Fars Mitolojisi Sözlüğü

Nimet Yıldırım

Fars edebiyatı tarihsel geçmişi, etki alanı, zengin şiir dağarcığı ile dünya edebiyatında, özellikle de doğu edebiyatında önemli bir konuma sahiptir. Türk edebiyatıyla klasik dönemlerden…

Süleymaniye Mahallesinde Bir Aile

Fethi Erhan

Ailemiz 1969’a kadar Vefa ve Süleymaniye’de ikamet etmiş, 1937 yılında Süleymaniye Caddesi numara 25’de bulunan (günümüzde yenilenmiş haliyle numara 18) Muzaffer Paşa Konağı’na taşınmışlardı….

Moğollar Dünyayı Nasıl Değiştirdi?

Marie Favereau

Moğollar tarihe savaş ve fetihlerle geçmişlerdir. Ancak Cengiz Han’ın ölümünden sonra ortaya çıkan Moğol İmparatorluğu’nun batı kısmı olan Orda’nın bu kapsamlı tarihinde Marie Favereau,…

Askeri Devrimlerin Dinamikleri

MacGregor Knox, Williamson Murray

Dünyanın dört bir yanında bölgesel savaş riskinin iyice arttığı şu dönemde, savaşın ne olduğu kadar nasıl değiştiği sorusu da yeniden önem kazanıyor. Savaş alanında…

İstanbul’un Sahipleri

Reşad Ekrem Koçu

“Bunlar, tarihten çıkarılmış küçük küçük sahneler, portrelerdir. Modeller hakikidir, şahıslar uydurma değildir. Hadiseler, yazdığım gibi cereyan etmiştir. Fakat bunlar, bir fotoğrafla çekilmiş değil, fırça…

Karialılar – Denizcilerden Kent Kuruculara

Olivier C. Henry, Ayşe Belgin-Henry

Karialılar – Denizcilerden Kent Kuruculara, Karia Bölgesi’nin prehistorik çağlara ta­rihlenen en erken yerleşimlerinden Geç Osmanlı Dönemi’ne uzanan arkeolojik ve tarihi geçmişi hakkında bugüne dek…

İmparatorluğun Tuna Donanması

Seyfullah Aslan

Bugün on ülkenin topraklarından geçen Tuna Nehri, Osmanlılar döneminde Avusturya’dan sonra Osmanlı sınırları içine giriyor ve tamamen Osmanlı toprakları üzerinden Karadeniz’e ulaşıyordu. Tarih boyunca…

Kore / Güney’in ve Kuzey’in Yeni Tarihi

Victor Cha, Ramon Pacheco Pardo

“Bu kitap, iki Kore’nin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra keskin bir şekilde ayrılan yollarında gösterdikleri olağanüstü ve ‘esrarengiz’ direncin ilginç tarihini anlamak isteyen herkesin mutlaka…

Bir Zamanlar Türk İdiler – Türk Kökenli Çin Aileleri

Kürşat Yıldırım

Türkler, iklim şartları birbirinden çok farklı ülkelerde hayatlarını sürdürebilmiş bir millettir. Konar-göçerlik esasına dayanan, geniş yayla ve otlaklar üzerinde hayvancılık yaparak çadırlarda sürdürülen bu…