Sanatçıların Hayat Hikayeleri
Giorgio Vasari
Giorgio Vasari, İtalyan Rönesansı’nın belli başlı sanatçılarının hayat hikâyelerini yayımladığında, sanat tarihi disiplininin temellerini de attı. Vasari’nin kullandığı biyografik yöntem, asırlar boyunca sanat tarihi…
Eleştiri ve Mimarlık
Celal Abdi Güzer
Bir mekân kurgusunda bir kenti, tarihi ve onu tüketen insanı dönüştüren mimarlık üzerine düşünmek ve mimarlığı düşünmeyi düşünmek… Eleştiriyi çağıran her düşünme pratiğini mimarlıkla…
İlhan Koman Sözlüğü
Necmi Sönmez
Çalışmaları 1950’lerden itibaren uluslararası yayınlarda değerlendirilen, Venedik, São Paulo Bienali’nde gösterilen, MoMA’dan Moderna Museet’e kadar birçok önemli müze koleksiyonunda temsil edilen Koman, özellikle İsveç’te…
Tiraje Sözlüğü
Necmi Sönmez
Tiraje Dikmen çağdaş Türk sanatının en önemli figürlerinden biridir. İstanbul’da başladığı sanat eğitimini 1950’lerde Paris’te sürdürdü ve dönemin önde gelen ressamlarıyla temas halinde oldu….
Sanat Eserine Dönüşmek
Boris Groys
Modern çağda sanat nedir? Sanatçı kimliği ne anlama gelir? Kendimizi bir sanat eserine dönüştürmek mümkün mü? Boris Groys, bu sorulara Sanat Eserine Dönüşmek adlı…
Osmanlı Tasvir Sanatları 2: Çarşı Ressamları
Metin And, Hazırlayan: Emin Nedret İşli, Hazırlayan: M. Sabri Koz, Hazırlayan: Tülün Değirmenci
Metin And, 1985’te yayımladığı bir yazıda “Çarşı Ressamları” deyimini ilk kez kullandığı zaman, hem sanat tarihi terimlerimize yeni bir kavram eklemiş hem de bu…
Sanat Tarihinin Tarihi
Vernon Hyde Minor
Sanat Tarihinin Tarihi, “sanat tarihinin ne olduğunu, nereden doğduğunu, temelini oluşturan fikirlerin, kurumların ve pratiklerin neler olduğunu, bugünkü şekline nasıl büründüğünü ve kullandığı eleştirel…
Floransa ve Bağdat – Doğu’da ve Batı’da Bakışın Tarihi
Hans Belting
Perspektifin kullanımı, Rönesans resminde bir devrim yarattı ve sanatçıya izleyicinin görüş açısını resmetme fırsatı verdi. Oysa perspektifin teorisi başka bir yerde, Bağdat’ta, matematikçi İbnü’l-Heysem…
The Tulip – In Nature, History and Art
Gül İrepoğlu
Gül İrepoğlu documents the myriad aspects of the tulip that embraces the colours of life, art and history: its significance, journey and reign… Fêted…
Sanatın Yolculukları
John Berger
Sanat özerk bir deneyim alanı olarak kurulup müzelere veya konser salonlarına yerleştiği zaman, kendi dışına çıkma, yani sanattan başka bir şey olma zorunluluğunu da…
Sanatın Öyküsü
E.H. Gombrich
“Geçmişten günümüze sanat alanında temel bir başvuru kaynağı…” Sanatın Öyküsü, bugüne kadar yayımlanmış sanat kitapları arasında en tanınmış olanlarından biridir. Bilinen ilk mağara resimlerinden, günümüzün…
Avangard Sanat Teorisi – Avangard Düşüncesi ve Tarihi
Renato Poggioli
Poggioli’nin 1940’ların sonunda Inventario dergisinde dört bölüm halinde tefrika edilen ve 1962’de kitap olarak yayınlanan Avangard Sanat Teorisi adlı çalışması, Batı sanatı ve edebiyatında…