Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Kalbe Yolculuk
Kalbe Yolculuk

Kalbe Yolculuk

Mehmet Doğramacı

Kalbe yolculuk; sanılanın aksine içeriden dışarıya, bedenden ruha, maddeden manaya değil; bizatihi kendimizden kendimize; benlik adlı sanal gölgeden özbene yönelen uzun soluklu bir seyahat!…

Kalbe yolculuk; sanılanın aksine içeriden dışarıya, bedenden ruha, maddeden manaya değil; bizatihi kendimizden kendimize; benlik adlı sanal gölgeden özbene yönelen uzun soluklu bir seyahat! İşte yol boyunca göze çarpanlardan bir demet:

Hz. Meryem ve Hz. Zekeriya’nın yaşadığı susma orucunu bir tutabilse, belki yolculuk daha zahmetsiz olacaktı… Susmanın dilden çok gönülde olması gerektiğini, asıl susturulması gerekenin vehim olduğunu da bu süreçte fark etmişti.
* * *
Rüyalarınızı önemseyin! Rüyalarınız; sizin levh-i mahfuzunuzdan size açılan yaşam şifreleri.
* * *
Derdim olduğunda çare talebi ile dua etmeyeceğim. Çare Duasının vakti geldiği için dua edeceğim. Borcum olduğunda ödeme talebi ile dua etmeyeceğim, borç duasının vakti geldiği için dua edeceğim. Sıkıntıdan çıkmak diye bir beklentim olmayacak, sıkıntı vakti; onun duasının geldiği vakit diye dua edeceğim…
* * *
Kolay yol; bir işin önce sevdalısı, sonra delisi olmak! Yöneldiğin, istediğin seyre önce sevdalanacak, sonra delicesine bağlanacaksın!..
* * *
Esmaların açılması, seyir ufkumuzun genişlemesi büyük ölçüde bize ters gelenlere de hoş görü ve yargısız yaklaşıma bağlı. Sevmediğiniz, uzak durduğunuz, çekindiğiniz, beni açmaz dediğiniz oluşumlar varsa bilin ki; henüz farkına varamadığınız bir kısıtlanmışlık ve kilitlenmişlik içindesiniz.
* * *
Bak, benim ustam, rehberim, hocam yok. Sadece gönlümü seve seve verdiğim Dostum var! Dostum da bu tarz köle- efendi ilişkisi çağrıştıran kavramları hiç sevmez! Sırtında ağırlıklarla gidilmez Dosta!.. Bağlardan soyunmayı göze alamayan çıkamaz bu yaylaya!

——–

İÇİNDEKİLER:
Bölüm I    BİR BAŞINA.
Farklı Bir Şey.
Haftalık Hac
Perde.
Münzevi.
Hayırdır İnşallah.
Kitaben Mevkuta.
Bölüm II    BİREBİR.
Rabbinle Bayramlaş. İkimize Kavuştum
Sıbğatullah
Yıkıldı mı?.
Kimlerdensin?
Bolüm III    BİRDENBİRE
Yollar Kalbe Çıkarken.
Alem Suretleri ile Tasarruf
Dünyada Cennete Girmek!.
Zevkten Dört Köşe

Es Selâm
İnsanın kendini arayışı sürerken geçilen bir dizi süreç, çoğu zaman hakiki manası ilâ anlaşılmaksızın tecrübe adı altında mazinin derinliklerine kilitlenerek mahkum edilir. Neyi, neden ve hangi gayeye yönelik olarak yaşadığını, gelişen olgu ve olayların nerelerden süzülerek nasıl açığa çıktığını fark etmek; kalabalık toplum yığınları arasında çok az kimseye nasip olan paha biçilmez bir farkındalık.
Geçmiş ve gelecek kaydından çıkıp bilinci AN konumunda tutarak akışı okumak ise; sadece Tasavvufun Hakikatine yönelenlerin erişeceği ilahi bir lütuf! Tasavvufun Hakikatinin aynı zamanda İnsanın Hakikati olduğu fark edilirse, sadece manevi bir alana değil; madde mana ikileminden öte evrensel bir gerçekliğe işaret edilmek istendiği görülecektir.
Elinizde tuttuğunuz bu eser; arayanların yaşadıkları süreçleri çözümlemelerine naçiz bir katkı olarak siz değerli idrak sahiplerine takdim ediliyor. Üç bölüm halinde düzenlenen bu çalışmada hakikatini arayan insanın farklılık arayışı ile toplumdan kendine yöneldiği yalnızlık süreçleri birinci bölümde, dostışık ve rehber arayışları ikinci bolümde, öze yöneliş de üçüncü bölümde sunuluyor. Her biri yaşanmış idrak sahneleri yansıtan bu bölümlerde, sübjektif seyirlerin satır aralarında içinde olduğumuz süreçlere objektif yaklaşımlar göreceksiniz.
Beşeri yaşamın bunalımdan çıkaramadığı insanımızı; ölümlü sınırlı sonlu beden girdabından, ölümsüz sınırsız sonsuz şuur iklimine kanat açmaktan başka hiçbir bir çaba gerçek özgürlüğe taşıyamaz!… Kalp ile kastedilenin yürek isimli organdan öte İnsanda mevcut ezeli ve ebedi boyut olduğunu söylersek; hayatın kalbe yolculuk ile anlam kazanacağı şüphesiz. Kalbe yolculuk; sanılanın aksine İçeriden dışarıya, bedenden ruha, maddeden manaya değil; bizatihi kendimizden kendimize; benlik adlı sanal gölgeden öz bene yönelen uzun soluklu bir seyahat!
Milyarlarca insan geçti dünyadan, beden hapishanesinde sıkıntılar çekerek. Gaflet perdesini aralayamayan örtülü bilinçler, bedence yaşamın bedelini berzah aleminde cehennem yaşayarak ödüyor, kalbe yolculuk nasiplerinde olmadığı için! Dileriz, beşerce bakıştan insanca seyre, bedence yaşamdan kalpçe yaşama geçiş bizlere kolaylaşmış olsun.
Bu vesileyle; okuyacağınız eserin oluşmasında, fikir çatımızın inşasında değerli görüş ve düşüncelerini makalelere almamıza izin ve imkan veren; başta Üstad Ahmed Hulusi olmak üzere; İlim ve Gönü! Ehli Büyüklerimize, sohbet ve gözlemlerimize katkılar sunan değerli dostlarımıza şükranlarımızı ifade etmeyi, yerine getirilmesi ulvi bir görev addediyoruz.
Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak hazırlık, dizgi baskı ve dağıtım aşamalarında üstün gayretler sarf eden değerli yayın ekibine de ayrıca teşekkür ediyoruz.
Kalbe yolculuğumuz hazmıyla ve de kolaylaşarak hepimize mübarek olsun. Selam; yaşamımız olsun!

Mehmet DOĞRAMACI

Bölüm 1
Bir Başına

Kendine doğru yolculuğa çıkan insanın tasavvuf! çalışmalar esnasında yaşadığı bazı içsel duyuşlar, yalnızlık anında yapılan tefekkürler bu bölümde yer alıyor.
Bazen bir günce, bazen bir gezi notu akıcılığında okuyacaklarınızda, hayata dair ışıltılı imgeler, sade gözlemler, inci misali; gönül derinliklerinden çıkarılan tespitler bulacaksınız…
Genellikle uzlet, yalnızlık ve kendi ile baş başa kalınan saatlerin eseri makale ve denemelerin yer aldığı bu bölüme “Bir Başına”adını verdik.
Birliğe, Tekliğe doğru yönelmen istikamette bir başına yaşanan anların çok özel yeri olsa gerek. İnsan o anlarda; ortak benliğe, Hakkani vicdana doğru indiği için sübjektif görünen değerlendirmeler, özde birlik yansıtan doğuşlara dönüşür. Gönül ummanından sahile vuranların keyifli bir düşünce seyahati yaşatması dileğiyle sizi, sizinle bir başınıza bırakıyoruz.

Farklı Bir Şey
Kalabalığa uymak, herkesin yaptığını yapmak sıkıcı geliyordu Ona. Daima farklılıkları denemek, yeni seyirler yaşamak istiyordu. Dinlenmesi, eğlencesi, vakti değerlendirmesi farklı olmalıydı. Sıradanlık bunaltıyordu. Halim selim görüntüsünün altında belki de ilk gençlik yıllarından kalma muhalif bir ruh, isyankar bir boyut saklıydı. Tek düzeliğe, alışılmışa karşı zaman zaman o ruh baş kaldırır, o anlarda dışarıdan bakanların belki de garip karşılayacağı tavırlar sergilerdi.
Güneş tutuluyordu o gün. Yerliyabancı turistler Güney sahillerine ve İç Anadolu’nun kuzeyine akın ediyordu. Tam tutulma yaşanacaktı. Mana boyutunda olayı karşılamak isleyenler zikir ve tespihe başlıyor, merak dolu imanlı yürekler ilmihallerden “Küsûf (Güneş Tutulması) Namazı” bahsini inceliyordu. Tebliğ gayreti İçinde olan bazı gençler el ilanları ile yapılacak olanları halka dağıtıyordu. Broşürde yazılanlardan iki maddeye ilişti gözü: Hasta ziyareti ve Sadaka!.,
Hz. Musa’nın Rabbi ile konuşmasını hatırladı:
Ya Musa, benim için ne yaptın?
Namaz kıldım, oruç tuttum ey Rabbim.
Onlar kendin için Ya Musa, benim için ne yaptın?…
Musa şaşırmıştı. Sırf Rabbi için ne yapabilirdi?… İlahi hitap
devam etti.
Hastalandım, gelmedin Ya Musa?
HaaaşaaaL Ey Rabbim sen hasta olmaktan münezzehsin!…
Geceleri inleyen, acı ve ağrı çeken o hasta var ya, benim rızam onunlaydı ey Musa!..
Zikir ve tesbîhata devam ediyordu. Ama farklı bir şey yapmalıydı.
Tutulmaya saatler kala, internetten görüştüğü bir hakikat yolcusunu hatırladı. Hastası olan biriydi bu. Hakikat yolcuları sırlarını açmazlardı pek. Ahvalini ısrarla sorduğu için görüştüğü kişi bir miktar anlatmıştı. Bağlantıya geçti. “Evinize 5 10 dk uğramama, hastanızı ziyaret etmeme izin verir misiniz?” dedi… “Memnun oluruz” cevabını alınca fırladı yerinden.
Şehrin en uzak semtine doğru yol alıyordu. Bilmediği bir evde ilk kez göreceği insanları, onların hastaları ile olan bağlarını, sabır ve tahammüllerini merak ediyordu. Vakit öğleye doğru akarken radyolar tutulma haberleri için Antalya ve Konya ile canlı bağlantılara geçmişti. Frekansları karıştırdı, farklı bir yayın arıyordu. Bir kanal sürekli salavat getiriyor, Alemlerin Efendisi (sav) ne övgü dolu naatlarla güneş tutulması karşılanıyordu. Orayı dinleyerek yola devam etti.
Epey mesafe kat ettikten sonra verilen adrese ulaştı. Denize nazır; penceresinde kırmızı sardunyalar açan beyaz badanalı, bahçeli evin avlusuna girdiğinde; ” Ben küçük Zehra için geldim ” dedi… Yukarı buyur ettiler. Odaya girdiğinde gördüğü manzara karşısında zihni de bakışı da bir anda donmuştu. Yedi sekiz yaşlarında menekşe gözlü, şirin mi şirin bir kız çocuğu makineler, serumlar ve hortumlardan oluşan yaşam destek ünitesi ile hayata tutunmaya çalışıyordu.
Annesi İle tanıştı. Anlattılar. Doğumundan çok kısa süre sonra bu duruma gelmişti Zehra. Bir metabolizma hastalığı idi yaşadığı. Nefes alışı, yeme içmesi hep kontrol altındaydı 24 saat. Başında biri bulunmadığında her an her şey olabilirdi.
Teyzesi, annesi ve büyük hastanelerden birinin yoğun bakım servisinden bir görevli, sürekli Onunla idi…
Uzun uzun düşündü. Hastası olan bir ev, üstelik bir çocuk!.. Kendi çocukları geldi gözünün önüne. Koşabilmeleri, akşam eve geldiğinde boynuna atılmaları, sağlıklı bünyeleri ne büyük nimetti?!..
Anne ve teyze yatağa bağlı pamuk prensesin serüvenini anlatırken simalarını gözlemledi. En ufak bir sabırsızlık yada bıkkınlık emaresi yoktu üzerlerinde. Öylesine bütünleşmiş, öylesine hazmetmişlerdi ki durumu; konuşurken “Zehra şunları şunları yaşadı” demek yerine; çoğul kipiyle “Biz şunları yaşadık, şu zaman şöyle olduk, şimdi şöyleyiz” tarzından cümleler kuruyorlardı.
İnsan bu kadar mı mütevekkil, bu kadar mı teslimiyet içinde, bu kadar mı razı olurdu?! Rıza halini düşünüyordu son günlerde. Rızanın canlı timsali İdi konuştuğu kişiler. “Rıza bu işte”, dedi içinden.
Arada bir denize, bahçeye baksa da kaçamak gözlerle Zehra’yı süzüyordu. Zehra’nın gözleri camdaydı. “O bugün güneş tutulmasını bekliyor” dediler. Konuşamayan bir çocuk güneş tutulmasını nasıl bilir ki diye düşündü. İçinden geçenleri duymuşçasına teyzesi söze girdi:
” Biliriz biz, Zehra’mız hepsini bilir, O hisseder!.. Onun hisleri hepimizden daha açık!…”
Beş duyunun bir kayıtlanma olduğundan, bilimin son dönemlerde 32 duyu tespit ettiğinden, belki de duyuların bile sonsuz sınırsız olduğundan bahis açtılar. Onlar konuşurken Zehra etrafı gözleriyle kolaçan ediyordu. Teyzesi; ” Sizin gelişinizden…

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Diğer İslam
  • Kitap AdıKalbe Yolculuk
  • Sayfa Sayısı
  • YazarMehmet Doğramacı
  • ISBN9758833467
  • Boyutlar, Kapak 13,5x19,5 cm, Karton Kapak
  • YayıneviKİTSAN BASIM YAYIN / 2009

Yazarın Diğer Kitapları

Men-e-men Birazoku

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur