1966 Kasımında Bolivya Ulusal Kurtuluş ordusu saflarında mücadeleye katılan Che, Küba’daki deneyimini Bolivya’daki devrimcilere aktarmak ve emperyalizme karşı bir Güney Amerika devriminin aşamalarından birini kaydetmek amacındaydı. Bolivya’daki bu mücadelenin anlatıldığı Bolivya Günlüğü, bir mazlum millet evladı olan Che’nin emperyalizme karşı meydan okuyuşunun da bir manifestosudur aynı zamanda.Bolivya Günlüğü’nde Che’nin ve arkadaşlarının mücadelesini okuyacak ve farklı ülkelerden Güney Amerika devrimcilerinin dayanışmasını göreceksiniz. Bu kitapta, Che’nin günlüğünün yanı sıra, Bolivya’daki siyasi gelişmelerin Che’nin ölümünden sonraki dönemi de kapsayan geniş bir kronolojisini de bulacaksınız
İÇİNDEKİLER
Önsöz 1
Zorunlu Bir Giriş: Fidel Kastro
Kasım 1966
Aralık 1966
Ocak 1967
Şubat 1967
Mart 1967
Nisan 1967
Mayıs 1967
Haziran 1967
Temmuz 1967
Ağustos 1967
Eylül 1967
Ekim 1967
Şehirdeki Çalışmayı Yürütecek Kadrolar
İçin Talimatlar
Bolivya Halkına 1 Nolu Bildiri
Bolivya Halkına 2 Nolu Bildiri
Bolivya Halkına 3 Nolu Bildiri7
Bolivya Halkına 4 Nolu Bildiri
Bolivya Halkına 5 Nolu Bildiri
Ekler
Ernesto Che Guevaraya ait Onirvın Günlüğü kitabının elinizdeki baskısı, 1968 yılında Küba Kitap Enstitüsü tarafından ilk kez gerçekleştirilen baskıyı temel almakladır.
Bolivya hükümeti haber alına servisi tarafından, bir güvenlik önlemi olarak ortadan kaldırılmaya çalışılan ve bu nedenle kitabın ilk baskısında yer almayan bazı günlere ait şayfalar ise, içerdikleri tarihsel önem nedeniyle elinizdeki baskıya eklenmiş durumdadır Sozü geçen, günler şunlardır; Ocak (4.5.8 ve 9); Şubat (8 ve 9); Mart (14); Nisan (4 ve 5); Haziran (9 ve 10); ve Temmuz (4 ve 3).
Aynen ilk baskıdaki metin, okunmaz durumdaki sözcükler ve terimler açıklanarak yeniden gözden geçirilmiştir.
Che Guevara Çalışmaları Merkezi Ocean Press
Camilo Guevara
Santa Cruz, Bolivya
1967
Neredeyse bir yıllık yayını bır kavga geride kalmış, kısa sûre önce Joaquin’in grubu bir ihbar sonucu Vado del Yeso’da (Pueno Maurido) pusuya düşürülmüştür, Che’nin birliği tarafından çember her seferinde daha çok daralmaktadır. Daha uygun, devrimci mücadeleyi pekiştirmeye daha açık bir yer bulmak için. bölgeyi terk etmeye karar verirler. Akşam olur, askerler ilerler, çatışma çok yakındır.
Bolivya askerleri tarafından ele geçirilen yeşil bir not defterinin son sayfasında, yazarının güçlükle okunan el yazısıyla. 7 Ekim 1967 tarihli su satırlar okunabilir: Gerilla savaşına başladığımızdan bu yana, çok beklenmedik zorluklarla karşılaşmadan 11 ay geçti. Öğleden önceyi tehlikesizce, neredeyse bir kır havası içinde geçirdik…” Bu satırlar, hiçbir biçimde bu günlükte anlatılan kahramanca destanın son sözlerine benzemiyorlar, en ufak bir yılgınlık, karamsarlık, yenilgi İzi taşımazlar, tam aksine bir başlangıca, bir önsöze benzerler.
8 Ekim: Yaralı bir tutsak La Higuera’nın metruk okul binasına götürülüyor; dalgın, nerdeyse nefes alamıyor, güçlükle dik duruyor, omuzlarını düşürmeye uğrasan yüklerle mücadele ediyor; tanık olduğu talihsizliklerin, hastalıkların, dostları ve yoldaşlarının ölümünün, dost sanılanların ihanetinin, uzağında ve yakınındaki tüm insanlara karşı duyduğu o hiç kıskanılmayan sorumluluk duygusunun, en sevdiği insanlara duyulan özlemin yiyip bilirdigi o son aylarda, muzunda biriken yükle mücadele ediyor. Omuzlarına binen yük, yerçekimi kuvvetine tam denk geliyor ama yine de tüm kemikleri bir arada, ayakta ve dimdik, inandığı bütün değerlerle silahlanmışlar, sıradaki kavgaya hazırlar.
Daha sonra elleri bağlı halde kerpiç duvara yaslanmış, hakkında verilen Önceden bilinen hükmü bekliyor, sessizce kendisine nezaret eden cellat-komutanların voltalarını izliyor. Diğerlerinden daha cevval olan bazıları, erken zafer şarkıları Söyleyen bütün kiralık katiller gibi, ara ara kurban olarak gördükleri adamı küçük düşürmeyi deniyorlar ama karşısındakilerde uyandırdığı saygı ve herkesin kanını donduran o sert bakışlarının yaydığı güç, hemencecik kararsızlığa dönüştürdügû ve alçakça hevesi durduruyor.
O bakıştan karşısında korkunç bir ikilem yaşıyorlar: Bir taraftan bilinen en büyük devrimciyi, (olası bir yabancı saldırının ya da dünyayı ele geçirmeye çalışan korkunç bir komünizm planının canlı sebebine dönüşebilecek erdemli bir adamı yakalamışlar. Diğer taraftan ise, kendisini yargılayacak bir mahkemeyi malikimi koltuğuna olunabilecek, batla yasal yargılamanın sonucunu hiç önemsemeden, durumu belirsiz, çok tehlikeli bir politik oyuna dönüştürebilecek amansız bir savcıyı ellerinde tutuyorlar.
ElN (Bolivya Devrim Ordusu) tanınmaya başladı, Bolivya topraklarında kimsenin engelleyemediği neredeyse tümü başarılı olan eylemler yaptı; ne ulusal kamuoyu ne de dünya olanlara yabancı kaldı: her ne kadar o zamana dek olması gereken kitlesel katılımlar henüz rapor edilmemiş olsa da her yerde harekete karşı bir sempati duyuluyordu.
O gönlerin gidişatında ilgıyle izlenen, rastgele ya da programlı gerçekleşen eylemler gerillalara buyük bir ün saglamış. bölge görece olarak kısa bir zamanda beklenen meyvelerin alınması için hazırlanmıştı. Bu yüzden hü stattus quo için son derece hassas bir andı, statükoyu sürdürmek isteyenler, bu durumu sezmiş ve böyle bir sonu acımasızca desteklemiş ol Bir okuldan bir hapisane yaratmak kendi içinde çelişkilidir elbette ama düşüncelerin filizleneceği varsayılan bir yerde, düşünceleri kurşuna dizerek öldürmeyi amaçlamak yalnızca faydasız değil, aynı zamanda ahmakça ve acemicedir. Bir intikam havası seziliyor; bu. “davalarını” sürekli böylesi vahşi yönleriyle savunan alçaklık kuklalarına ozgu bir tavırda.
….
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Hatıralar
- Kitap AdıChe/Bolivya Günlüğü
- Sayfa Sayısı275
- YazarErnesto Che Guevara
- ISBN9756288604
- Boyutlar, Kapak15x21 cm, Karton Kapak
- YayıneviİLERİ YAYINLARI / 2005