“Düş Yolcusu”, çocukluğun renkli ve sınırsız dünyasında geçen, başkalarını anlamak ve büyümek hakkında, hem küçüklerin hem de büyüklerin keyifle okuyacağı bir kitap.
Yetişkinler, Peter Fortune’ı sessiz, hatta zaman zaman zor bir çocuk olarak biliyor: Uzun uzun gökyüzünü seyreden ve adı çağrıldığında işitmeyen bir çocuk olarak. Oysa Peter’ın bu halinin nedeni, dur durak bilmeden işleyen hayal gücü. Peter hayal kurmayı o kadar çok seviyor ki, gerçeklerin nerede bitip hayallerin nerede başladığını çoğu zaman birbirine karıştırıyor. “Düş Yolcusu”nda yer alan, birbiriyle bağlantılı yedi öyküde, Peter kendini bir kedinin, bir bebeğin ve bir yetişkinin bedeninde bulup dünyaya onların gözünden bakıyor; evde bir hırsızla, okulda da bir kabadayıyla karşı karşıya gelirken hayal gücünden yardım alıyor.
PETER’LA TANIŞMA
Peter Fortune on yaşındayken, büyükler bazen onun “zor” bir çocuk olduğunu söylerdi. Peter büyüklerin ne demek istediğini hiç anlamazdı. Kendini hiç de zor biri olarak görmüyordu. Ne bahçe duvarına süt şişeleri fırlatmıştı ne de kafasına ketçap sürüp kanıyormuş gibi numara yapmıştı. Büyükannesinin bileğini kılıcıyla çizmemişti de. Üstelik böyle şeyleri bazen kafasından geçirmediği söylenemezdi. Patates dışındaki sebzeleri, balığı, yumurtayı ve peyniri saymazsak, yemeyeceği bir şey yoktu. Tanıdığı çocuklardan daha gürültücü, daha pasaklı ya da daha aptal değildi.
Kolay telaffuz edilen ve kolay yazılan bir adı vardı. Soluk ve çilli yüzü kolay akılda kalırdı. Tıpkı diğer bütün çocuklar gibi her gün okula gider ve bununla ilgili çok fazla oflayıp puflamazdı. Yalnızca kız kardeşine karşı, onun kendisine davrandığı kadar kabaydı. Polis onu tutuklamak için hiçbir zaman kapısına dayanmamıştı. Beyaz önlüklü doktorlar onu tımarhaneye götürmeye çalışmamıştı. Peter’a göre kendisi oldukça anlaşılır biriydi. Onu zor biri yapan şey neydi ki?
Peter, bunun ne demek olduğunu ancak yıllar sonra, kendisi de yetişkin olunca anlayacaktı. İnsanların onu zor biri olarak tanımlamasının nedeni, çok sessiz bir çocuk olmasıydı. Bu durum insanların canını sıkıyor gibiydi. Bir diğer sorun da kendisiyle başbaşa kalmayı sevmesiydi. Kuşkusuz bu her zaman böyle değildi. Hatta her gün için de geçerli değildi. Ancak çoğu günler odasında ya da parkta çimenlere uzanıp hayallere dalıp gitmekten çok keyif alırdı. Kendi başına kalıp, düşüncelerinin akışına kapılıp gitmekten mutlu olurdu.
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Edebiyat Roman (Yabancı)
- Kitap AdıDüş Yolcusu
- Sayfa Sayısı128
- YazarIan McEwan
- ISBN9789750843358
- Boyutlar, Kapak13,5 x 21 cm, Karton Kapak
- YayıneviYapı Kredi Yayınları / 2023
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Taras Bulba ~ Nikolay Vasilyeviç Gogol
Taras Bulba
Nikolay Vasilyeviç Gogol
Ölü Canlar, Bir Delinin Güncesi, Palto ve Müfettiş, “Rus edebiyatının büyük ustası” olarak kabul edilen Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün başyapıtlarındandır; ama Taras Bulba’nın yeri çok...
- Beşinci Çocuk ~ Doris Lessing
Beşinci Çocuk
Doris Lessing
2007 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Doris Lessing’in imzasını taşıyan Beşinci Çocuk; okurları, kökleri derinlere uzanan evrensel korkularıyla yüzleştirirken annelik, toplumsal normlar, ahlaki seçimler ve aile...
- Bozkır ~ Téa Obreht
Bozkır
Téa Obreht
“Yaşadıkça şunu iyice anladım Burke: Olağanüstü insanları endişeleri yiyip bitiriyor, işe yaramazları ise yanılsamaları hep ileriye götürüyor.” Kaplanın Karısı’nın ödüllü yazarı Tea Obreht’ten Yılın...