Rüzgârlı Pazar yazarın önceki dört eserinden farklı olarak halk hikâyesinden masala doğru yürüyen bir özellik taşımakta. Bu kitap için “Bir kent masalı” tabiri kullanılsa yerinde olur. Mustafa Kutlu; bu uzun hikâyesinde esas itibarı ile “yoksulluk” temasını işliyor. Sevginin, dayanışmanın, merhametin destansı hikâyesini sunuyor.
*
İğde kokusuna tutunmuş gidiyordum. Hazirana yakın, Mayıs’ın bilmem kaçı. İğde nerede?
Otoların geçtiği köprü ile, yayaların yürüdüğü üst geçit arasında.
Orayı ağaçlandırmışlar. Çitlembik, mazı, erguvan, akasya, hatmi ve tanımadığım bir sürü ağaç
Yahu gözünü sevdiğimin iğdesi, sen oraya nasıl geldin? Bir kuşun gagasında mı; yoksa bir yandan yürüyüp öte yandan iğde yiyen, çekirdeklerini sağa sola atan, elleri cebinde, başı havalarda bir bozkır çocuğu nun eseri misin?
İğde bu.
Doğrudan Anadolu demek. Yozgat, Sivas, Niğde demek.
Anlaşılan o da bizim gibi gurbete çıkmış. Yoksa ne işi var buralarda. Sağ olsun, şu yıkanmış Mayıs sabahına saldığı koku mest etti bizi. Yahu bu iğde kokusunu nasıl tasvir etsek, nasıl anlatsak.
Yok, yok.
Bu iş bizi aşar.
Biz bu iğde tasvirine takat getiremeyiz. En iyisi chline müracaat edelim.
Buyrun:
“Gül, hüsnüyle mağrurdur; råyihasi, Hz. Resûl’ün mübarek terine müşabihtir. Şiirler onun güzelliğini terennüm eder; aşk’ın remzidir. Firavun’un ateşe saldığı İbrahim’in makamıdır. Delisi divanesi çoktur; şuaranin vird-i zebanıdır: Elhasil medhinde diller kâsırdır”. “Aşıkla aşık atılır mı?”: Şebboy, sümbül, menekşe, zambak, karanfil dahi gül ile nisbet edilmezse de rağbeti çoktur.
Anların cümlesine bile hürmetimiz vardır lakin dil-i perişanımız dikeni sert, meyvesi kekre, gölgesi nekes, mektep-medrese kaçkını bir çalı irisiyle beraberdir. “İğdenin dalları yerdedir”.
“İğdenin dalları yerdedir”; çünkü bozkırın kıraç göğ süne kök salarak ayakta durmayı öğrenmiş bir “Hudâ-yı nåbit”tir: nazlanmaz tahammül eder, yüksek sesle konuşmaz fısıldaşır, cezbetmez yalnızlığı bilir, muaşakadan anlamaz dikeni çelik gibidir; üstelik derler ki gölgesi yılan yatağıdır.
Onun tek mevsimi vardır. Mayıs’ı Haziran’a bağlayan hâneberdûş bozkır keşişlemelerinin yaylaları usul usul ısıttığı demlerde, açık yeşili gümüşleyen yaprak-
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Hikaye
- Kitap AdıRüzgârlı Pazar
- Sayfa Sayısı184
- YazarMustafa Kutlu
- ISBN9789759953416
- Boyutlar, Kapak13.5x21 cm, Karton Kapak
- YayıneviDergah Yayınları / 2023
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- Körebe ~ Metin Özdemir
Körebe
Metin Özdemir
İlk kitabı Eşikte ile gidenlerin hikâyelerini anlatan Metin Özdemir, yeni kitabı Körebe’de kalmayı seçenlerin, terk edilenlerin ya da yaşam sahnesinde kaybolup gidenlerin öykülerine odaklanıyor....
- Güneş Hırsızları ~ Doğu Yücel
Güneş Hırsızları
Doğu Yücel
Sabah uyanıyorsunuz, bir bakıyorsunuz her yer karanlık, Güneş yok! Işığa duyarlı bir uzaylı ırkı Dünya’da yaşayabilmek için Güneş’e perde çekmiş, insanlığı karanlığa, umutsuzluğa hapsetmiş....
- Yerini Yadırgayanlar ~ Cihan Çakan
Yerini Yadırgayanlar
Cihan Çakan
Cihan Çakan ikinci öykü derlemesi Yerini Yadırgayanlar’da günümüzün sert atmosferini kırılgan ruhlar ve bıçak sırtı ilişkiler üzerinden anlatıyor. Bir yanıyla taşranın tekinsizliğini yoklayan öyküler...