Türkiye’de İslâmcılar ve Hilafet

Fikriye Yücesoy

“Hilafetin kaldırılmasının ve Müslümanların birlik halinde olmamasının İslâmcı dergilerde zaman zaman ‘imamesi kopmuş tesbih tanesi gibi dağınık’ ifadesiyle tarif edildiğine rastlarız. Sık başvurulmasa da,…

Faşizme Heves Etmek

Federico Finchelstein

“Faşizm, ham siyasi şiddet biçimlerini idealleştirir ve uygular. Oysa popülizm bu yaklaşımı teoride ve çoğu zaman pratikte benimsemez. Bu nedenle popülizm ve faşizmi aynı…

“Ne kahramanlara ne de kahramanlığa inanırım”

Dr. Selim Ölçer

“Ben ne kahramanlara ne de kahramanlığa inanırım kardeşim. İnanmam. Bizler belki toplumun şöyle veya böyle önderleri olabiliriz, ufak tefek liderleri olabiliriz. Ama toplumun kahramanı,…

Halide Dündar – Bir Kürt Feminist

Fuat Dündar

Halide Dündar’ın Devrimci Demokrat Kadınlar Derneği’nden (DDKAD), Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nden, öğretmen örgütlenmesinden, Kürt kadın dergilerinden geçen hayat hikâyesi, bir kuşağın ve Kürt kadın…

Türkiye İşçi Partisi Tarihi

Mehmet Ali Aybar

Mehmet Ali Aybar, Türkiye sol hareketinde bambaşka bir yeri olan Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) tarihini anlatıyor. Partinin kuruluşundan 1968 sonlarında, Aybar’ın “Türkiye’ye özgü sosyalizm”…

Bebhome Kahve

Bugünün Cadıları – Kadınların Yenilmez Gücü

Mona Chollet

Yüzyıllar önce cadılıkla suçlanıp öldürülen kadınlara uygulanan muamele bugün farklı biçimlerde, sistemleşmiş ve doğallaşmış halde devam ediyor. O zamanlardan itibaren, önce şiddet yoluyla ve…

Feminist Mercekten Güzide Bir Arayış

Zeynep Tek

Son dönem Osmanlı ve erken Cumhuriyet devri edebiyatçılarından biri olan Güzide Osman, feminist aktiviteleri ve edebi üretimi dolayısıyla anti-feminist literatürün hedef aldığı isimlerin arasında…

Men-e-men Birazoku

Dişil Dindarlık – İslâmcı Kadın Hareketinin Dönüşümü

Zehra Yılmaz

Dindarlığın “ölçüleri”, epeydir, kadın kimliği ve bedeni üzerinden tartışılıyor. İslâmcılık ve karşıtları arasındaki mücadele, kadının statüsünü, kılığını kıyafetini tayin etmek etrafında dönüyor. Bu durum,…

Kendine Ait Bir Oda

Virginia Woolf

Kendine Ait Bir Oda, çağdaş yazının en etkili feminist metinlerinden ve kadın hareketinin klasikleşmiş manifestolarından biri. 1929’da yayımlanan Kendine Ait Bir Oda, Virginia Woolf’un…

Kavgam

Adolf Hitler

Adolf Hitler’in, Landsberg Cezaevi’nde hapis yattığı dokuz aylık dönemde kaleme aldığı bu eser, otobiyografi olduğu kadar siyasi manifestodur. Kitap, “Milliyetçilik ne değildir?” sorusuna da…