Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Ne Demiş Albert Camus
Ne Demiş Albert Camus

Ne Demiş Albert Camus

Ömer Sevinçgül

Kitabın ilk basımı “Albert Camus’den Ruha Dokunan Düşünceler” adıyla yayımlanmıştır. Varoluşu sorgulayan, bireyi savunmak için çaba harcayan, çağdaş dünyaya önemli mesajlar veren bir edebiyatçı…

Kitabın ilk basımı “Albert Camus’den Ruha Dokunan Düşünceler” adıyla yayımlanmıştır. Varoluşu sorgulayan, bireyi savunmak için çaba harcayan, çağdaş dünyaya önemli mesajlar veren bir edebiyatçı filozoftur, Camus.
Felsefi düşüncelerini kolay anlaşılır bir dil kullanarak anlatabilen nadir düşünürlerden biridir. Bu kitap, Albert Camus’yü tek bir kitapta okumanız için hazırlandı. Bu kitap ruhunuza dokunsun diye yayınlandı…

***

Kuşkusuz, bir yazarı tanımanın en iyi yolu, onun bütün kitaplarını baştan sona dikkatle okumaktan geçer. Yüzlerce Önemli yazar olduğu düşünülürse, bu yazarların bütün kitaplarını her okuyucunun titizlikle okuması, temel düşüncelerini bîr araya getirmesi imkânsız değilse bile pek zordur.
O zaman, eserlerinin önemli bölümlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplardan yararlanmak kaçınılmaz hale gelir. İşte, bu çalışma böyle bir ihtiyacı karşılamak üzere hazırlanmıştır. Karşı karşıya kaldığı haksızlıklara isyan eden, ideoloji, toplum, devlet, parti gibi çağdaş putlara kurban edilen bireyi savunmak için çaba harcayan, çağdaş dünyaya önemli mesajlar veren bir edebiyatçı filozoftur, Camus. Felsefî düşüncelerini edebî bir üslup kullanarak anlatabilen nadir düşünürlerden biridir.
Gözlemlerini etkili bir anlatım biçimiyle ortaya koyan, gördüğü yanlışlıklan pervasızca eleştirmekten çekinmeyen, yaşadıkları acılara sessizce katlanmaktan başka çıkar yolu olmayan milyonlarca insanın ortak sorunlarını dile getiren duyarlı bir vicdandır o.
ilkin, onun hayatını, nasıl bir yazar ve düşünür olduğunu, kitaplarının özelliklerini giriş yazımızda yeteri kadar anlattık, sonra da insan, hayat, ölüm, inanç, felsefe, ahlâk, kadın, sevgi, savaş, politika, sanat, edebiyat, üslup, adalet, özgürlük ve benzeri temel felsefi kavramlar üzerine söylediklerini bir araya getirdik, bunları başlıklar altında gruplandırdık.
Bunu yaparken, olabildiğince nesnel bir bakış açısıyla bütün kitaplarını inceledik, en gözde eserlerinden, özellikle Yabancı, Düşüş, Asi Adam, Veba ve benzeri uzun hikâye, roman ve deneme türündeki kitaplarından edebi metinler seçtik. Roman kişilerine söylettiği düşüncelerini tırnak İçinde gösterdik, günlüklerinden ve denemelerinden yaptığımız alıntılarda tırnak işareti kullanmadık.
Metinleri seçerken, bir yandan fikirlerinin özetini yansıtmak, bir yandan da onun sanat yönünü ortaya koymak istedik. Yazarın Özgün niteliklerini, sanatını, düşüncelerini ve üslubunu en iyi biçimde yansıtacak bölümleri iktibas etmeye çalıştık.
Kendi kalemiyle kendisini anlatmasına İmkân vermek için günlüklerinden alıntılar yaptık, genel anlamda sanat hakkında, ama özellikle edebiyat üzerine söylediklerini derledik. Böylece, bu önemli yazarın düşünce ve sanat dünyası özlü bir biçimde kitabın sayfalarına yansımış oldu.
Kimi düşünceleri bize aykırı gelebilir, onlara katılmayabiliriz, ama yine de bunları bilmenin önemi yadsınamaz Gerek hayattayken, gerekse ölümünden sonra milyonlarca okuyucuyu etkilemiş bir önemli yazan tanımak düşünce dünyamızı zenginleştirecektir.
ikilemler yaşayarak eşiğinde beklediğimiz Batıyı içeriden tanımak için de iyi bir kapıdır, Camus.

***

Yıldan yıla hayatı…

1913. O doğdu. Adı, Albert. Soyadı, Camus. Doğum yeri, o yıllarda Fransa’nın sömürgesi olan Cezayir. Onu el evlerinde temizlik yaparak büyüten annesi, ispanyol. Albert henüz bir yaşındayken ölen babası, Fransız.
1923. Albert İlkokula gitti, hocası Louis Germain ön ayak oldu okumasına. Ardından Cezayir Lisesine girdi, futbol oynadı.
1930. Yüksek Okula başladı, felsefe okudu. Bu yıl, kendi deyişiyle, “hem verem hem de komünizm illetine” tutuldu. Futbolu bıraktı.
1933.  Evlendi, kısa süre sonra ayrıldı eşinden.
1934. Felsefe bölümünü bitirdi, çeşitli işlerde çalıştı, bir tiyatro kurdu.
1936. Felsefe alanında doktora yaptı. “Avusturya’da isyan” adlı oyunu yazdı.
1937. “Tersi ve Yüzü” isimli denemesini kaleme aldı. Yazarın erken dönemine ait olan bu denemesi, daha sonra kaleme alacağı ünlü kitaplarının özünü bir tohum gibi içinde taşır.
1938.  Bir gazeteye duruşma özetleri yazdı. “Düğün” adlı denemesini yayınladı.
1939.  Hastalık yüzünden askere alınmadı. “Kabilliler Diyarında Soruşturma “yı yazdı.
1940.  Gazetecilik yapmaya başladı. İkinci kez evlendi. Bu evlilik uzun sürdü, Camus iki çocuk babası oldu.
1942. Kendisini üne kavuşturacak olan “Yabancı” adlı kısa romanını ve “Sisyphos Efsanesi” isimli deneme kitabını yayınladı.
1944. Combat gazetesine Yazı işleri Müdürü, Gallimard Kitabevine edebiyat danışmanı oldu. “Caligula” ve “Anlaşmazlık” adlı oyunlarını yazdı.
1946. Amerika gezisi.
1947. Combat gazetesinden ayrıldı. “Veba” romanı eleştirmenler ödülü aldı.
1948. Totaliter devletlerin kurbanlarına yardım eli uzatacak bir komite kurdu. “Bir Alman Dosta Mektuplar” ile “Sıkıyönetim” adlı eserlerini yazdı.
1949. Güney Amerika gezisi.
1950.  “Olanlar Üstüne-1”, “Mola”, “Doğrular” adlı eserlerini yazdı.
1951.  “Asi Adam” adlı kitabını yazdı. Sartre ile tartıştı.
1952. Cezayir gezisi.
1953. “Olanlar üstüne-2” kitabını yayınladı.
1954. “Yaz” adlı denemesini yazdı.
1955. Yunanistan gezisi. Express gazetesinde yazmaya başladı.
1956.  “Düşüş” adlı ünlü uzun öyküsünü yazdı.
1957.  “Çağımız insan bilincini çevreleyen meseleleri en parlak ve dürüst bir biçimde yansıttığı” için, “bir milletin bilimsel gücünün barometresi” demek olan Nobel Edebiyat ödülü’nü aldı. “ölüm Cezası Üstüne Düşünceler” adlı denemeyi, “Gurbet ve Cennet” isimli öykü kitabını yayınladı.
1958.  “Olanlar Üstüne-3” kitabını yayınladı.
1959. Dostoyevski’nin “Cinler” isimli romanını tiyatroya uyarladı.
1960. Ocak ayının dördüncü günü otomobil kazasında öldü.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Diğer
  • Kitap AdıNe Demiş Albert Camus
  • Sayfa Sayısı160
  • YazarÖmer Sevinçgül
  • ISBN9756107049
  • Boyutlar, Kapak11,5x21 cm, Karton Kapak
  • YayıneviCarpe Diem Kitap / 2010

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Ben Okuma Bilmem ~ Ömer SevinçgülBen Okuma Bilmem

    Ben Okuma Bilmem

    Ömer Sevinçgül

    Bu kitap güzel, çünkü bir güzelin aynası. Tüm insanlara rahmet olarak gönderilen ‘en sevgili’nin eşsiz güzelliklerini yansıtıyor… Her kelimesine onun gül kokusu sinmiş… Ruhlar...

  2. Beni Yalnız Sen Anlarsın ~ Ömer SevinçgülBeni Yalnız Sen Anlarsın

    Beni Yalnız Sen Anlarsın

    Ömer Sevinçgül

    Yaban meyveleri tadında öyküler… Severek okuyacaksın. Sıradan gibi görünen insanların zengin iç dünyaları, hayatın anlamlı ayrıntıları şaşırtacak seni… Sarsılacaksın, gülümseyeceksin okurken, kendini tutamayıp ağlayacaksın…....

  3. Hayaldi Roman Oldu ~ Ömer SevinçgülHayaldi Roman Oldu

    Hayaldi Roman Oldu

    Ömer Sevinçgül

    Upuzun bir yolculuktu bu. Hiç bitmeyecek izlenimi veriyordu. Yorucuydu. Nihayet özgün olaylarla örülü bir metin çıktı ortaya. Hayaldi, roman oldu. Kitabı bu gece bitirdim. Tan vakti girdi.

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

  1. Keje: Bir Gecede Büyümek ~ Emine Uçak ErdoğanKeje: Bir Gecede Büyümek

    Keje: Bir Gecede Büyümek

    Emine Uçak Erdoğan

    Güneydoğuda Çocuk Olmak Bir Gecede Büyümek Demek Bütün çocuklar kadar mutlu, bütün çocuklar kadar tasasızdılar. Kasabanın bütün bağlarına girebilir, bütün bahçelerinden yiyebilir, meyve ağaçlarına...

  2. Ömr-i Edebi 1: Hakikat ve Hayal ~ Ahmet RasimÖmr-i Edebi 1: Hakikat ve Hayal

    Ömr-i Edebi 1: Hakikat ve Hayal

    Ahmet Rasim

    Ömr-i Edebî 1’de ‘gerçeğin tüm katmanlarını tetkike çalışan’ Ahmet Rasim’in on iki yıllık hakikat ve hayal yazılarına tanıklık ediyoruz. Yazarın daha önce Malumat ve...

  3. Dostluk Üzerine; önce Selam Sonra Kelam ~ Fethi GemuhluoğluDostluk Üzerine; önce Selam Sonra Kelam

    Dostluk Üzerine; önce Selam Sonra Kelam

    Fethi Gemuhluoğlu

    O, harp meydanında görünmeyen, fakat ateş hattındakilere sakalık yapan, nakliye ve levazım kollarına yön veren, hususi çevrelerde mayası halis bir gençlik yoğuran, gönlü tasavvuf...

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur