“Gün gelir hakikate giden yola barikatlar kurulur. Bu defa sorulan soru şudur: ‘Ne yapmalı?’
Önce niyet edeceğiz, ardından kalbin sesine uyarak sonsuzluğa yöneleceğiz. Üç hakîmin hükmünde hata aranmaz: Kalbin, kaderin, ölümün.
Aramak vazifedir. ‘Aramakla bulunmaz fakat bulanlar ancak arayanlardır’ denilmiş. İnanmak ve sevmek şart… Arayışta esas olan samimiyettir. Kendini belli eden sanattan, nümayişçi ahlâktan ve kendine güvenen ibadetten uzak durmalı. Hakikatın-hayrın-güzelliğin ardına düşüp; gayret bizden, tevfik Allah’tan demeliyiz.
Ey kalbi olanlar!
Ümit ve korku arasında bulunanlar!
Takva sahipleri için zaman yok hükmündedir. Her an her şey olabilir!
Allah bes, baki heves.”
İçindekiler
KALBİN SESİ, 11
Hududullah, 13
Âlet İşler El Övünür, 21
Arabası Var Ama Ruhu Yok, 25
Uysallığın Lüzumu Yok, İsyanın Sırası Değil, 29
Ne Yapmalı?, 33
Bilenlerle Bilmeyenler, 37
Yol Odur Ki Hakka Vara, 42
Otorite, 47
Ahlâk Nizamı, 52
Seçkinlerin Zuhuru, 56
Kalp-Hürmet-Hizmet-Merhamet, 60
Cemaatta Rahmet, Ayrılıkta Azap, 64
İman ile İngilizce, 69
Ahlâkın Adaleti, 74
Ne Devlet Başa Ne Kuzgun Leşe, 79
Su Türküsü, 84
Haddini Bilmek, Kendine Gelmek, 88
Haydut Baronlar, 93
Bıçak Kemiğe Dayanınca, 97
Kanaat Ekonomisi, 102
Talim-Terbiye, 111
Sanat Nedir?, 116
Hicret, 120
Peki Bu İş Nasıl Olacak?, 125
Üç Kahraman, 129
Şehir ve Medeniyet, 134
Bir Şehir Kurmak, 139
TOPRAĞA DÖNÜŞ, 143
Zoka, 145
Toprağa Doğru, 150
Büyümenin Büyüsü, 154
Teknokapitalizm, 157
Teknik ile Teknoloji, 161
Akıl ile Peynir-Ekmek, 165
Seferberlik, 169
Yol Haritası, 173
“Toprağa Dönüş”ün İlk Adımları, 177
Susuz Olmaz, Havasız Asla!, 181
SUNUŞ
Hayatın mânası nedir? İnsanlık tarihi bu soruya verilen cevaplarla doludur. Güç temerküzü hakimiyet iddiasını kuvveden fiile çıkarır, hayata mâna ve yön verir. Öyle ki insanoğlu kendini ilâh dahi ilan edebilir. Hz. Âdem’den bu yana gelen peygamberler yoldan çıkan kavimlere hakkı tebliğ etmişlerdir. Hayatın mânası Âmentü’ye inananlar için ne müp- hemdir, ne de muğlak. Yine de gün gelir hakikate giden yola barikatlar kurulur.
Bu defa sorulan soru şudur: “Ne yapmalı?” Önce niyet edeceğiz, ardından kalbin sesine uyarak sonsuzluğa yöneleceğiz. Üç hakîmin hükmünde hata aranmaz: Kalbin, kaderin, ölümün. Aramak vazifedir. “Aramakla bulunmaz fakat bulanlar ancak arayanlardır” denilmiş. İnanmak ve sevmek şart. İman Cenab-ı Hakk’ın insanoğluna bir lütfudur: “Allah size imanı sevdirmiş ve onu kalplerinize ziynet yapmıştır… Bu Allah’tan bir lütuf ve nimettir.” (Hucurat, 7-8)
İlahi bir lütuf olan imanın, vicdanın, şuurun, duygu ve sevgilerimizin, düşünce kuvvetimizin kaynağı- merkezi kalptir. Elmalılı Hamdi Yazır şöyle diyor: “Anlayan ben, anlaşılan benin içindedir. Ben ruhuma, cismime, aklıma, irademe bundan (yani kalpten) geçerim”. Arayışta esas olan samimiyettir. Kendini belli eden sanattan, nümayişçi ahlâktan ve kendine güvenen ibadetten uzak durmalı. Hakikatın-hayrın-güzelliğin ardına düşüp; gayret bizden, tevfik Allah’tan demeliyiz.
Her devrimcinin sorduğu “Ne yapmalı?” sorusunun cevabı böyle verilecek. İnsanın yüce bir tarafı varsa, bu şartların gereğini yerine getirdiği için değil; şartlar ne olursa olsun, sahip olduğu temel doğrular gereğince tercihler yapabilmeyi elden bırakmadığı içindir. Küresel güce ulaşmış, tüm dünyayı bilim-sanayi- teknoloji-hukuk-siyaset-eğitim-iletişim-sanat-para- silah-ilaç-gıda vb. gibi aklınıza gelebilecek sayısız unsur ile ele geçirip hükmünü yürütmekte olan kapitalizme kafa tutmak mümkün mü? İnancımızı yaşamak, “Ahlâk Nizamı”nı kurmak istiyoruz. “Cehennem olsa gelen göğsümüzde sön- dürürüz” dedikten sonra sefere kim mâni olabilir? Hedefimiz mutluluk ve huzur değil, Allah rızasıdır. Bu sözleri hamaset diye nitelemek, küçümsemek, hamasetin ruhuna hakaret olur.
Her muhalif duruş ütopik, akıl dışı, romantik, tatbiki nâkabil denilerek saf dışı ediliyor. Biliyoruz. Ancak Âmentü’ye inananlar başkaldırabilir. Onlar “İsyan Ahlâkı”nın öncüleridir. Elinizdeki kitap onlara sesleniyor. Ey kalbi olanlar! Ümit ve korku arasında bulunanlar! Takva sahipleri için zaman yok hükmündedir. Her an her şey olabilir! Allah bes, baki heves.
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Deneme Edebiyat
- Kitap AdıKalbin Sesi ile Toprağa Dönüş
- Sayfa Sayısı184
- YazarMustafa Kutlu
- ISBN9786257005227
- Boyutlar, Kapak13,5 x 21 cm, Karton Kapak
- YayıneviDergah Yayınları / 2022
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Bakanlar ve Görenler ~ İsmet Özel
Bakanlar ve Görenler
İsmet Özel
Dünyaya bakmayı aşıp dünyayı görme noktasına ulaştığımızda neye talip olmamız gerektiğini de anlarız. PİYADELER SEFİNESİ Büyük bir sefer düzenlemişsiniz, bir deniz savaşı yapmak üzere...
- Bir Mabed İşçisi ~ Dücane Cündioğlu
Bir Mabed İşçisi
Dücane Cündioğlu
Ömrü boyunca harbi değil, muharebeyi kazanmayı hedeflemiş bendenizin harbin kaybedilmesinden ötürü hissesine düşen ızdırabın, yârinin içine atıldığı o büyükçe ateş ormanını söndürebilmek için ağzıyla...
- Stüdyo Kayıtları ~ Murathan Mungan
Stüdyo Kayıtları
Murathan Mungan
Diğer deneme kitaplarına göre biraz daha farklı bir içeriğe sahip olan, daha kişisel bir ton taşıyan Stüdyo Kayıtları, Mungan’ın yazarlık dünyası hakkında masanın arka...