Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Gelecek 100 Yıl 21. Yüzyıl İçin Öngörüler
Gelecek 100 Yıl 21. Yüzyıl İçin Öngörüler

Gelecek 100 Yıl 21. Yüzyıl İçin Öngörüler

George Friedman

George Friedman’ın Bütün Dünyanın Gündemine Bomba Gibi Düşen Kitap Türkçe’de… Dünya Nereye Doğru Gidecek 2020: Rusya çökecek. Çin büyük bir kriz yaşayarak dağılacak. 2050:…

George Friedman’ın Bütün Dünyanın Gündemine Bomba Gibi Düşen Kitap Türkçe’de…
Dünya Nereye Doğru Gidecek
2020: Rusya çökecek.
Çin büyük bir kriz yaşayarak dağılacak.

2050: Türkiye, ABD, Polonya ve Japonya arasında 3. Dünya Savaşı çıkacak. 50.000 kişi ölecek.

2080: Petrol rezervleri bitecek yerine uzay temelli enerjiler dünyada kullanılmaya başlayacak.

2100: Meksika ABD’ye savaş açacak.

– NATO bitecek. Avrupa’daki Almanya Fransa ittifakı çökecek. Hakimiyet Polonya’ya geçecek.

– Türkiye; Ortadoğu, Orta Asya ve Balkanları hakimiyeti altına alarak dev bir ülke olacak.

– Başkent Ankara’dan İstanbul’a taşınacak.

– Karadeniz ve Akdeniz artık bir Türk gölü haline gelecek.

– Neo Osmanlı senaryosu gerçek olacak. Türkiye Osmanlı hakimiyetini dünyaya geri getirecek.

-Dünyadaki herkes Türkçe, Japonca, Polonya ve Meksika dillerini öğrenecek.
BUNDAN SONRA DÜNYADA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK BÜTÜN DENGELER ALT ÜST OLACAK VE YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ KURULACAK.

George Friedman uzun zamandır beklenen ve provokatif Gelecek 100 Yıl kitabında keskin sezgisi ve akıllıca analizleri ile dünyada gelecekte bizi nelerin beklediğinin büyülü bir tablosunu sunuyor.
İÇİNDEKİLER
İlüstrasyonlar Listesi.
Yazarın Notu
Teklif: Amerikan Çağına bir Giriş
Bölüm 1
Amerikan Çağının Şafağı
Bölüm 2
Deprem: ABD Cihat Taraftarları Savacı.
Bölüm 3
Nüfus, Bilgisayarlar ve Kültür Savaşı
Bölüm 4
Yeni Fay Hatları.
Bölüm 5
Çin 2020: Kâğıt Kaplan.
Bölüm 6
Rusya 2020: Yeni Uyum
Bölüm 7
Amerikan Gücü ve 2030 Krizi.
Bölüm 8
Yeni Bir Dünya Ortaya Çıkıyor
Bölüm 9
2040’lar: Savaşın Başlangıcı.
Bölüm 10
Savaş Hazırlıktan
Bölüm 11
Dünya Savaşı: Bir Senaryo.
Bölüm 12
2060’lar: Altın Yıllar
Bölüm 13
2080: ABD, Meksika ve Dünyanın Stratejik Merkezi
için Mücadele.
Sonsöz.
Teşekkür.
İLÜSTRASYONLAR LİSTESİ
Atlantik Avrupa’sı.
Sovyet imparatorluğu
Yugoslavya ve Balkanlar
Deprem Bölgesi.
İslam Dünyası—Modern.
ABD Nehir Sistemi
Güney Amerika: Geçilemez Bölge
Pasifik Ticaret Yollan
Sovyetler Birliği’nden Ayrılan Ülkeler
Ukrayna’nın Stratejik Önemi
DörtAvrupa
Türkiye 2008.
Osmanlı İmparatorluğu
Teksas İsyanı Ve Meksika
Çin: Geçilmez Bölge
Çin Nüfusunun Yoğunluğu.
ipek Yolu
Kafkaslar.
OrtaAsya.
Kaçakçılar Cenneti .
Japonya.
Ortadoğu Deniz Yolları.
Polonya 1660.
Skajerrak Boğazı.
Türklerin Bölge Etkinliği, 2050.
ABD’nin Hispanik Nüfusu, 2000.
Ekonomik ve Sosyal Gelişmelerin Dereceleri
Meksika’nın Sosyal ve Ekonomik Gelişimi .

YAZARIN NOTU
Kristal bir kürem yok. Yine de, mükemmel olmasa da geçmişi anlama ve geleceği tahmin etme konusunda beni öne çıkaran iyi yöntemlerim var. Tarihin kaosu içinde benim işim genel yapıyı görmeye çalışmaktır ve bu genel yapının berabe­rinde hangi olaylar, trendler ve teknolojiler getireceğini tah­min etmektir. Yüzyıl sonrasını tahmin etmek uçuk bir etkinlik olarak görünebilir fakat umut ettiğim gibi şunu göreceksiniz, bu kesinlikle mantıklı, mümkün bir süreç ve uçuk değil. Uzak olmayan bir gelecekte torun sahibi olacağım ve onların bir kısmı kesinlikle 21. yüzyılın ikinci yarısında yaşıyor olacaklar. Bu düşünce bütün bunları gerçek kılıyor.
Bu kitapta, geleceğe dair öngörülerimi aktarmaya çalışı­yorum. Tabii ki pek çok ayrıntı yanlış çıkabilir. Fakat hedef en geniş haliyle temel eğilimleri jeopolitik, teknolojik, demog­rafik, kültürel, askeri ortaya koymak ve gelecekte yaşana­bilecek büyük olayları belirlemektir. Dünyada bugün işlerin nasıl yürüdüğü ve gelecekte de nasıl yürüyeceğine dair bir şeyler açıklayabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim. Ve eğer torunlarım 2100 yılında bu kitaba bakıp ‘hiç de fena değil’ de­dirtecek nedenlere sahip olurlarsa memnun olurum.

TEKLİF
AMERİKAN ÇAĞINA BİR GİRİŞ
1900 yılının yazında o dönemde dünyanın başkenti olan Londra’da yaşadığınızı hayal edin. Avrupa doğu yarımküreyi egemenliği altında tutmaktadır. Doğrudan doğruya egemenliğiniz altında olmayan bölgelerde dolaylı olarak hüküm sürmek hiç de kolay değildir. Bir Avrupa başkentinden çok büyük bir coğrafyayı kontrol altında tutmak zordur. Avrupa barış içindedir ve zenginlik içinde yaşamaktadır. Ancak Avrupa ticaret ve yatırım konularında diğer bölgelerle öylesine iç içe bir bağlılık içindedir ki dönemin çok sayıda etkin kişisi bir savaşın olanaksız olduğunu düşünmektedir—ya da böyle bir savaşın başlaması durumunda birkaç halta içinde bunun sona ereceğinden son derece emindirler. Çünkü küresel (inansal piyasalar böyle bir savaşın uzamasına izin vermeyecektir. Gelecek belirlenmiş görünmektedir: Banş ortamı içinde, zengin Avrupa dünyayı egemenliği altında bulunduracaktır.
Kendinizi şimdi 1920 yılının yazında hayal edin. Avrupa yıpratıcı bir savaş sonucunda büyük bir yıkım yaşamıştır. Kıta parçalanmıştır. AvusturyaMacaristan, Rusya, Alman ve Osmanlı imparatorlukları yok olmuş ve yıllarca süren savaşlar sunucunda milyonlarca insan ölmüştür. Savaş milyonlarca askerden oluşan Amerikan ordusunun müdahalesi ile son bulmuştur—ordu gelmiştir ve kısa bir süre sonra bölgevi terk etmiştir. Komünizm Rusya’yı etkisi altında tutmaktadır fakat onun sürüp sürmeyeceği belli değildir. Avrupa gücünün çevresinde bulunan Birleşik Devletler ve |aponya gibi ülkeler birdenbire büyük güçler olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bir şey gerçektir—Almanya üzerinde kurulan baskılar savaşın kısa bir süre içinde tekrar ortaya çıkmayacağının güvencisi olarak görülmektedir.
1940 yılının yazında yaşadığınızı hayal edin. Almanya kendisini yeniden yapılandırmakla kalmamış, aynı zamanda Fransa’yı işgal etmiştir ve Avrupa’ya kafa tutmaktadır. Komünizm varlığını sürdürmektedir ve artık Nazi Almanya sı ile müttefiktir. İngiltere tek başına Almanya’ya karşı koymaktadır ve bu bakış açısından bakıldığında pek çok mantıklı insana göre savaş sona ermiştir. Oysa bin yıllık Alman imparatorluğu bir yüzyıl boyunca Avrupa’nın yazgısını belirlemektedir.
Şimdi 1960 yılının yazında olduğunuzu hayal edin, Almanya savaş boyunca büyük yıkımlar yaşamıştır. Savaşın başlamasından itibaren beş yıl boyunca büyük yenilgiler görmüştür. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği tarafından parçalanmıştır. Avrupa imparatorlukları çöküş yaşamaktadır ve ABD ve SSCB mirası paylaşmak için kıyasıya mücadele içindedir. Birleşik Devletler ve Sovyetler Birliği nükleer silahlarıyla bölgeyi tehdit altında tutmaktadır. Birleşik Devletler küresel bir süpergüce dönüşmüştür. Dünyadaki okyanusların tümünü egemenliği altında tutmaktadır ve sahip olduğu nükleer güç ile dünyadaki tüm ülkeler üzerinde tahakküm kurabilmektedir. Karşısında durabilecek tek güç Sovyetler Birliği’dir. Herkes bu iki gücün karşı karşıya gelmesine kendisini hazırlamaktadır. Arka planda Maocu Çinbaşka bir tehdit olarak bulunmaktadır.
Şimdi 1980 yılının yazında olduğunuzu hayal edin, Amerika Birleşik Devletleri yedi yıl süren bir savaşın sonunda Sovyetler Birliği tarafından değil, komünist kuzey Vietnam tarafından yenilgiye uğratılmıştır. ABD geri çekilmek durumunda kalmıştır. Vietnam’dan çıkmak zorunda kalmıştır. Daha sonra petrol bölgesinde olan İran’dan kovulacaktır ve bu bölgeyi artık kontrol altında tutamayacaktır. Bölge Sovyetlerin eline düşmüş görülmektedir. Sovyetler Birligi’ni alt edebilmek için, ABD Maocu Çin ile işbirliği yapmak istemektedir—Amerikan Başkanı ve Çin Devlet Başkanı Pekin’de bir araya gelecektir. Ancak bu işbirliği ile güçlü Sovyetler Birligi’ne karşı bir güç oluşturulabilecektir.
Şimdi ise 2000 yılının yazında olduğunuzu hayal edin. Sovyetler Birliği tamamen çökmüştür. Çin isim olarak hâlâ komünisttir fakat uygulamada kapitalist olmuştur. NATO, eski Sovyetler Birliği bölgelerini de kapsayacak şekilde Doğu Avrupa boyunca etkinlik alanını genişletmiştir. Dünya zenginlik ve barış içindedir. Herkes jeopolitik durumun ekonomik dünya açısından önemini bilmektedir ve yalnızca Haiti ve Kosova gibi bölgelerde olaylar çıkabilmektedir.
Ardından 11 Eylül 2001 gelmiştir ve dünya bir kez daha tepetaklak olmuştur.
Belli bir seviyede, geleceği düşündüğümüzde, kesin olan tek şey genel inanışların yanlış olabileceğidir. Yirmi yıllık döngülerde hiçbir sihir yoktur. Bu örneklemeleri belirleyen basit bir güç yoktur. Tarihi belirleyen pek çok farklı etmen bulunur. Bazı dönemlere egemen olan bazı unsurlar çok kısa süre içinde her şeyin hızlı bir şekilde değişmesine neden olabilir. Dönemler gelir ve geçer. Uluslararası ilişkilerde dünyadaki değişiklikler her yirmi yılda … ve hatta daha az zaman dilimleri içinde bu şekilde değerlendirilir. Sovyetler Birligi’nin çökmesi tahmin etmesi zor durumdur ve önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bunu tahmin ötmede başarısı/, ulan politik analizler bunun bedelini ödemişlerdir. Bulutların dağılmasından sonra ortaya çıkan yeni tablo herkes için uzun vadede farklı planlamalar yapmayı gerektirmektedir.
Eğer biz yirminci yüzyılın başlarında olsaydık, benim listelediğim bu belli başlı olayları öngörmek olanaksız ulurdu. Ancak gelecek hakkında öngörüde bulunabilmek için bazı veriler vardır. Örnek olarak, 1871 yılında birleşik bir güç olan Almanya’nın (Rusya ve Fransa arasında sıkışmış bir imparatorluk olarak) güvenli olmayan bir bölgede büyük bir güç olduğu ve Avrupa’yı ve küresel sistemleri yeniden tanımlamak istediği açıktır. Yirmi birinci yüzyılın ilk yarısı içinde meydana gelen çatışmaların çoğu Almanya’nın Avrupa içindeki konumu hakkındadır. Savaşların zamanını ve yerini öngöremezsiniz fakat bir savaşın çıkma olasılığı pek çok Avrupalı tarafından öngörülebilirdir.
Bu denklemin daha zor olan parçası savaşların böylesine yıkıcı olması ve birinci ve ikinci dünya savaşlarının sona ermesinden sonra Avrupa’nın kendi imparatorluğunu kaybetmesidir. Ancak barutun bulunmasından beri savaşların artık felaketle sonuçlanabileceği de öngörülebilirdir. Teknoloji konusunda öngörüde bulunduğunuz zaman, jeopolitik hakkında tahminlerde bulunarak Avrupa’nın parçalanabileceğim öngörebilirsiniz. Birleşik Devletler ve Rusya’nın yükselişi on dokuzuncu yüzyılda öngörülebilirdir. Hem Alexis de Tocqueville hem de Friedrich Nietzsche bu iki ülkenin yeniden yapılanmasını öngörmüşlerdir. Böylece, yirminci yüzyılın başlangıcında, disiplinli düşünme ve biraz şans ile genel durumu öngörmek olanaklıdır.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Kültür
  • Kitap Adı Gelecek 100 Yıl 21. Yüzyıl İçin Öngörüler
  • Sayfa Sayısı320
  • YazarGeorge Friedman
  • ISBN6055943660
  • Boyutlar, Kapak13,5x21 cm, Karton Kapak
  • YayıneviPegasus / 2009

Yazarın Diğer Kitapları

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur