Altı cinayet. Yüz sayfa. Milyonlarca olası kombinasyon…
fakat yalnızca bir sıralama doğru.
Torquemada’nın cinai romanını çözebilir misiniz?
1934 yılında Observer’ın şifreli bulmaca derleyicisi Edward Powys Mathers (namıdiğer Torquemada) hem cinayet romanı hem de bugüne dek yazılmış en zor edebî bulmaca olan bir kitap yayımladı.
Kitabın sayfaları tamamen gelişigüzel biçimde basıldı fakat –akıl yürütme ve dikkatli okuma yoluyla– bunları tek doğru sıraya dizerek altı cinayet kurbanını ve katillerini ortaya çıkarmak mümkün.
Şimdiye kadar yalnızca birkaç bulmacasever Kabil’in Çene Kemiği gizemini çözebildi: Onlardan biri olabilmeniz için gereken özellikler sizde var mı?
GİRİŞ
1934 yılında Observer’in bulmaca derleyicisi Edward Powys Mathers eşsiz bir roman yazdı: Kabil’in Çene Kemiği. Kaydedilen ilk cinayet silahına atıfta bulunan kitap, Torquemada takma adıyla yazılmıştı. Hikâye sadece bir cinayet gizemi değil, aynı zamanda şimdiye kadar yayımlanmış en zor ve en aldatıcı kelime bulmacalarından biriydi.
Orijinali Torquemada Bulmaca Kitabı olarak yayımlanan romanın 100 sayfasının yanlışlıkla basıldığı ve sırasız olarak ciltlendiği bildirilmiş, okurlar sayfaları yeniden sıralamaya, gizemleri çözmeye ve katilleri ortaya çıkarmaya davet edilmiştir. Sayfaların milyonlarca olası kombinasyonu vardır ancak yalnızca bir sıralama doğrudur. Bulmaca son derece zordur ve şimdiye kadar sadece birkaç kişi tarafından çözülebilmiştir; sorunun çözümü bir sır olarak kalmaya devam etmektedir.
1
Bana tahsis edilen masaya tek başıma oturup ilgilenen herkese neler olabileceğine dair detaylı bilgi vermek üzere kalemi elime alıyorum. İsterseniz bana gergin deyin, isterseniz kaçık deyin; en azından ucu Amsterdam’da bilhassa benim zevkime göre tavlanmış bu küçük kalem, bu siyah ve gümüş alacalı Aquarius tamahkârdır. Rahmetli ihtiyar adamın parmakları arasında hareket ettiğinden bu yana pek iş görmedi. Denizi seyrederken Casy Ferris bakışlarını yere indirmiş hâlde önümden geçiyor. Tabii ya, bugün o gün. Babası bana hastalık hastası bir morsu hatırlatıyor. Ama nihayetinde yanında biri olmalı. Hiç şüphesiz St. Lazarus-in-the-Chine çoktan dolmuştur. Bence acele ediyor ama beni ilgilendirmez. Sürmeli kervan çulluklarının öttüğü şehitler mezarlığını hatırlıyor yüreğim. Bu sözlerin bugün tekrar tekrar aklıma gelmesi ne tuhaf. Umarım kuşlar, balık artıkları için şamata yapıyorlardır. Ancak tüm kefaller denizcileri severler. Of.
2
Son kez daldım. Geriye kalan birkaç figür ve harf bana doğru yüzdü. Ben de onları aldım. Başka kalmadı. Etrafima bakındım. Paramın karşılığını aldığımı hissettim. Londra böyle bir yerdir işte, gezginleri sıcak bir kayıtsızlıkla kucaklar. Bana kalırsa kadın bir hayli güzeldi; kendisinin canlı renkleriyle tezat oluşturan krem rengi elbisesinin içinde bembeyaz kara karşı gülden ziyade gri tuğla mezara karşı beyaza benziyordu. Evet, görebildiğim kadarıyla dehşet verici bir güzellikti bu, aklıma o meşhur cümle geldi: Yüz bin can heba oldu, bense hâlâ hayattayım. Oysa değildi; ilginçtir ki yazar tam da bugün ölmüştü. Bu iğrençliklerini ancak üç veya dört gün daha sürdürebildiler; ama sonunda diğerleri de birer birer, o büyük çukura, henüz ağzına kadar dolmamışken atıliverdiler. Henry neredeydi? Ah, kadının yanında duruyordu, tarhında dimdik duran çan çiçeği misali uzun boynunun üzerindeki küçük kaygısız yüzüne dokunacak kadar yakınındaydı. Bunun kıymetini bilir miydi?
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Edebiyat Polisiye Roman (Yabancı)
- Kitap AdıKabil'in Çene Kemiği
- Sayfa Sayısı216
- YazarTorquemada
- ISBN9786256411555
- Boyutlar, Kapak13,5 x 21,5 cm, Karton Kapak
- YayıneviOlimpos Yayınları / 2023
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Antikacı ~ Gustavo Faverón Patriau
Antikacı
Gustavo Faverón Patriau
“Hepimiz hilkat garibeleriyiz, öyle ya da böyle.” Ünlü bir dilbilimci olan Gustavo, nişanlısını öldürdüğü için psikiyatri kliniğinde yatan eski dostu Daniel’in gerçeği itiraf etmek...
- Adınla Çağır Beni ~ André Aciman
Adınla Çağır Beni
André Aciman
Aşk birden çıkar insanın karşısına, yakalamak ya da ıskalamak size kalmış. Bazen “aşk” olduğunu anlamazsınız, bazen de anlasanız bile onu tutmak, kendinize saklamak zordur....
- Da Vinci Şifresi ~ Dan Brown
Da Vinci Şifresi
Dan Brown
“Dan Brown, ülkedeki birkaç usta yazardan biri. Da Vinci Şifresi üstün bir zeka tarafından kurgulanmış harika bir gerilim romanı.” “Entrika ve tehlikenin iç içe...