Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Her Şey Nasıl Çökebilir? – Şimdiki Nesiller İçin Çöküşbilim Elkitabı
Her Şey Nasıl Çökebilir? – Şimdiki Nesiller İçin Çöküşbilim Elkitabı

Her Şey Nasıl Çökebilir? – Şimdiki Nesiller İçin Çöküşbilim Elkitabı

Pablo Servigne, Raphael Stevens

“Çöküş dediğimiz şey su, gıda, barınma, giyim, enerji vb. temel ihtiyaçların yasalarla denetlenen hizmetlerle nüfusun büyük çoğunluğuna ve makul ücretlerle tedarik edilemeyeceği bir süreçtir.”…

“Çöküş dediğimiz şey su, gıda, barınma, giyim, enerji vb. temel ihtiyaçların yasalarla denetlenen hizmetlerle nüfusun büyük çoğunluğuna ve makul ücretlerle tedarik edilemeyeceği bir süreçtir.”

Toplumun, bildiğimiz haliyle uygarlığın hatta daha kötüsü biyosferin muhtemel çöküşünü Avrupa’da halkın gündemine taşıyan ve ilk kez 2015’te yayımlanan bu kitap son elli yıldır dünya genelinde etkisini artıran politik ekoloji hareketi içinde en çok tartışılan metinlerinden biri haline geldi.

Pablo Servigne ve Raphaël Stevens bugünkü nesillerin yaşam süresi içinde gerçekleşmesini olası gördükleri çöküşün (veya çöküşlerin) ardındaki dinamikleri ortaya seriyor ve 2020’de sözlüklere de giren “kolapsoloji” (çöküşbilim) adını verdikleri bu son derece rahatsız edici konuya disiplinlerarası bir giriş sunuyorlar.

Nüfus artışı, yerel su kıtlığından kaynaklanan eşitsizlikler, ucuz enerjinin sonu, birçok mineralin kıtlığı, biyolojik çeşitliliğin bozulması, toprak erozyonu ve toprağın bozulması, aşırı iklim olaylarına bağlı küresel ölçekte gelişen ekolojik felaketler… Tüm bunlar, en azından bir süreliğine kendilerini koruyabilecek kaynaklara sahip olanlarla bunlara maruz kalanlar arasında muazzam eşitsizlikler meydana getirecek. Jeopolitik dengeleri sarsacak ve çatışma kaynağı olacak. Yaratmaları muhtemel toplumsal felaketlerin ölçeği, geçmişte, toplumların topyekûn yok olmasına sebep olmuştu. Ne yazık ki bu, nesnel bir tarihsel gerçekliktir. […] Türün çöküşü makul bir ihtimal olarak belirdiğinde oluşacak aciliyet durumu, yavaş ve karmaşık karar alma süreçlerimizle bağdaşmayacak. Batı, panik hali içinde özgürlük ve adalet değerlerini ihlal edecek.

Michel Rocard (eski Başbakan), Dominique Bourg (Lozan Üniversitesi’nde Yerbilimleri ve Çevre Fakültesi Profesörü) ve Floran Augagneur (Paris Siyasi Bilimler Akademisi Profesörü) 2011

 

Petrolün 2010 yılı civarında zirve noktasına çıkmış olması ve bunun 15 ila 30 yıl içinde güvenlikle alakalı sonuçlar doğurması muhtemeldir. […] Orta vadede, küresel ekonomik sistem ve teker teker her bir ulusal piyasa ekonomisi çökebilir.

[…..]

Bundeswehr (Alman ordusu) raporu, 2010

Aşağıdaki riskler çok yüksek kesinliğe sahip olarak belirlenmiştir:

3. Altyapı ağlarının ve elektrik, su tedariki, sağlık ve acil durum hizmetleri gibi temel hizmetlerin kesintiye uğramasına neden olan ekstrem hava olaylarından kaynaklanan sistemik riskler. […]

4.Gıda güvensizliği ve gıda sistemlerinin çökme riski.

IPCC Beşinci Değerlendirme Raporu, 2014

Uygarlığımız bugün sürdürülebilir olmayan bir ekonomik yörüngede, bizi ekonomik düşüşe ve hatta çöküşe götüren bir yolda ilerliyor. Lester Brown, Plan B 2.0, 2006

Worldwatch Institute’ün Kurucusu, Earth Policy Institute’ün Kurucusu ve Başkanı

Geçmişte çökmüş uygarlıkların iki ortak özelliği olduğu konusunda bilim insanları arasında geniş bir fikir birliği var: Hepsi ölçüsüz bir kibrin ve aşırı bir kendine güvenin kurbanıydılar. Karşılarına çıkacak tüm güçlüklerin üstesinden gelebileceklerine dair muazzam becerileri olduğuna inanıyorlardı ve gittikçe artan zayıflık belirtilerini karamsarlığa düşmemek adına göz ardı edebileceklerini düşünüyorlardı.

Jeremy Grantham, 2013

Yatırımcı, dünyanın en büyük fon yöneticilerinden biri olan Grantham Mayo van Otterloo’nun (GMO) kurucu ortağı

Sistemler çoğunlukla düşündüğünüzden daha uzun süre dayanır

ama bizim hayal ettiğimizden çok daha hızlı çökerler.

Ken Rogoff, 2012

Uluslararası Para Fonu’nun eski baş ekonomisti

İnsanlık, kıtlıkların sebep olduğu bir çöküşün önüne geçebilir mi? Evet, bunu yapabiliriz, gerçi tahminimizce %10 oranında şansımız var şu an için. Tablo ne kadar karanlık görünürse görünsün, gelecek nesillerin iyiliği için bu şansı %11’e yükseltebilmek için savaşmaya değer.

Paul R. Ehrlich ve Anne H. Ehrlich, 2013 Stanford Üniversitesi’nde biyoloji profesörleri

 

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Popüler Bilim
  • Kitap AdıHer Şey Nasıl Çökebilir? – Şimdiki Nesiller İçin Çöküşbilim Elkitabı
  • Sayfa Sayısı224
  • YazarPablo Servigne, Raphael Stevens
  • ISBN9786254298844
  • Boyutlar, Kapak 12,5x19,5 cm, Karton Kapak
  • Yayıneviİş Bankası Kültür Yayınları / 2024

Yazarın Diğer Kitapları

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur