Elektronik hobi dünyasına ilk adımı atın.
Bilgisayarınızla evinizdeki cihazları kontrol edin.
Bilgisayar ve mikroişlemci elektroniğini uygulayarak öğrenin.
Kendi robotunuzu tasarlayın. Paralel port uygulamaları
Adım motor, servo motor ve DC motor kontrolleri
LCD panel ve röle kontrolleri
Bilgisayar kontrollü hırsız alarmı, termometre, robot gözü ve model araba
Internet üzerinden ev otomasyonu
LINUX ile otomasyon
PIC programlama ve uygulamaları
PIC Basic uygulamaları ve BASIC tabanlı mikroişlemciler
Seri port uygulamaları
Radyo ve kızıl ötesi kontrollü uygulamalar
Baskı devre teknikleri
Çizgi izleyen robot tasarımı
Disket sürücüden basit robot tasarımı
Mobil Araştırma robotu projesi
Herkes İçin
Güçlü Tugay
Editör: Selçuk Tüzel
ALFA
Önsöz
Bu kitap, Mart 2001’den itibaren PC LIFE dergisinde, Haziran 2002’den itibaren ise BYTE dergisinde sürdürdüğüm ve hala devam eden “Elektronik Hobi” köşesi uygulamalarından derlenmiştir.
Birçok kimse, bilgisayar elektroniğini öğrenmenin ve bilgisayar ya da mikroişlemciler ile dış dünyaya hükmedebilmenin çok ileri düzey yazılım ve elektronik bilgisi gerektirdiğini düşünür. Gerçekten de, birçok kaynak kitap, bu konuları ileri düzeyde anlatmaktadır. Çoğu zaman bir uygulamaya kalkıştığınızda, karşınıza elektronikle ya da yazılımla ilgili birçok terim çıkar. Bu da, daha uygulamaya başlamadan okuyucunun sıkılmasına ve vazgeçmesine neden olur.
Bu nedenle, bu kitap farklı olarak doğrudan uygulamalarla başlamaktadır. Gerekli teorik bilgiler ise uygulama içerisinde gerektiği zamanda verilmiştir. Kitap içerisinde ilerledikçe evinizdeki elektronik cihazları bilgisayar ile kontrol etmekten tutun, motor, LCD panel, model araba kontrollerinden, P1C mikroişlemci programlamaya ve kendi robotunuzu yapmaya kadar ilerleyen birçok uygulama bulacaksınız. Bilgisayar ve mikroişlemci aleminde sözü geçen “1” ve “0” değerleri ile neler yapabildiğinize inanamayacaksınız. Yıllardır öğrenmek istediğiniz ve nereden başlayacağınızı bir türlü bilemediğiniz bilgisayar ile mikroişlemci elektroniğine ve “Elektronik Hobi” dünyasına bu kitap sayesinde giriş yapmış olacaksınız.
Uygulama Dosyaları
Kitap içerisinde çoğunlukla Visual Basic uygulamaları vardır. Her ne kadar kodların ne iş yaptığı açıklansa da, Visual Basic’i anlatmak bu kitabın işi değildir. Bu nedenle, bazı uygulamalardaki kodları kavrayabilmek için, Visual Basic’e hakim olmak gereklidir.
Kitap içerisinde yer alan bütün uygulamaların dosya ve kodlarını http://www.elektronikhobi.com adresinden indirebilirsiniz. Aynı zamanda site üyeleri tarafından yayınlanan birçok faydalı bilgi ve dokümana da bu siteden ulaşabilirsiniz. Kitabın buradan indireceğiniz uygulama dosyaları, kod ağırlıklıdır. Her ne kadar kodların derlenmiş ve uygulama haline getirilmiş EKE dosyaları bulunsa da, kodları derlemeden ve görmeden, uygulamalara hakim olmak mümkün olmayacaktır. Doğrudan EXE dosyaları ile çalıştırılan uygulamalarda, herhangi bir durumda hatanın yazılımdan mı, yoksa devreden mi kaynaklandığını anlamak mümkün olmayacaktır. Ayrıca, işletim sisteminden kaynaklanabilecek problemler EXE dosyalarında sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle, mutlaka Visual Basic kodlarını Visual Basic 6.0 programı altında kendiniz derleyerek çalıştırınız. EXE dosyalarının işletim sisteminde çalışmaması durumunda, kullanılan işletim sistemine göre derlenmesi gibi bir hizmetin, yazar ya da yayınevi tarafından verilmeyeceğini unutmayınız.
Yazar ile İletişim
Bu kitap ile ilgili her türlü sorunuzu, mhttp://www.elektronikhobi.coa adresindeki forum berinden sorabilirsiniz.
Teşekkür
Kısım 3’te yer alan MAR (Mobil Araştırma Robotu) projesinin gerçekleşmesinde bana danışmanlık yaparak her türlü bilgi, katkı, zaman ve desteğini esirgemeyen İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden, Prof. Dr. Adnan ÖKTEN’e,
MAR projesine bulunduğu katkılardan ötürü Dimitri STOYANOF’a,
MAR projesi ve kitaptaki diğer proje ve uygulamalara bulunduğu katkılardan ötürü Ergem PEKER’e,
MAR projesinde bana verdiği destekten ötürü İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Talat SAYGAÇ’a
Teşekkürlerimi sunarım.
Yazar Hakkında
1976’da İstanbul’da doğdum. Her şey, 9 yaşında Commodore 64 ile tanışmamla başladı. Kendi kendime C64 Basic’i öğrenip, 12 yaşında çalışan ve işe yarayan ilk programımı yazdım. Daha sonra, 1988 yılında Amiga ile tanıştım ve AMOS Basic ile program yazmaya devam ettim. O dönemin, “64’ler” ve “Amiga Dünyası” dergilerinde makalelerim yayınlandı. 1990 yılında bir yandan PC’Iere ve GWBASIC kullanmaya merak saldım. 1992 yılında PC ile PASCAL ve C + + programlan üzerinde çalıştım ve C++ ile birçok program geliştirdim. Mikroişlemci programlamaya o dönemlerde başladım ve amatör olarak Assembly programları yazdım. Daha sonra, kendi firmamda Visual Basic ve SQL veritabanı uygulamaları üzerinde program geliştirmeye başladım. Ardından, bir firmada Network ve VVindovvs NT üzerine eğitim verdim, 1997’ye kadar çeşitli firmalarda Netvvork sistemleri üzerine çalıştım ve bir yandan Visual Basic ile bazı firmalara özel yazılım geliştirmeye devam ettim. 1998 yılında kendi şirketimi kurdum. Emlak firmaları için EMLAKBOX adında bir program geliştirdim ve www.ealakbox.co» sitesini kurdum. Bu sıralarda elektronik ve robotlarla ilgilenmeye başladım ve bilgisayar elektroniğini öğrendim. 2001 yılında, geliştirdiğim elektronik uygulamalarını PC LIFE dergisinde köşe haline getirmek için bir teklif aldım ve “Elektronik Hobi” köşesi bu yıl oluştu. Köşe, tahmin ettiğimizden çok daha fazla ilgi gördü. Daha sonra yazılara BYTE dergisinde devam ettim ve bugün yaklaşık 7000 üyesi olan www.elektronikhobi.con sitesini kurdum. Bu dönemlerde bir yandan okuduğum İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nü bitirdim ve bu kitapta da yayınladığım bir Uzay Araştırma Robotu yaptım. Şu anda yazılım, Web tasarımı, otomasyon, eticaret uygulamaları, sistem destek ve hosting hizmetlerini vermeye devam eden kendi şirketimde yazılım projeleri ile ilgilenmekte ve aynı zamanda BYTE dergisinde “Elektronik Hobi” köşesini yazmaya devam etmekteyim.
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Bilgisayar
- Kitap AdıElektronik Hobi
- Sayfa Sayısı274
- YazarGüçlü Tuğay
- ISBN9789752974814
- Boyutlar, Kapak19,5x23,5 cm, Karton Kapak
- YayıneviAlfa Yayınları / 2009