Osmanlı’da Gayrisünni Müslümanlar
Necati Alkan
Gayrisünni azınlıkları “modernleştirmek” hem Osmanlı’nın hem Batılıların ortak gayesiydi. Peki, hem Osmanlı Devleti’nin hem de Batılı misyonerlerin aynı anda sarıldığı bu gaye, en nihayetinde…
Osmanlı’da Fuhuş – II. Abdülhamid ve İttihat ve Terakki Dönemi
Burcu Belli
Fuhuş meselesi 19. yüzyıla kadar devletin görmezden geldiği, mahallelinin mutlak bekçi kesildiği bir konuydu. Peki, nasıl oldu da bugün muhafazakârlığın sembolü olarak görülen II….
Osmanlı’da Aşk
Aslı Çiftçi
“Aşk imiş her ne var âlemde İlim bir kıyl u kâl imiş ancak” Fuzuli Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin edebiyat ve duygu dünyasında, aşk neydi ve…
Bilginin Tarihî Serüveni
Paula Findlen
Erken modern dönemde farklı kıtaların, ülkelerin hatta şehirlerin sınırları nasıl aşılıp da insanlar bilgi sahibi olabiliyordu? Bu dönemin insanları için ortak bir bilgiden bahsedilebilir…
Hukuk Kavramı ve Hukukun Geçerliliği
Robert Alexy
Robert Alexy çağdaş hukuk kuramının ve hukuk felsefesinin yaşayan en önemli isimlerinden biridir. Bu kitap 13 dile çevrilmiş, bu alanların artık klasikleşmiş eserleri arasında…
İnsan Toplumlarında Simgesel Eylem
Victor Turner
Toplumsal çatışmaların, kaynaşmaların ve dönüşümlerin ardında hangi güçler bulunuyor? İnsan toplumlarının krize girdiği, çözüldüğü ve yeniden şekillendiği dramatik anlar, toplumların evriminin itici gücü olabilir…
Modern Ruhu Kurtarmak
Eva Illouz
Birçok kültür eleştirmenine göre, günümüz insanının en büyük trajedilerinden biri, duyguların ve manevi yaşamın terapi ve kişisel gelişim sanayisi tarafından pazarlanabilir ürünler hâline getirilmiş…
İnsan Dünyasının Döngüleri
Peter Turchin, Sergey Nefedov
Tarih tekerrürden ibaret olabilir mi? Bu eski düşünce günümüzde pek rağbet görmese de yapılan yeni ve çığır açıcı bilimsel çalışmalar bu düşüncede bir doğruluk…
Varolma Biçimleri
James Bridle
Zeki olmak ne demek? Zekâ insana özgü bir şey mi yoksa bitkiler, hayvanlar, hatta kendi yarattığımız teknolojilerle paylaştığımız bir şey mi? Son yıllarda yapay…
Demokrasi ve Toplumsal Hareketler
Yavuz Yıldırım
En eski siyasi tartışma konularından biri olan demokrasi birçoklarının gözünde bugün ağır bir krizde. Piyasaların demokrasiyi güçlendireceği inancı üzerine kurulu neoliberal düzenin egemenliğini ilan…
Tanrı’nın Evrimi
Robert Wright
“Tanrı’nın ve dinin kökenine ve geleceğine dair düşüncelerinizi sarsacak.” “İkna edici ve afallatıcı” – Sunday Times “Tanrı’nın özgün, anlaşılır ve şaşırtıcı bir tarihi.” –…
Sahtekarlıklar, Mitler ve Gizemler
Kenneth L. Feder
Tanınmış arkeolog ve kuşkucu Kenneth Feder, çoksatanlar arasına giren bu kitabında okuru en kötü şöhretli arkeolojik sahtekârlıklardan, sözdebilimsel teorilerden ve öteden beri anlatılan beylik…