Bir Dava Hikâyesi – Osman Kavala’nın Yedi Yılı
(Derleyen) Ayşe Buğra, (Derleyen) Asena Günal
Bu kitap, siyasi görüşleri ve toplum anlayışları farklı olan pek çok insana, davanın bir aşamasında, “Burada tuhaf bir şey, kabul edilmesi zor bir şey…
Utanç Duyuyorum! Hrant Dink Cinayetinin Yargısı
Fethiye Çetin
Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin, Utanç Duyuyorum! adlı kitabında cinayetin öncesine ve sonrasına dair tanıklığını, süreçte rol alanları, açılan davaları ve kararları anlatıyor. Cinayete…
DDKO’nun Hikâyesi – Türk Solu’ndan Kopuş
(Derleyen) Halim Demir
“Zamanla üniversitedeki solcu, demokrat Kürt gençler Türk gençliğinin başını çektiği DEV-GENÇ’ten ayrı, yasal bir Kürt örgütlenmesi gerektiğine inandılar. 21 Mayıs 1969’da Ankara’da, FKF ve…
Türkiye Toplumunun Bunalımı
Ahmet İnsel
Hepsi çeşitli açılardan Türkiye’de devlet-toplum ilişkisini çözümlemeyi amaçlayan yazıların oluşturduğu bir kitap bu. Ahmet İnsel, bir yanda Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran ve sürdüren kadroların…
Annelik – Gerilimler, Mücadeleler, Uzlaşmalar
Ceylan Nur Akgün
“İdeal anne olmaya dair çeşitli platformlarda dolaşan gösterge enflasyonu içinde, doğru kararı alıp alamamak, yeteri kadar bilgiye ulaşabilmek, bilgiyi güncelleyebilmek zorlu bir görev artık….
Kapitalizm Tarihi İçinde Sosyal Politika – Yoksulluk, Çalışma ve Toplum
Ayşe Buğra
“Her ne kadar ‘kapitalistlerin hayvani içgüdülerini evcilleştirmek’ artık politika hedefleri arasında yer almıyor olsa da, neoliberal dönemde sosyal politikaya verilen önemin azalmamış olması toplumun…
Devlet ve Borçla Yönetmek
Hasan Kılıç
“Edward Said’in çığır açıcı çalışması Oryantalizm’i izleyen tartışmaları yetkinlikle sunan bu kitabında Duygu Kankaytsın Said’in oryantalist bakışı ve kontrapuntal okuma yöntemi ile incelediği oyunlarla…
Temsilî Yönetim Üzerine Düşünceler
John Stuart Mill
John Stuart Mill (1806-1873): İngiliz düşünür, iktisatçı ve siyasetçi. Babası James Mill tarafından evde eğitildi. Hukuk bilimci John Austin’den dersler aldı. Bir süre Montpellier’de…
Cumhuriyet Düşüncesi
Norberto Bobbio, Maurizio Viroli
“Cumhuriyetçilik idealleri aslında sağın kültürel modellerine bir alternatif oluşturmaktadır. Sağ siyasal hareketler ve partiler özgürlük fikrini bireysel eylemin önünde engellerin bulunmaması olarak ele alırken,…
Küresel Kriz ve Yeni Ekonomik Düzen
(Derleyen) Fikret Şenses , (Derleyen) Ziya Öniş, (Derleyen) Caner Bakır
Uluslararası ekonomik ve siyasal sistem bir geçiş döneminde. 2008’de başlayan ve tüm Batı ülkelerini etkisi altına alan ekonomik kriz, bu geçiş dönemini hem hızlandırdı…
Yurttaşını Arayan Demokrasi
Marcel Gauchet, (Derleyen) Zeynep Savaşçın
“Marcel Gauchet siyasallığın toplumları bir arada tutan şey olduğunu ama bunu bölünme üzerinden sağladığını düşünür. Birlik ve bölünme; bütün toplumları kuran bu iki boyut,…
Türkiye’nin Milli Güvenlik Devleti – Kökeni, Gelişimi, Dönüşümü
Zeynep Şarlak
“Başka güvenlik devleti örneklerinde olduğu gibi Türkiye’de de meşruiyetini düşmanların varlığına, çokluğuna ve tehdidin yakınlığına dayandıran milli güvenlik devleti, farklı muhalefet biçimleriyle bağdaştırdığı ‘düşman’…