Dijital Minimalizm

Cal Newport

Bir zamanlar gözümüz ikide bir telefona kaymadan dostlarımızla uzun uzun sohbet edebiliyorduk. Sürükleyici bir kitabın, büyüleyici bir günbatımının veya bir hobi faaliyetinin içinde saatlerce…

Eşyanın Dilinden Anlamak

Matthew B. Crawford

Gün boyu bilgisayar başında çalışırken tam olarak ne “iş” yaptıklarını kendilerine bile açıklamakta zorlanan günümüz zihin emekçileri, anlamlı bir hayattan giderek uzaklaştıklarını, adını koyamadıkları…

Kendine Ait Bir Yuva

Sarah Fels Usher

“Bugün yetişkin çocuklar evden daha geç yaşlarda ayrılıyor veya ayrıldıktan sonra eve dönmelerine daha sık rastlanıyor. Ayrıca önceki kuşaklara göre daha ileri yaşlarda evleniyorlar….

Sadeleşerek Özgürleş

Hale Acun Aydın

“Yirmi yedi yaşındayken gezinmeyi çok sevdiğim blog sayfalarından birinde görüp peşine düştüğüm declutter kelimesinin beni önce minimalizmle tanıştırıp daha sade ve sürdürülebilir yaşam arayışına…

Nöbetçi Filozof

Ian Olasov

“2016 yılının nisan ayında, serin bir cumartesi sabahı birkaç felsefe hocası ve lisansüstü öğrencisiyle birlikte Brooklyn Halk Kütüphanesi’nin karşısına kurulan semt pazarına gittik. Çiçek…

Çin Nasıl Çin Oldu?

Jonathan Clements

1 Ekim 1949 günü Başkan Mao Zedong, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etmek üzere Tiananmen’in balkonuna çıktı ve kalabalığa şu meşhur sözlerle seslendi: “Bizler,…

Japonya Nasıl Japonya Oldu?

Jonathan Clements

19. yüzyılın ortalarına kadar kapılarını dış dünyaya sımsıkı kapalı tutan ve geleneklerine bağlılığı ile bilinen Japonya’nın 20. yüzyılda hızla modernleşip küresel bir endüstriyel güç…

Kore Nasıl Kore Oldu?

Andrew Salmon

Bu kitap, sömürgecilik, savaş, yoksulluk ve siyasi darbelerle yıkıma uğrayan, fakat bütün beklentileri altüst ederek dünyanın en gelişkin toplumlarından birini inşa etmeyi başaran bir…

Bu Ülkeden Gitmek

H. Ilksen Mavituna, Gözde Kazaz

Yeni Türkiye’nin göç iklimini buradakiler ve oradakiler anlatıyor. “Gurbetçi” ailesiyle birlikte 1980’li yıllarda “sıla”ya kesin dönüş yapan Zümrüt, otuz küsur sene sonra, 10 yaşındaki…

Eğitimde Finlandiya Modeli

Pasi Sahlberg

“Finlandiya’nın göz kamaştırıcı eğitim sistemini dünyaya tanıtan Pasi Sahlberg, hangi ülkeden olduğu fark etmeksizin tüm eğitim liderlerinin faydalanabileceği dört dersi ortaya koyuyor. Sahlberg’in açık,…

Badiou, Balibar, Rancière

Nick Hewlett

Felsefi düşüncenin gücü, 21. yüzyılda dönüştürücü ve eşitlikçi amaçlar doğrultusunda nasıl kullanılabilir? “Olay kuramı” ile Alain Badiou, “eşitlik özgürlük” önermesiyle Etienne Balibar ve hakiki…

Yazma Uğraşı

Roy Peter Clark

Aklıma yazacak hiçbir şey gelmiyor. Yazmak zorunda olduğum yazılardan da, başkalarının fikirlerinden de nefret ediyorum. Araştırma sürecinde yönümü kaybediyorum. Derli toplu çalışma alışkanlığım yok….