Cumhuriyet’in İslamî Temelleri ve Karşıtları
Meryem Çağıl
Türkiye Cumhuriyeti’nin İslamî temellere dayandığını ileri sürmek; Cumhuriyet tarihinin oldukça uzun bir süreyi kapsayan bölümünde Cumhuriyet’i İslam karşıtı gibi sunmakta olan ilahiyatçı kavrayış ve…
Suç ve Cezaların Şahsileştirilmesi
Etem Çalık
Suç ve cezaların şahsileştirilmesi başlıklı bu çalışma, esasında sadece hukuki bir çalışma değildir. Muhtevası isminden daha fazla şey ifade etmektedir. İlk Çağlardan bugüne gelinceye…
Göçebeler – Dünyamızı Şekillendiren Gezginler
Anthony Sattin
“Göçebeler” yerleşik toplumlar ile gezgin toplumlar arasındaki dönüştürücü ve çoğu kez kanlı ilişkinin binlerce yıllık tarihini inceliyor. Anthony Sattin bu iki farklı yaşam tarzının…
Ne Çok gelecek Ne Az Zaman – Yirminci Yüzyıl Trajedileri
İlyas Tunç
İlyas Tunç, yirminci yüzyılda dünyanın dört bir yanında siyasi, etnik ya da dinsel nedenlerle işlenmiş cinayet, katliam veya kırımlara odaklanıyor. Bir kısmını hiç bilmediğimiz,…
Endülüs Tarihi
Ziya Paşa
Endülüs’te İslam hakimiyeti, 711 yılında büyük komutan Tarık bin Ziyad’ın öncülüğündeki Emevî ordusunun İspanya’ya girmesiyle başlar. 800 yıl boyunca; Emevî Valileri, Emevî Emirleri, Emevî…
Türk Milli Kültürü
İbrahim Kafesoğlu
Yazarın kültürümüzle alakalı olarak erken bir dönemde yazdığı ve kendisinden sonra yapılan çalışmalara yol gösteren eseridir.”Her millet maddî imkânları ve manevî değerleri ile bir…
Umumi Türk Tarihi Hakkında Tespitler, Görüşler, Mülahazalar
İbrahim Kafesoğlu
Türk tarih ve kültürünün iyi anlaşılması için, araştırıcıların tarihimizi bir bütün olarak değerlendirmesini aksi takdirde, çok önemli konularda eksik ve hatalı sonuçların ortaya çıkabileceğine…
Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu
İbrahim Kafesoğlu
Selçuklu İmparatorluğu hususunda alanında otorite sayılan isimlerin başında gelen Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu, Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğu başlıklı çalışmasında Malazgirt Zaferi’nden sonra…
Harezmşahlar Devleti Tarihi
İbrahim Kafesoğlu
Harezmşah Devleti daha çok Muhammed Harezmşah, Otrar Faciası ve bunu takiben gerçekleşen Cengiz Han’ın seferiyle bilinse de Türk tarihi içerisinde önemli bir mevkide bulunmaktadır….
Demiryolu ve Kent – 19. Yüzyılda Osmanlı Balkan Şehirlerinin Mekânsal Değişimi
Ahmet Erdem Tozoğlu
On dokuzuncu yüzyılda Babıali’nin Rumeli’ye ilişkin önceliklerinden biri liman şehirleri ile iç merkezleri birbirine bağlayacak ve bunları Dersaadet’e ulaştıracak bir demiryolu ağının kurulmasıydı. Demiryollarının…
Şamanın Son Haykırışı – Türk Neo-Şamanlığı
Fuzuli Bayat
Dünyanın gelmiş geçmiş en kapsamlı kültür fenomeni olan şamanlık birçok yerde pratikten çıkmış, mana ve şekli değişmiş, diğer kültürel olgularla birleşmiş, sentezlenmiş ancak hiçbir…
Türk Şaman Mitolojisinin Teonimleri
Fuzuli Bayat
Prof. Dr. Fuzuli Bayat’ın dört kitabının devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde olan bu kitapta, şaman teonimleri, bir başka deyişle şaman ilah adları bağlamında mitin ve…