Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Bilim ve Din
Bilim ve Din

Bilim ve Din

Adam R. Shapiro, Thomas Dixon

Bilim-din çatışması hep gündemde. Evrimden aşı karşıtlığına, müfredat tartışmalarından bilim inkârcılığına dek birçok güncel konu ve sorun dinin emirleri ile bilimin yöntem ve ilkeleri…

Bilim-din çatışması hep gündemde. Evrimden aşı karşıtlığına, müfredat tartışmalarından bilim inkârcılığına dek birçok güncel konu ve sorun dinin emirleri ile bilimin yöntem ve ilkeleri arasında kurulan zıtlığa sıkıştırılabiliyor.

Bu kitaptaysa Thomas Dixon ve Adam R. Shapiro can alıcı bir soru sorarak konuyu ele alıyor: Bilim-din gerilimini belirleyen asıl mesele ne? Bu ezeli ve çetrefil ikiliğe dair peşin hükümleri felsefi açıdan sorgulayan yazarlar, tıpkı Galileo’nun meşhur davasında olduğu gibi, bilim-din ihtilafının birtakım iktidar ve hâkimiyet mücadelelerini nasıl örtbas edebildiğini –sırasında Avrupa merkezli perspektifin dışına çıkıp sömürgecilik tarihiyle de hesaplaşmaya çalışarak– gözler önüne seriyorlar.

İçindekiler

Önsöz

Teşekkür

  1. Bilim-din tartışmaları aslında neyle ilgili?
  2. Galileo ve bilim felsefesi
  3. Tanrı ve doğa
  4. Darwin ve evrim
  5. Zihin, beyin ve ahlak
  6. Bilimin ve dinin dünyası

Kaynakça

Okuma Listesi

Dizin

 

Önsöz

Bilim ve din hakkındaki kitaplar genelde iki kategoriden birine girer. Ya sizi dinin makul olduğuna ya da olmadığına ikna etmek isterler. Bu kitap iki kategoriye de girmiyor. Bunun yerine size meselenin gerçekte ne olduğuna ilişkin bilgilendirici ve tarafsız bilgiler sunmayı amaçlıyor. Konunun sıklıkla yarattığı polemik arzusu, dindar olsun ya da olmasın, insanların kendilerini doğaya ve Tanrı’ya ilişkin inançlarıyla güçlü bir şekilde özdeşleştirdiklerini gösterir. Elinizdeki kitabın konusu işte bu inançların kökenleri ve işlevleridir.

Başta Galileo Galilei ve Charles Darwin olmak üzere, ünlü şahsiyetler hakkındaki tarihsel görüşler; mucizelere, doğa yasalarına ve bilimsel bilgiye ilişkin felsefi varsayımlar ve kuantum mekaniğinden nörobilime dek modern bilimin din ve ahlak alanlarında yaratacağı olası sonuçlara dair tartışmalar günümüzde bilim-din tartışmalarının temel konu başlıklarıdır. Bunların tümü elinizdeki kitapta irdeleniyor. “Bilim” ile “din”in ilkin Avrupa kültürlerinde birbirinden ayrılıp mukayese edilen iki düşünce biçimini tanımladığı, küresel “bilim ve din” hikâyesininse sömürgeciliğin ve kültürel temasların mirası tarafından şekillendiği de her geçen gün daha fazla kabul gören bir görüş.

Bu kitapta insanları bilim ve din konusunda ihtilafa düşmekten vazgeçirmeyi amaçlamıyoruz. Bilakis, insanların konuya daha vâkıf bir şekilde ihtilafa düşmelerine yardımcı olmayı umuyoruz.

..

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur