Cumhuriyet’in İlk Kadın Avukatı: Süreyya Ağaoğlu’nun II. Dünya Savaşı Sonrası Amerika Seyahati
Hanife Karasu
Süreyya Ağaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde kız öğrencilerin hukuk eğitimi almalarında öncü bir role sahip ve Türk modernleşmesi projesi içerisinde “Cumhuriyet kızı” olarak adlandırılan kuşaktandır….
Nazime
Ali Akyıldız
Sultan Abdülaziz’in kızı olan Nazime Sultan, Osmanlı hanedan kızları içerisinde en uzun yaşayanlardan biridir. Hanedanın son yıllarını da idrak eden bu uzun ömre, babasının…
John Stuart Mill
Nicholas Capaldi
John Stuart Mill (1806-1873), 19. yüzyılın en etkili İngiliz filozofu ve devrin bütün önemli konuları hakkında ortalama insana bile hitap edecek tarzda yazan örnek…
Leibniz
Maria Rosa Antognazza
Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 – 1716), hayatını adayacağı projeyi gençlik yıllarında belirleme bahtiyarlığına sahip olmuş ama geniş ilgi alanı içinde dağılması nedeniyle gerçekleştirememe bahtsızlığına…
Kierkegaard
Alastair Hannay
Soren Aabye Kierkegaard’un (1813-1855) eserleri, günümüzde hâlâ ilgi görmesine karşın bir bağlama oturtulmamış, yaşadıklarıyla yazdıkları arasında bir bağlantı kurulmamıştır. Halbuki bu yazı faaliyetinin içine…
Beethoven
Lewis Lockwood
Genç yaşından itibaren işitme duyusunu yitirmeye başlayan ve ömrünün son on yılında hemen hemen tamamen kaybeden Ludwig van Beethoven (1770-1827), bize armağan ettiği bestelerin…
Caesar
Adrian Goldsworthy
Türkiye’de daha çok Jül Sezar olarak tanınan Gaius Iulius Caesar (MÖ 100- 44), dramatik ölümünden bu yana iki bin yıldan fazla süre geçtiği halde…
Franco / General – Diktatör – Efsane
Carlos Collado Seidel
“Franco, faşist damgasını taşıyan diktatörler arasında [faşizmlerin] çöküşünden yara almadan kurtulan ve pek çok kişi tarafından ‘Batı‘nın muhafızı‘ olarak hatırlanan tek kişiydi.“ CARLOS COLLADO…
Şüphe: Hayri Bey’in Vefatı İntihar Mı Cinayet Mi?
Ali Akyıldız
“Kadı ola davacı vü muhzır dahi şâhit Ol mahkemenin hükmüne derler mi adâlet” Ziya Paşa Yaptığı özgün çalışmalarla Türk ve dünya tarih literatürüne önemli…
Sultanlar Ve İmparatorlar:Bir Bizanslının Gözünden Osmanlılar
Hüseyin Uçar
“Dünyanın en mutlu ve en müreffeh şehrinin yağma edilmesi karşısında kim gözyaşı döküp yas tutmaz ki? Hangi kalp taştan yapılmıştır da bu musibetin acısını…
Budapeşte’de Bir Osmanlı Şehzadesi
Tarık Demirkan
Sultan Abdülhamid’in şehzadelerinden Mehmed Abdülkadir Efendi, 1924 yılında Osmanlı hanedanının yurtdışına sürülmesiyle hayatı altüst olan hanedan mensuplarının en ilginçlerindendi. Saltanat devrinde isyankâr tavırları sonucu…
Kral, İmparator, Çar – Dünyayı Savaşa Sürükleyen Üç Kuzen
Catrine Clay
İngiltere Kralı V. George, Alman İmparatoru II. Wilhelm ve Rus Çarı II. Nikolay ya da aile arasındaki adlarıyla Georgie, Willy ve Nicky… Milyonlarca insanın…