Ahmet ÜmitSultanı Öldürmek

    Sultanı Öldürmek

    Ahmet Ümit

    Yıllardır aynı kadını bekleyen bir adam. Serhazinlerin son temsilcisi Müştak Serhazin. Şahane bir aşk için harcanmış bir hayat. Ve hayatını Osmanlı tarihine adamış hırslı...

  3. Masal Masal İçinde ~ Ahmet ÜmitMasal Masal İçinde

    Masal Masal İçinde

    Ahmet Ümit

    “Masal Masal İçinde” Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş… Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine...

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

  1. Köroğlu Destanı – Türk Dünyasının Köroğlu Fenomenolojisi ~ Fuzuli BayatKöroğlu Destanı – Türk Dünyasının Köroğlu Fenomenolojisi

    Köroğlu Destanı – Türk Dünyasının Köroğlu Fenomenolojisi

    Fuzuli Bayat

    Köroğlu, Türk destan geleneğinde mitolojik kahramandan destan kahramanına, “vergi almış şaman’dan Hakk’tan gönlüne ilham düşen âşık’a, karanlık güçlerle savaşan alp’ten, insanları haksızlıktan koruyan kahraman’a,...

  2. Masal Masal İçinde ~ Ahmet ÜmitMasal Masal İçinde

    Masal Masal İçinde

    Ahmet Ümit

    “Masal Masal İçinde” Evvel zaman içinde kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde, bir varmış bir yokmuş… Şapkacı’nın büyük bahtsızlığından nefsine...

  3. Hakikat ve Hurafe ~ Dücane CündioğluHakikat ve Hurafe

    Hakikat ve Hurafe

    Dücane Cündioğlu

    Hakikat ve Hurafe herkese hitab etmiyor; bilakis, herkesin dışında kalabilmeyi başarmış küçük ve seçkin bir azınlığı; yani hakikat ile hurafe arasındaki ve bağlacını kaldırabilme...

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur