Kartezyen Dilbilim – Akılcı Düşüncenin Tarihinde Bir Sayfa
Noam Chomsky
Ludwig Wittgenstein 20. yüzyılın başlarında dilimizin sınırlarının dünyamızın sınırları olduğunu ilan ettiğinde felsefe ve sosyal bilimlerde etkisi günümüze dek sürecek “dile dönüş” hareketinin fitilini…
Ahlak – İyinin ve Kötünün İcadı
Hanno Sauer
İyi ve kötü nedir? Neyi yapmalı, neyi yapmamalıyız? Ahlakın temelini oluşturan bu sorular her dönemde insanların zihnini meşgul etti. Peki ahlak nasıl ve hangi…
Ahlak Felsefesinin Temelleri
David Fordyce
On sekizinci yüzyıl İskoç Aydınlanması’nın önemli figürlerinden David Fordyce, bireysel özgürlükler, ekonomik gelişme ve toplumsal ilerleme gibi konularda verimli tartışmaların olduğu bir döneme ahlak…
Rudolf Otto’da Dini Tecrübe ve Mistisizm
Mehmet Fatih Kalın
Tanrı düşüncesi veya Tanrı, Otto için Kutsal’ın Fikridir. Kutsal’ın Fikri, rasyonel olduğu kadar irrasyonel yönlere de sahiptir. Numinous hisler onun irrasyonel yönünü oluşturur ve…
Gülme: Komiğin Anlamı Üzerine Bir Deneme
Henri Bergson
Kıyıya vuran dalga uzaklaşırken bazen köpüğün bir kısmını kumsala bırakır. Yakınlarda oynayan çocuk, bu köpükten bir avuç dolusu alır ve bir an sonra avucunun…
Tatlı Gelir Yaşamayana Savaş
Desiderius Erasmus
Hümanistlerin prensi Erasmus, barışçıl perspektifler uluslararası hukukun görüş alanına girmeden önce modern savaş eleştirisinin temellerini attı. Kuzey Avrupa Rönesans’ının bu büyük ustası, savaşı yalnızca…
Çocuklarla Sanat Okuma ve Düşünme Uygulamaları
Nurşah Yılmaz, Yılmaz Murat Bilican
Çocuklar, sanat ve felsefeyi bir araya getirmek için onlarca nedene sahip olabiliriz fakat bu nedenlerin hiçbiri bu birlikteliğin doğurduğu sonuçlar kadar tatmin edici olmayacaktır….
Kadim Felsefe
Aldous Huxley
Cesur Yeni Dünya’nın yazarı Aldous Huxley, Kadim Felsefe’de okurlarını Doğu ve Batı’nın eskimeyen felsefi ve dini geleneklerinde eşsiz bir yolculuğa çıkarıyor. Kitap, Eckhart ve…
Güzel Yaşam Kılavuzu – Antik Stoacı Sevinç Sanatı
William B. Irvine
William B. Irvine Güzel Yaşam Kılavuzu’nda, her geçen gün daha büyük bir hızla değişmeyi sürdüren dünyamızda insanın arzu, hırs ve korkularının hemen hiç değişmediği…
İnsan – Felsefi Bir Analiz
Celal Yeşilçayır
Tarihin eski dönemlerinden beri insanın ne olduğuna ilişkin farklı anlayışlar ortaya çıkmıştır. Bu farklılık temel olarak insanı incelemenin ve anlamanın zorlukları ile ilgilidir. Elinizdeki…
Altı Saat On Beş Dakikada Felsefe Dersleri
Witold Gombrowicz
“Altı Saat On Beş Dakikada Felsefe Dersleri” Leh edebiyatının aykırı ismi Witold Gombrowicz’in felsefeye karşı duyduğu traji-komik aşkın bir eseri. “Ferdydurke”, “Trans-Atlantik” ve “Pornografi”…
Kediler ve Felsefe
Steven D. Hales
Kediler çoğu zaman sadece evcil hayvanlarımız olmaktan çok daha fazlasıdırlar. Onların hayatı yaşama şekillerindeki gizli ve bilge tavırları, bazen bize hiç farkında olmadığımız şeyleri…