Melekutun Keşfi
Ruzbihân-i Baklî
Ulvi hallerin ve harikulade mükaşefelerin renk renk gömlekleri vardır. Nitekim Sevgili (sav) “Rabbimi en güzel surette gördüm.” buyurmuştur. Ruzbihân-i Baklî’nin Meleûutun Keşfi isimli eseri…
Yedi Ayet Yedi Şahsiyet – Fatiha Suresi Tefsiri
Yasin Pişgin
Kur’an; hayatı ve cemi cümle varlığı anlamlandırır. Hayatın anlamı ancak Kur’an ile idrak edilebilir. Efendimizin (sav) ifadesiyle, “Fatiha” Kur’an’ın özüdür. O özü idrak etmek,…
İnsan Ve Peygamber Olarak Hz. Muhammed (Sav)
Yasin Pişgin
Hz. Peygamber’in(sav) ahlakı Kur’an’dı. Hz. Peygamber’in ahlakının Kur’an ahlakı olması demek, Onun(sav) Kur’an’ı en ince detayına kadar yaşaması demektir. O(sav), ilahi emirleri ve nehiyleri…
Mısır’a Sultanı Kuyudan Gelir – Yusuf Suresi Tefsiri
Yasin Pişgin
Kur’an kıssaları soyut ve yüksek hakikatlerin ete kemiğe bürünmesi, elle tutulur, gözle görülür hale gelmesidir. Özelde Yusuf kıssası genelde de Kur’ân kıssalarının tamamı bize…
Hz. Peygamberi Yeniden Düşünmek
Yasin Pişgin
Hz. Peygamber’e uymak; zerreden küreye, tepeden tırnağa, iğneden ipliğe bütün eşyayı kuşatan derin bir nazar, merhamet, marifet, muhabbet ve gayret yüklü bir aksiyondur. Bugün…
Hz. İbrahim’in İzinde
Mustafa Efe
Rabbimiz, peygamberlerini insanları iyiye, doğruya, güzele davet etmekle vazifelendirdiği gibi onları aynı zamanda en güzel ahlakla da donatmıştır. Ülü’l-azm peygamberden biri olan Hz. İbrahim…
Fıkıhta Çoğulculuk
Burak Ergin
İslam hukukunda taklit, yani bir Müslümanın kendi mezhebi dışında başka bir mezhebin görüşlerini benimseyip uygulaması, tarih boyunca tartışılan konulardan biridir. Bu anlamda taklit, farklı…
Kur’an Aydınlığı (Kronolojik Kur’an Meali)
Tuncer Namlı
Müminlerin Kur’an’la kuracağı sağlıklı ilişki, onu okumayı, dosdoğru anlamayı, inanmayı, tavır ve davranışa dönüştürmeyi, irfanıyla ahlaklanmayı, kurumlaşmayı, kadrolaşmayı, gelişen iletişim tekniklerinden faydalanmayı ve aydınlık…
Seyyid Kutub’un İman Düşüncesi
Yusuf Şimşek
İman ile amel arasındaki ilişki kelâm ilminin önemli konularından birini teşkil etmektedir. İslâm tarihinin hicrî II. yüzyılına kadar uzanan bu problem, amelin imandan bir…
Din-Siyaset İlişkisi 1 Asr-ı Saadet Dönemi
Şefaettin Severcan
Dinin devlet ve siyasetle veya devlet ve siyasetin dinle olan bağı, insanlığın yönetime ihtiyaç duyduğu dönemle birlikte başlayan en kadim konulardan biri olagelmiştir. Bu…
Din-Siyaset İlişkisi 2 Emeviler Dönemi
Şefaettin Severcan
Dinin devlet ve siyasetle veya devlet ve siyasetin dinle olan bağı, insanlığın yönetime ihtiyaç duyduğu dönemle birlikte başlayan en kadim konulardan biri olagelmiştir. Bu…
Din-Siyaset İlişkisi-3 Abbâsiler Dönemi −Dinin Hayatından Hayatın Dinine−
Şefaettin Severcan
Emevî Devleti’ni kanlı bir darbe ile iktidardan uzaklaştıran Abbasoğulları 750 tarihinde kendi hanedanlarının adıyla Abbâsî Devleti’ni kurdular. Bu yeni devletin ilk iki halifesi Ebü’l-Abbas…