Kant’ın Dünyası
Manfred Geier
Immanuel Kant sadece 22 Nisan 1724’te Königsberg’te doğmuş, 12 Şubat 1804’te orada ölmüş ve geriye çok sayıda eser bırakmış herhangi bir düşünür değildir. O,…
Tao Te Ching – Evrenle Bir Olmak
Lao Tzu
“SÖZLERLE İFADE EDİLEBİLECEK YOL, KALICI YOL DEĞİLDİR. KELİMELERLE İFADE EDİLEBİLECEK İSİM, KALICI İSİM DEĞİLDİR. GÖĞÜN VE YERİN BAŞLANGICI İSİMSİZDİR, İSMİN SAHİBİ, BÜTÜN ŞEYLERİN ANASIDIR.”…
Platon ve Avrupa
Jan Patočka
Çağdaş fenomenolojinin en önemli isimlerinden Çek düşünür Jan Patocka bu kitapta, felsefi kökleri ve mirasıyla birlikte Avrupa üzerine bir düşünüme girişiyor. Avrupa coğrafi veya…
Descartes Kimdir?
Alfred Fouıllée
Fransız filozof René Descartes düşünce tarihinde iz bırakmış büyük bir dehadır. Onun felsefesinin etkisi, Malebranche, Arnauld, Locke, Leibniz, Spinoza, Berkeley gibi erken modern çağın…
Felsefenin Temel Problemleri
George Edward Moore
G. E. Moore’un yarım yüzyılı aşan entelektüel serüveninde önem taşıyan yazılarını bir araya getiren bu kitap modern felsefeyi şekillendirmiş temel sorunlara dair faydalı değerlendirmeler…
Adaletin Hayaletleri
Sema Cevirici Atilla
İnsanlığın üzerinde öteden beri bir hayalet dolaşıyor. Hakkın hak sahibine verilmesinde ısrar eden, haksızlıkları haykıran, insanlığa musallat olmuş, yakasını asla bırakmayan bir hayalet bu:…
Kutsal Kitabın Yorumu – Daniel’in Kehanetleri ve Aziz John’un Mahşeri Üzerine Gözlemler
Sir Isaac Newton
Newton gibi rasyonel düşünceyi benimseyen, pozitif bilimin kurucuları arasında yer alan ve pozitivist-materyalist anlayışların adeta temel referanslarından birisini oluşturan önemli bir bilginin, hayalleri zorlayan,…
Felsefe Sözlüğü
Ahmet Cevizci
“Düşünce tarihinin ilk felsefe sözlüklerinden birini, Aristoteles’e borçluyuz. Aristoteles, MÖ 4. yüzyılda 14 kitaplık meşhur Metafizik adlı eserinin 5. kitabını kullandığı felsefi terimlerin tanımlarına…
Marx’ın Simiti
Doç. Dr. Esat Arslan
Metafizik yönelimlerle değil de, toplumsal düşünce temelinde Kur’an’daki sembollerin sınırlı bir çözümlenmesine adanmış bu kitabın temel meselesi, çağımız düşünce dünyası içerisinde aşılmaz bir düşmanlık…
Voltaire
Andre Maurois
On yedinci yüzyıla nasıl “XIV. Louis” devri denilmişse, on sekizinci yüzyıla da Voltaire kendi damgasını vurmuştur. Çok hareketli ve parlak olan bu yüzyılı hiçbir…
Sanatın İnsansızlaştırılması ve Roman Üstüne Düşünceler
José Ortega y Gasset
José Ortega y Gasset, Camus’ye göre, “Nietzsche’den sonra belki de en büyük Avrupa’lı yazardır”. 1955 yılında hayata veda eden İspanyol filozof José Ortega y…
Platon Bir Gün Kolunda Bir Orniterenkle Bara Girer/Felsefeyi Mizah Yoluyla Anlamak
Thomas Cathert/ Daniel Klein / 2 Yorum
Dikkat! İçerde Felsefespri var! “Yılın en matrak çoksatarı” –The Boston Globe “Çok güldüm, çok şey öğrendim, çok sevdim” –Roy Blount Jr. Felsefe mi? Felsefeyi…