Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

İstiklâl Harbimiz
İstiklâl Harbimiz

İstiklâl Harbimiz

Kazım Karabekir

“Gerçi milletimizin istiklâlini kurtarmak için dört yıldır askerî, idarî ve siyasî icraat ve teşebbüslerimiz hakkında Mustafa Kemal Paşa ile bazı fikir ayrılıklarımız dolayısıyla münakaşalarımız…

“Gerçi milletimizin istiklâlini kurtarmak için dört yıldır askerî, idarî ve siyasî icraat ve teşebbüslerimiz hakkında Mustafa Kemal Paşa ile bazı fikir ayrılıklarımız dolayısıyla münakaşalarımız olmuştu. Fakat sonunda fikir ve elbirliğiyle yürümek ve muvaffak olmak büyük mazhariyetti. Çünkü her fikrimiz, her hamlemiz şuurlu, hesaplı ve tabii neticeleri de muvaffakiyetli idi.

Benim, fikirlerimi apaçık bütün samimiyetle söyler ve yazar bir adam olduğumu ve bütün düşüncelerime hâkim olan ruhun da millet ve memleket meselesi olduğunu Mustafa Kemal Paşa çoktan beri bilirdi.

Bu dört yıllık müşterek fedakârlığımızdaki feragat ve vefakârlık ve açık yürekliliğimi daha yakından sonuna kadar görmüşlerdi. Bundan sonra yüz yüze, göz göze görüşmekle hassalarımdan hiçbir şey kaybetmediğimi ve düşüncelerimdeki samimiyeti daha kolay gösterebilecektim. Ancak bundan sonraki işlerimizde mesele ruhî bakımdan dahi çok çetin olacaktı.”

*

Mütareke akdinde Suriye ve Musul mıntakalarındaki ordular müdafaa¬ya muktedir bir halde değillerdi. Suriye cephesindeki Yıldırım Ordusu’ndan Cevat ve Cemal Paşaların orduları kâmilen mahvolmuş, Kemal Paşa’nın emrindeki Ali Fuat Paşa’nın ve İsmet Bey’in 20. ve 3. Kolorduları zayıf bir halde Adana vilâyetine kadar çekilmişlerdi.

Musul’da Ali İhsan Paşa’nın elinde 13. Kolordu zayıf bir halde kalmıştı.

Maddi ve manevi bir varlığa malik bulunan Şarktaki 9. Şevki Paşa ordusu merkezi Kars’ta kıtaatı İran Azerbaycanı da dahil olduğu halde Batum’a kadar Elviye-i Selâse’de dağınık bir halde idi. Kafkasya’da, Bakü’de ve Şimali Kafkaslar’a kadar dağılmış Nuri Paşa kıtaatı da vardı.

Mütarekeden evvel 12 Teşrinievvelde İstanbul’da İzzet Paşa Kabinesi iş başına geçmiş fakat namuskâr bir muhalif fırka teşekkül etmemiş ve ettirilmemiş olduğundan istinat edeceği esaslı bir kuvvet yoktu.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Günlükler (1906-1948) – Kâzım Karabekir ~ Kazım KarabekirGünlükler (1906-1948) – Kâzım Karabekir

    Günlükler (1906-1948) – Kâzım Karabekir

    Kazım Karabekir

    “Günlükler” Kâzım Karabekir Paşa’nın hayatını, günü gününe tuttuğu notlarla kamuoyunun bilgisine sunuyor! “Günlükler kitabı ile Kâzım Karabekir Paşa’nın hayatını, günü gününe tuttuğu notlarla kamuoyunun...

  2. Hayatım ~ Kazım KarabekirHayatım

    Hayatım

    Kazım Karabekir

    Herkesin hayatı, mükemmel bir tarih parçasıdır. Hele çocukların ibret alacağı güzel bir kitaptır. Şahsının ehemmiyetine göre böyle bir kitap bütün vatan evlatlarının da istifade...

  3. Edirne Hatıraları ~ Kazım KarabekirEdirne Hatıraları

    Edirne Hatıraları

    Kazım Karabekir

    Kâzım Karabekir’in Edirne Hatıraları ilk defa okuyucu karşısına çıkıyor. Kâzım Karabekir Balkan Savaşı sırasında, kurmay binbaşı rütbesiyle, Edirne’nin muhafazası için teşkil edilmiş olan Mevki-i...

Men-e-men Birazoku

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur