Âkif’ten Emanetler
Ekmeleddin İhsanoğlu, Fatma M. Şen
“Âkif ’ten Emanetler”de, Mehmed Âkif Ersoy’un 1936’da Mısır’dan ayrılırken yakın dostu Müderris İhsan Efendi’ye emanet ettiği başta Kuran Meali olmak üzere bazı evrak, şiir…
Gençliğin Anlam Arayışı
Mehmet Görmez
Bu kitap, dijitalleşmenin beraberinde getirdiği bilgi kaosu ve yorum anarşisinin, genelde insanlığın, özelde gençliğin anlam arayışını bir krize dönüştürdüğü gerçeğinden hareketle, din ile ilişkilerdeki…
Tanrı’nın Gözbebeği İnsan
Şaban Ali Düzgün
Kur’an, aklını kullanan, özgür iradesiyle seçimler yaparak mevcudu daha iyiye götürmeyi amaçlayan; herkesin yaşam hakkına, mutluluğu arama çabasına saygılı olan, toplumda var olan farklı…
Varoluş Sancısı
Şaban Ali Düzgün
İnsanlığın binlerce yıllık birikimine ve tecrübesine rağmen insan bugün ölçüsüzlüğü ve değer aşınmasını en yoğun haliyle yaşamaktadır: Sefalete, yoksulluğa, savaşlara, çocuk istismarlarına, kadın cinayetlerine…
Bir Vaizenin Okumaları
Fatma Bayram
İşi gücü okumak, anlamak ve anlatmak olan bir vaizenin, okuduklarının küçük bir kısmı üzerine aldığı notları bulacaksınız bu kitapta. İnsanlarımızın bir kısmına göre bir…
Türkiye’de Kur’an İslamı Arayışları
Filiz Orhan
Son yirmi yıldır Kur’an, anlamının öne çıkarıldığı entelektüel bir okumaya tabi kılınmaktadır. Bu ilgide ciddi bir paya sahip olan Kur’an İslâmî, referans olarak Kur’an’dan…
Çağdaş Batı Literatüründe Kur’an Metnine Yaklaşımlar
Ersin Kabakcı
Kur’an’ın metin yapısı, günümüz Batılı Kur’an araştırmalarının en dikkat çekici konuları arasında yer almaktadır. XIX. yüzyıldan itibaren Batı’da Kur’an’ın “dağınık” bir metin yapısına sahip…
Sorgulanmadan Sorgulamak
Şahin Bal
Dogmatizme meydan vermemek ve zihinsel esaretin pençesine düşmemek için. Sorgulamalı insan yaşam boyu; bildiklerini ve bilmediklerini. Denetime açık tutmalı tüm önbilgilerini ve davranışlarını. Gözden geçirmeli tekrar tekrar tüm mirasını ve kazanımlarını. Sürekli sormalı; doğru mu inanıyorum, doğru mu düşünüyorum ve doğru mu yaşıyorum diye…
Tefsirde Akılcı Eğilim
Nasr Hamid Ebu Zeyd
Mecaz konusu belağat ilminin en önemli konuları arasında yer alır. Fakat bu derece önemli bir konu olan mecâzın doğuş şartları ve Kur’ân’ın, mecâz konusunun mahiyeti ve edebi anlatımda işlevini belirlemedeki etkisini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefleyen müstakil bir araştırma ortaya konulmamıştır.
Laiklik ve Sivil Toplum
Raşit El Gannuşi
Tunus Nahda Hareketi’nin lideri Raşit Gannuşi’nin “Laiklik ve Sivil Toplum Üzerine” adlı kitabının müsveddesini okuduğumdan dolayı şu günlerde mutluyum. Çünkü ben, bu çağda kültürel özgünlükten ve çağdaş ve kadim felsefe okumalarından büyük ölçüde nasibini almış, seçkin bir İslami yazarla karşı karşıyayım. Bütün bu meziyetler onu, asrı kuşatabilmeye ve saf İslami değerlerine zarar vermeksizin bu asrın farklı kültürlerini hazmetmeye hazır hale getiriyor.
Anlamın İzinde
Ayşe ŞENER
Yerle gök arası bir çarmıhta yaşadı. Yaşar insan… Biraz gök, biraz yerdi. Göktür ve yerdir insan. Biraz bulut kokusu, biraz çamur lekesiydi. Çıktı ve battı, çıkar ve batar insan. İkisinden hangisi olduğunu bildi. Bilir insan. Kendi içinde bir çatışma ile doğdu. Çatışmada içindeki canlardan birini vurdu. Vurur insan.
Dini Şiarlar (İbadetlerin Toplumsal Yaşama Etkileri)
Hasan Turabi
İÇİNDEKİLER GİRİŞ / Dini Şiarlar 7 Şer’i Temellere Dayalı Hayatta Rehber Birliği: 29 İbadet Eden Kulun Yeryüzündeki Yolculuğu. 43 Kulluk Hayatı Zamanla İç içedir…