Moğollar Dünyayı Nasıl Değiştirdi?
Marie Favereau
Moğollar tarihe savaş ve fetihlerle geçmişlerdir. Ancak Cengiz Han’ın ölümünden sonra ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu’nun batı kısmı olan Orda’nın bu kapsamlı tarihinde Marie Favereau,…
Karialılar – Denizcilerden Kent Kuruculara
Olivier C. Henry, Ayşe Belgin-Henry
Karialılar – Denizcilerden Kent Kuruculara, Karia Bölgesi’nin prehistorik çağlara tarihlenen en erken yerleşimlerinden Geç Osmanlı Dönemi’ne uzanan arkeolojik ve tarihi geçmişi hakkında bugüne dek…
Büyük Kedi Katliamı – Aydınlanma Fransa’sında Düşünceler, İnanışlar
Robert Darnton
1730’ların Paris’inde bir matbaanın çırakları kendi kurdukları mahkemelerde yargıladıkları kedileri ölümle cezalandırırlar. Bu hikâyeyi tekrar tekrar anlatan çıraklar her seferinde katılarak gülerler. Kedilerin katledilmesinde…
Felaketler Çağı
İlyas Gökhan
Prof. Dr. İlyas Gökhan; Felaketler Çağı: Orta Doğu’da Kıtlık, Kara Veba ve Salgın Hastalıklar (1200-1405) isimli bu çalışmasıyla, Türk etkisinin bin yıl sürdüğü Orta…
Hazin Savaş 1914 – 1918
Niall Ferguson
“The Times”ın “kuşağının en parlak tarihçisi” olarak tanımladığı Niall Ferguson’a göre savaş her şeyden önce korkunçtu, yanı sıra da kaçınılmazdı. Tiyatronun bize öğrettiği trajediden…
El-Kamil’de Selçuklular
İbnü'l Esir
Türk, İslâm ve dünya tarihinde önemli rol oynayan Selçuklular hakkında zengin ve güvenilir malumat içeren kaynaklar arasında İbnü’l-Esîr’in el-Kâmil fi’t-Târîh adlı eserinin hiç şüphesiz…
El-Kâmil’de Haçlılar
İbnü'l Esir
İslâm hâkimiyetindeki Endülüs topraklarını istirdad (reconguista /fethedilen topraklan geri almak) ve daha sonra da “Kudüs’ü Müslümanların zulmünden (!) kurtarmak” sloganı ve bütün Ortadoğu’yu ele…
Bizans Tarihi
Timothy E. Gregory
Önde gelen Bizans tarihçilerinden Timothy E. Gregory, kapsamlı araştırması Bizans Tarihi’nde coğrafi ve kültürel mirasçısı olduğumuz Bizans İmparatorluğu’nun tarih içindeki serüvenine ışık tutuyor. Bizans…
Saklı Rönesans – Türkiye Sol Edebiyat Hareketleri İçin Bir Hat
M. Bülent Kılıç
Bu kitap, Türkiye’de 1954-1957 yılları arasında ortaya çıkan büyük kültürel yoğunlaşmanın, 1960’ların ortasında solla buluşması nedeniyle gerçekleşen kültürel-sanatsal sıçramayı ele alıyor. 1960’ların ikinci yarısında…
Esir Şehrin Misafirleri Beyaz Ruslar
Bülent Bakar
Bu eserde, Mütareke döneminde İstanbul’a iltica etmek zorunda kalan Bolşevik muhaliflerin ki kendilerine Beyaz Rus denilmekteydi; gerçek trajedileri anlatılmaktadır. Beyaz Rus tabiriyle bir ırk…
Ah O Yemen (1904 İsyanı)
Cahit Kayra
Kayınpederi Muhiddin Paşa’nın Osmanlıca kaleme alınmış Yemen Raporu’nu günümüz Türkçesine çeviren Sayın Cahit Kayra raporu şöyle değerlendiriyor: “İçinde bulunduğumuz dönem Ortadoğu coğrafyasının büyük çalkantılar…
16. Yy. Osmanlı Toplumunda Yönetim, Nüfus, İskan, Göç ve Sürgün
Hüseyin Arslan
Osmanlı Devleti, Selçukluları takiben, doğudan gelen nüfus kaynakları ile beslenmiştir. Anadolu ya Türkistan ve İran üzerinden olduğu gibi Kafkasya bölgesinden de önemli sayılacak hacimde…