Demiryolu ve Kent – 19. Yüzyılda Osmanlı Balkan Şehirlerinin Mekânsal Değişimi
Ahmet Erdem Tozoğlu
On dokuzuncu yüzyılda Babıali’nin Rumeli’ye ilişkin önceliklerinden biri liman şehirleri ile iç merkezleri birbirine bağlayacak ve bunları Dersaadet’e ulaştıracak bir demiryolu ağının kurulmasıydı. Demiryollarının…
Osmanlı Devleti’nin Dağılma Devri (XVIII. ve XIX. Asırlarda)
Yusuf Akçura
İlk baskısı 1940 yılında yapılan Osmanlı Devleti’nin Dağılma Devri, Türk Tarihinin Anahatları serisi içinde kuruluş, imparatorluk, inhitat ve inkıraz başlıkları altında dört fasıl halinde…
Siyaset ve İktisat
Yusuf Akçura
Türk fikir hayatının en önemli simalarından Yusuf Akçura’nın ilk basımı 1924 yılında yapılmış olan Siyaset ve İktisat kitabı; yazarın 20. Yüzyıl başında cereyan eden…
Geç Osmanlı Döneminde Yahudiler ve Filistinliler (1908-1914) – Anavatanda Hak İddiası
Louis A. Fishman
Bugün İsrail’in Gazze’deki katliamlarıyla şekillenen İsrail-Filistin çatışmasını, dar ve kısır bir popüler tarihçi bakıştan ayıklayıp kökleri Osmanlı’nın son dönemlerine kadar giden toplumsal temellerine bakarak…
Osmanlı’da Delilik
Burcu Belli
Osmanlı İmparatorluğu’nun son iki yüzyılında “delilik” nasıl tanımlandı? Akıl sağlığını kaybeden bireyler, hem toplumun hem de devletin gözünde hangi anlamlara büründü? Bu kitap, Osmanlı’nın…
Zoraki İttifak: Birinci Dünya Savaşı’nda Türk-Alman Askeri Ortaklığı
Necmettin Alkan, Uğur Üçüncü, Eyyub Şimşek
Tarih, sonunu bildiğimiz bir filmi izlemek midir? Başlangıcı, hatta daha öncesini ve aradaki kayıp sahneleri görmek, bildiklerimizi yeniden anlamlandırmamızı sağlamaz mı? Osmanlı Devleti’nin Birinci…
Devlet Hava Yolları: Türkiye’de Sivil Havacılığın Doğuşu (1933-1956)
Abdullah Nergiz
Abdullah Nergiz, yurtiçi ve yurtdışındaki arşivlerden, ilgili kurumların evrakından ve kişisel koleksiyonlar dahil olmak üzere literatürdeki her türlü kaynaktan yararlanarak kaleme aldığı bu kitapta,…
II. Viyana Kuşatması
Kahraman Şakul
1683 II. Viyana Kuşatması, Osmanlı Devleti’nin kara/nlık günlerinin önsözü… Askerî tarihçi Kahraman Şakul, bozgunun Doğu-Batı arasında kalan imgesi üzerine arkeolojik kazı yapıyor, ‘bizim cephe’nin…
Kamaniçe Kuşatması 1672
Kahraman Şakul
IV. Mehmed’in katıldığı ilk ve son kuşatma olan Kamaniçe Kuşatması, adı çok duyulmayan bir Ukrayna seferi. O zaman Lehistan’a ait olan bu metin kalenin…
Uyvar Kuşatması 1663
Kahraman Şakul
Hangimiz “Uyvar’da bir Türk gibi güçlü” sözünü duymadık ki? Ya da Evliya Çelebi’nin güya ta Amsterdam’a uzanan Frengistan akınını? Askerî tarih alanında yaptığı çalışmalarla…
Çehrin Kuşatması 1678
Kahraman Şakul
Askerî tarihçi Kahraman Şakul, 1683 Viyana Bozgunu’na giden sürecin arka planını anlatmaya, büyük mağlubiyet öncesi kazanılan zaferlerin haritasını çıkarmaya devam ediyor. 1678 Çehrin Kuşatması,…
İstanbul’un Sahipleri
Reşad Ekrem Koçu
“Bunlar, tarihten çıkarılmış küçük küçük sahneler, portrelerdir. Modeller hakikidir, şahıslar uydurma değildir. Hadiseler, yazdığım gibi cereyan etmiştir. Fakat bunlar, bir fotoğrafla çekilmiş değil, fırça…