Aradığın felsefe kitabı;
Kendine özgü mü olsun…
Deli dolu mu olsun…
Uçuk kaçık mı olsun…
Biraz komik mi olsun…
Güvenilir mi olsun…
Kolay, kısa mı olsun…
Keyifle mi okunsun…
Eee tamam işte, elinde tutuyorsun…
Felsefenin özünü, özetini, temelini anlatıyor bu kitap… Filozofları tanıtıyor tarih sırasına göre, yaşamlarından söz ediyor. Temel düşüncelerini açıklıyor kısaca…
Bu kitaba “sade bir felsefe tarihi” de diyebilirsin… İnsanoğlunun iki bin beş yüz yıllık düşünce serüvenini anlatıyor bir öykü tadında. Sade, kıvrak bir anlatımı, yalın bir dili var… Biraz aforizma havasında… Bir solukta okunur…
Ne denebilir ki daha… “Bir felsefe kitabı bu kadar mı eğlenceli olur!”
oku beni!
Evrenin özüdür» bilincidir, aklıdır insan. Sınıfsızca isleyen» özgürce seçebilendir. Şu uçsuz bucaksız evren ağacının en ergin meyvesi olalı beri dur durak bilmiyor» var oluş nedenini bulmak için aranıyor.
Yollar var aklın önünde» her düşünür kendince bir çığır açmış arkadan gelenlere. “Gerçek benim!” demiş. Yaşantılarının, duygularının* mizacının gölgesi vurmuş felsefesine. Her biri kendi yoluna, İzine, izmine çağırmış seyircilerini. Birileri de katılınca filozofun sözüne; solo, koroya dönüşmüş, “ben” olmuş “biz”…
Ben veciz konuşmayı seven bir kitabım… Felsefenin özünü, özelini, temelini anlatıyorum sana… Filozofları tanıtıyorum tarih sırasına göre. yaşamlarından söz ediyorum. Temel düşüncelerini açıklıyorum kısaca…
Fakat Önemli bir ayrıntı var bu anlatımda… Onların da birer “insan” olduklarını unutmuyorum», öyle ya, soyut birer isim, birer düşünce makinesi değildi ki bu faniler. Doğdular, bebek oldular, büyüdüler, sevdiler, sevildiler, ba zen mutlu oldular, bazen acı çektiler… Ve sonunda ölüp gittiler—
Bana “veciz bit felsefe tarihi’ de diyebilirsin… insanoğlunun iki bin beş yüz yıllık düşünce serüvenini anlatıyorum bir öykü tadında. Sade, kıvrak bir anlatımım, yalın bir dilim var, bir parça aforizma havasındayım…
Oku beni… Adım üstümde, keyifli bir kitabım. Ve güven bana… Zira güvenilir kaynaklara dayanıyorum…
imza kolay. kısa keyifli felsefe
Felsefe ve Filozof…
Felsefe, sevgi anlamına gelen “filia” ile hikmet demek olan “sofia” kelimelerinin birleşti* ölmesiyle onaya çıkmış bir terim, “Hikmet sevgisi” manasına geliyor… “Filozof terimi ise “hikmeti seven” demek,.. Bilgelere isim olmuş.,. “Hikmet” ne peki? Görünür olanın arkasındaki görünmeyen sır… Güzel ahlakı tanımla^ yan özlü söz… Sonucun meydana gelişine aracılık eden sebep… Bir eylemin yapılmasına ne^ den olan amaç.
Kim demiş, ne demiş?
Felsefe, en yüce sanattır.
(Plüton)
Felsefe ile uğraşma zamanının daha gelmediğini ya da artık geçmiş olduğunu söylemek, mümkün olmanın zamanı daha gelmedi ya da artık geçti demekten farksızdır.
Epikuros)
Gerçek filozof kendine filozof demez. Halkın yanında güzel sözler sayıp dökmez. Var gücüyle, söylediklerini hayatına uygulamaya çalışır. Sen de böyle yapmayı dene. Mesela, bir ziyafette nasıl yemek yenileceğini anlatma. Fakat nasıl yenmesi gerekirse öyle ye!
Epiktetos
Felsefeye sarılan kişinin aklı, akılla anlaşılabilen şeylere bağlanmış kalmıştır.
Mevlana
Felsefe, şüphedir. Felsefenin amacı, erdemdir.
Montaıne
Gençliğimin başlangıcından beri doğrulan kavramaya susamış biriyim. Bu. doğuştan bir alışkanlık bende… İlkin kendi kendime şöyle dedim: Maksadım, işlerin doğrusunu anlayıp bilmek…
Gazali
Sığ felsefe insanı tanrıtanımazlığa, derinlemesine felsefe Tanrı’ya götürür.
Bacon
Felsefe bir ağaç gibidir, kökleri metafizik, gövdesi fizik, gövdeden çıkan kollar da öteki bütün bilimlerdir.
Deskartes
Felsefe, objelerin düşünce ile görülmesidir.
Hegel
Felsefe, aklın sınırlarına İşaret eder ve onları sözle çözmeye yarar
Goethe
Boş vakit, felsefenin annesidir.
Hobbss
Felsefe, düşüncenin mikroskobudur.
Victor Hugo
Felsefe, var olmanın anlamını kavramaya çalışan bir akınıdır.
Nietche
Filozof doğanın pilotudur, cennete götürmek isterken cehenneme de sürükleyebilir.
Bernard Shaw
Bilim, felsefenin basanlarından, felsefe de bilimin basan sizi ıkl arından örülmüştür.
(Bernard Roussell)
Felsefe, muhtemelen delililige en yakın noktada, deli olmanın zihinsel acısına panzehir olarak verilen yatıştırıcı ilaçtır.
Jacues Darrida
Felsefeden önce ne Vardı?
Felsefeden önce “mitoloji” vardı… Mitoloji, milleri inceleyen bilim manasında bir terim… Bu bilimin konusu olan efsanelere de mitoloji denir… Özellikle Yunan ve Latin uygarlıklarına ilişkin mitlerin tümü için kullanılır… Bir bakıma efsane, bir bakıma uydurma bir dindir mitoloji. Birçok İlaha inanırlar. Tanrılar ve yan tanrılar vardır bu alemde. Bunlar kendi aralarında savaşlar, barışlar yaparlar. İnsanlarla da temas halindedirler. İnsanlara özgü iyilikler ve kötülükler bu tanrılara yansıtılır… Mitoloji aşamasında söz, şairi erinmiş. Hayal ürünü bir dünya kurmuşlar. Bir insanlık rüyası… Hayalden, vehimden, kuruntudan ve kurgudan oluşan bir masal âlemi… Güzellik tülüyle sanlı devasa bir hayal oyunu… Bu âlemde hakikati arama cehdi görülmez… Anlatılanlar dış alemin tasvirinden ibarettir…
“Kolay, Kısa, Keyifli Felsefe” için 2 yanıt
Bir yanıt yazın
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Felsefe
- Kitap AdıKolay, Kısa, Keyifli Felsefe
- Sayfa Sayısı200
- YazarÖmer Sevinçgül
- ISBN9756107416
- Boyutlar, Kapak 11x17 cm, Karton Kapak
- YayıneviCarpe Diem Kitap / 2009
ya ben bunu satin almak istemiyorum. burdan okuyamazmiyim?
ya şü sağ üst köşeden abone ol