Modern Türk Vatandaşının İnşası
Özge Baykan Calafato
1920’ler ve 1930’larda çekilmiş altmıştan fazla fotoğraftan yola çıkan bu çalışma, şehirli orta sınıfın öz temsillerini mercek altına alıyor. Kitap fotoğrafın cinsiyet, beden, mekânla…
Osmanlı’dan Günümüze Edebiyat Ve Toplum
Kemal Karpat
Edebiyat toplumsal olguları yansıtması açısından her zaman değerli bir sosyolojik araç olmuştur. Edebiyat sayesinde toplumu doğrudan gözlemlemek yerine, onu kavramada dâhiyane bir yeteneğe sahip…
Osmanlı Devleti’nin Kısa Sosyal Tarihi
Kemal Karpat
Sosyal tarih denildiği zaman akla gelen önemli tarihçilerden G. M. Trevelyan klasikleşmiş olan English Social History adlı eserinde sosyal tarihi siyasi tarihin hariç bıraktığı…
Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı
Kemal Karpat
“Saltanat ve cumhuriyet rejimleri arasındaki temel farkın, ulus-devlet olmanın gerektirdiği yeni politik bağlılıklardan ve tabiiyetlerden kaynaklandığı söylenebilir. Cumhuriyet rejimi, bu yeni politik bağlılıklara ve…
Caliban ve Cadı
Silvia Federici
Tarihe ‘Cadı Avı Çağı’ olarak geçen karanlık dönem, genellikle filmlere ve romanlara konu olmuş, popüler kültürün bir parçası hâline gelmiş Salem cadılık davaları aracılığıyla…
4000 Yıllık Tarihî Aldatmacalar
Gerald Messadié
Fyodor Kuzmiç adında bir sahtekârın Rus Çarı I. Aleksandr’ın yerine geçtiği bilinen bir gerçekti. Demir maskeli adamın varlığına dair kanıt yoktu. Birinci Dünya Savaşı…
Satılık İmparatorluk – Lozan ve Osmanlı’nın Reddedilen Mirası
Mustafa Armağan
Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak. Sezai Karakoç Lozan ve Osmanlı’nın Reddedilen Mirası Osmanlı…
Lâle Zamanında İsyan (Vaka-i Patrona Halil)
Ahmet Aziz
“(…) Ahmet Aziz’i ‘Aşkale Yolcusu Kalmasın’la tanıdık. Bu defa ‘Lale Zamanında İsyan – Vak’a-i Patrona Halil’ini okuduk. Gerçeklerin bu dille ortaya konması, okutma adına…
Saltanatın Yürek Sızısı – Osmanoğulları’nın Hüzünlü Günleri
Zehra Aydüz
“Sarayın taş döşeli odaları, buz mavisi mermerleri, abanoz kapıları, oymalı sütunları, görkemli direkleri ayaza çaldı. İnce yüzlü cariyeler, aslan yapılı çeriler, şahin bakışlı kapıkulları,…
Esir Şehrin Misafirleri Beyaz Ruslar
Bülent Bakar
Bu eserde, Mütareke döneminde İstanbul’a iltica etmek zorunda kalan Bolşevik muhaliflerin ki kendilerine Beyaz Rus denilmekteydi; gerçek trajedileri anlatılmaktadır. Beyaz Rus tabiriyle bir ırk…
Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939
Yalçın Doğan
“Dersim ile ilgili çok sayıda kitap bulunmasına rağmen, ben burada bir ilki gerçekleştirmeye çalıştım. Dersim’e ve o yıllara ait resmi yazışmalar üzerindeki gizliliğin kaldırılmasıyla…
Defterimden Portreler; Tarihten ve Günümüzden
İlber Ortaylı
Tarihten… Sezar, İmparator Augustus, Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim, V. Şarl, Kanuni ve Hürrem, Mimar Sinan, Evliya Çelebi, Beethoven, Kösem Sultan, III. Selim,…