Rudolf Otto’da Dini Tecrübe ve Mistisizm

Mehmet Fatih Kalın

Tanrı düşüncesi veya Tanrı, Otto için Kutsal’ın Fikridir. Kutsal’ın Fikri, rasyonel olduğu kadar irrasyonel yönlere de sahiptir. Numinous hisler onun irrasyonel yönünü oluşturur ve…

Bilim ve Din

Thomas Dixon, Adam R. Shapiro

Bilim-din çatışması hep gündemde. Evrimden aşı karşıtlığına, müfredat tartışmalarından bilim inkârcılığına dek birçok güncel konu ve sorun dinin emirleri ile bilimin yöntem ve ilkeleri…

Din

Thomas A. Tweed

Çağdaş dünyada dinin küresel varlığı nedir? Din günümüzde neye karşılık gelmektedir? Dinin toplumsal rolüne dair farklı bakış açıları nelerdir? Din dünyanın güncel sorunlarına ve…

Din Felsefesi Kavramlar Sözlüğü

İsmail ŞİMŞEK

Din felsefesinde kullanılan kavramların çoğunlukla felsefe alanında da kullanılması müstakil bir din felsefesi kavramlar sözlüğü yazılmasına gerek duyulmamasına neden olmuştur. Oysa bilindiği gibi her…

21. Yüzyıl için Tanrı

Russell Stannard

Modern bilim, dünyayı anlamamızda devrim yarattı. Büyük Patlama evrenin başlangıcına dair bir ışık yaktı. Nasıl insan olduk sorusu, evrimsel varlık hiyerarşisinin bulgularıyla yanıtlandı. Einstein,…

Tanrı, Özgürlük ve Kötülük

Alvin Plantinga

“Alvin Plantinga’nın çığır açan yapıtına zekice ve mantıksal bir giriş…” Harry Gensler, John Carroll Üniversitesi “[Analitik] din felsefesinde klasik bir yapıt, son elli yılda…

Platon’dan Derrida’ya – Felsefe ve Din

Max J. Charlesworth

Felsefe ve din arasında nasıl bir ilişki var? Felsefe dinin hizmetçisi mi? Görevi onu savunup temellendirmek mi? Felsefenin amacı bizi dinî bir dünya görüşüne…

Tanrı ve Diğer Zihinler

Alvin Plantinga

“1950’li yıllarda dönemin büyük felsefecileri arasında dinsel inancı savunan bir kişi bile yoktu. 1990’lı yıllarda Yale’den UCLA’ya, Oxford’dan Heidelberg’e kadar birçok yerde insanın manevi…