Kültür ve Anarşi
Matthew Arnold
Viktorya Dönemi Britanyası’nın muhtemelen en tartışmalı kültür eleştirmeni Matthew Arnold, keskin zekâsını ve kuvvetli kalemini konuşturduğu bu klasikleşmiş eserinde 19. yüzyıla bir pencere açarak…
Fikirlerin Uzun Vadeli Tarihi
John Potts
Düşünce tarihi en başından itibaren hararetli tartışmalara ve etkileri bugün de devam eden entelektüel mücadelelere sahne oldu. Bunun en temel nedeni bu alanın ele…
At, Tekerlek ve Dil
David W. Anthony
Bugün yeryüzünde insanların yarıya yakını tarihöncesinde var olmuş ortak bir dilden türemiş dilleri konuşmalarına rağmen Proto-Hint-Avrupa dili adı verilen bu atanın kimliği ve kimlerce…
Osmanlı’da Delilik
Burcu Belli
Osmanlı İmparatorluğu’nun son iki yüzyılında “delilik” nasıl tanımlandı? Akıl sağlığını kaybeden bireyler, hem toplumun hem de devletin gözünde hangi anlamlara büründü? Bu kitap, Osmanlı’nın…
Bilinçli Zihin
David J. Chalmers
Modern bilim, insan genomunu haritalandırdı, akıl almaz uzaklıktaki karadeliklerin fotoğrafını çekti, evrendeki en büyük nesneleri matematik formüllerine sığdırdı, en küçük nesnelerin dünyasına pencereler açtı….
Eleştiri ve Mimarlık
Celal Abdi Güzer
Bir mekân kurgusunda bir kenti, tarihi ve onu tüketen insanı dönüştüren mimarlık üzerine düşünmek ve mimarlığı düşünmeyi düşünmek… Eleştiriyi çağıran her düşünme pratiğini mimarlıkla…
Kartezyen Dilbilim – Akılcı Düşüncenin Tarihinde Bir Sayfa
Noam Chomsky
Ludwig Wittgenstein 20. yüzyılın başlarında dilimizin sınırlarının dünyamızın sınırları olduğunu ilan ettiğinde felsefe ve sosyal bilimlerde etkisi günümüze dek sürecek “dile dönüş” hareketinin fitilini…
Görünüşleri Kurtarmak – Platon’dan Galıleo’ya, Fizik Kuramı Fikri Üzerine Bir Deneme
Pierre Duhem
Batı’da uzun bir süre boyunca bilimin tarihi kesintisiz bir ilerleme, insanın dünyaya adım adım hâkim olduğu bir yetkinleşme süreci olarak anlatıldı. Oysa bilim tarihi…
Askeri Devrimlerin Dinamikleri
MacGregor Knox, Williamson Murray
Dünyanın dört bir yanında bölgesel savaş riskinin iyice arttığı şu dönemde, savaşın ne olduğu kadar nasıl değiştiği sorusu da yeniden önem kazanıyor. Savaş alanında…
Mizahın Kültürel Tarihi – Antik Çağdan Günümüze
Herman Roodenburg, Jan Bremmer
Mizah, insanlığın en kadim ve güçlü anlatım biçimlerinden biridir; sınırları aşan, toplumları birleştiren ve dönemin ruhuna ayna tutan bir unsur; zekâyı terleten bir düşünme…
Osmanlı’da Gayrisünni Müslümanlar
Necati Alkan
Gayrisünni azınlıkları “modernleştirmek” hem Osmanlı’nın hem Batılıların ortak gayesiydi. Peki, hem Osmanlı Devleti’nin hem de Batılı misyonerlerin aynı anda sarıldığı bu gaye, en nihayetinde…
Osmanlı’da Fuhuş – II. Abdülhamid ve İttihat ve Terakki Dönemi
Burcu Belli
Fuhuş meselesi 19. yüzyıla kadar devletin görmezden geldiği, mahallelinin mutlak bekçi kesildiği bir konuydu. Peki, nasıl oldu da bugün muhafazakârlığın sembolü olarak görülen II….