Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Büyük Türkiye Rüyası
Büyük Türkiye Rüyası

Büyük Türkiye Rüyası

Mehmet Kaplan

Toplum içinde yaşayan insan, onun meseleleri üzerinde düşünmeden edemez. Bu aynı zamanda kendi varlığı üzerinde de düşünmek demektir. Zira fert, bedenini tabiata; dil, terbiye,…

Toplum içinde yaşayan insan, onun meseleleri üzerinde düşünmeden edemez. Bu aynı zamanda kendi varlığı üzerinde de düşünmek demektir. Zira fert, bedenini tabiata; dil, terbiye, bilgi ve kültürünü topluma, yani mensup olduğu millete borçludur.

Bir yazar kendisini ne kadar serbest hissederse hissetsin mizacı, kültürü ve çevresi yine de onun gezinti alanını sınırlandırır. İnanılan temel kıymetler farkında olmadan şahsiyetimize şekil verir.

Büyük Türkiye Rüyası, Mehmet Kaplan’ın inandığı temel kıymetler çerçevesinde sosyal ve kültürel meselelerimize eğilen yazılarından meydana gelmiştir.

*

SUNUŞ

Prof. Mehmet Kaplan esasen edebiyatla uğraşmasına rağmen, sanatın diğer alanları kadar sosyal meseleler üzerinde de düşünen, yazan bir ilim adamı idi.

İlgi alanı ferdin dünyasından toplumun çeşitli katmanlarına ulaşır, milletlerarası kültürel alış-verişleri kapsardı.

İdeolojilerin dar kalıplarına takılıp kalmadı. Hür düşünce taraftan olmasına rağmen ısrarla savunduğu değerler vardı. Üzerinde yaşadığı toprak, Islâm, hürriyet, hak ve adalet, Türklük, Anadolu insanı ve bütün bunların çevresinde oluşan unsurlar onun dünya görüşünün gövdesini oluşturuyordu.

Bununla beraber her mesele üzerinde yeniden düşünmek, hazır yargılanı irdelemek, değişimi takip etmekten yana idi.

Demokrasiye inanan, tarih ve medeniyetimiz ile barışık, milli kültür unsurlarını savunmak kadar geliştirmeyi de öngören düşüncelerini barışçı, hoşgörülü bir üslupla dile getirdi.

Büyük Türkiye Rüyası’nın “içindekiler” kısmına göz attığınızda medeniyet, millet, devlet ve siyasetten ideoloji, aydınlar, dil ve kültür’e kadar pek çok konuda yazı başlıkları göreceksiniz.

Prof. Mehmet Kaplan bu konulara bilimsel ifadenin kuru ve soğuk ifadesinden ziyade deneme türünün sıcak ve samimi eda. sıyla yaklaşmıştır.

Bu denemeler Hoca’nın bütünü yakalamaya yönelen fikir dünyasını yansıttığı kadar, ülkemizin dünden bugüne yansıyan meselelerine de ışık tutuyor.

Dergah Yayınları Prof. Mehmet Kaplan’ın bütün eserlerini yayımlarken sosyal konuları kapsayan denemelerini Nesillerin Ruhu ve Kültür ve Dir’den sonra Büyük Türkiye Rüyası’nda toplamış oluyoruz.

DERGAH YAYINLARI

*

BİRKAÇ SÖZ

Toplum içinde yaşayan insan onun meseleleri üzerinde düşünmeden edemez. Bu aynı zamanda kendi varlığı üzerinde de düşünmek demektir. Zira fert, bedenini tabiata, dil, terbiye, bilgi ve kültürünü topluma, yani mensup olduğu millete borçludur.

Tabiat, teknik, geometri ve matematik gibi sahalarda insanoğlu kesin bilgilere ulaştığı halde, sosyal konularda henüz birbirinden farklı görüşler ileri sürülen nazariye ve denemeler safhasını aşamamıştır. Bugün dünyanın her yerinde müspet ilimler hemen hemen aynı olduğu halde, inançlar, rejimler ve ideolojiler arasında büyük farklar görülür.

Herkesin bildiği gibi, bazı toplumlar hür teşebbüs veya kapitalizme, bazıları ise devletçilik veya sosyalizme inanıyorlar. Bunlardan her birinin de dinler, mezhepler ve tarikatler gibi çeşitli şekilleri vardır.

Böyle bir durumda yapılacak şey. ya hazır bir doktrine inanmak veya herşeyi yeniden düşünmektir. Hazır bir doktrini benimse. mek için bile onun üzerinde kafa yormak icap eder.

Ben gerçeği ve insanı katı bir çerçeve içine alan ve herşeyi belli kurallara göre açıklayan fikir sistemlerinden pek hoşlanmam. Bunlar benim üzerimde kurulu makinalar tesiri uyandırır. Tabiat, hayat ve insanların çeşitliliği hoşuma gider. Astronomi, fizik ve kimya ilimlerinin ortaya koydukları gibi, kâinatın gizli bir geometri ve matematiğe göre kurulduğuna inanmakla beraber, varlığın böyle, sere serpe yayılmasını mizacıma daha uygun bulurum.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Deneme Edebiyat
  • Kitap AdıBüyük Türkiye Rüyası
  • Sayfa Sayısı333
  • YazarMehmet Kaplan
  • ISBN9789759957490
  • Boyutlar, Kapak16.5 x 23.5 cm, Karton Kapak
  • YayıneviDergah Yayınları / 2016

Yazarın Diğer Kitapları

  1. Tanpınar’ın Şiir Dünyası ~ Mehmet KaplanTanpınar’ın Şiir Dünyası

    Tanpınar’ın Şiir Dünyası

    Mehmet Kaplan

    Ömrü boyunca mükemmel şiir peşinde koşan ve yazdıklarını hemen yayımlamaktan kaçınan Ahmet Hamdi Tanpınar, ölümünden kısa bir süre önce bir kısım şiirlerini Şiirler adlı...

  2. Şiir Tahlilleri 1 –Tanzimat’tan Cumhuriyet’e ~ Mehmet KaplanŞiir Tahlilleri 1 –Tanzimat’tan Cumhuriyet’e

    Şiir Tahlilleri 1 –Tanzimat’tan Cumhuriyet’e

    Mehmet Kaplan

    Mehmet Kaplan, 1952 yılında yayımladığı Şiir Tahlilleri kitabı ile metin tahlili alanında ilk ciddi araştırmayı yapmıştır. Fuad Köprülü, Ali Nihad Tarlan ve Ahmet Hamdi...

  3. Şiir Tahlilleri 2 –Cumhuriyet Devri ~ Mehmet KaplanŞiir Tahlilleri 2 –Cumhuriyet Devri

    Şiir Tahlilleri 2 –Cumhuriyet Devri

    Mehmet Kaplan

    Şiir Tahlilleri I’in devamı olan ve Cumhuriyet dönemi şairlerinin eserlerine yoğunlaşan Şiir Tahlilleri II ile Mehmet Kaplan Türk şiirini bütünüyle işlemiş olmaktadır. Eserde yer...

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

  1. Şeytanı Gördüm ~ James BaldwinŞeytanı Gördüm

    Şeytanı Gördüm

    James Baldwin

    Amerikan edebiyatının en önemli yazarlarından James Baldwin, roman ve öykülerin yanı sıra, tek bir türün kalıplarına sığmayan, bir anlamda kendi türünü icat eden düzyazı...

  2. “Aslında…” ~ Ercan Kesal“Aslında…”

    “Aslında…”

    Ercan Kesal

    Tüm yapıp ettiklerimizle aramızdaki mesafe, aslında bunların yarattığı iktidarın ne kadarından vazgeçebildiğimizin mesafesidir.Hayat aslında kalabalıkmış gibi görünüyor ama çok izole yaşıyoruz ve yalnızız.Her şeyden...

  3. Bölünmüş Bir Dünyada Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz ~ Elif ŞafakBölünmüş Bir Dünyada Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz

    Bölünmüş Bir Dünyada Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz

    Elif Şafak

    “Pandemiden sonra artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, iyiden iyiye kutuplaşan dünyamız bir kavşakta ve hepimiz akıl sağlığımızı koruyarak hangi yolda yürüyeceğimizi bir an...

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur