Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?
Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?

Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?

Gary Kraftsow

Beden, zihin ve ruh bütünlüğünüz ile yeniden bağlantı kurun ve bu kitapla yogayı yeniden keşfedin! Yoganın Batıda yaygınlaşması, onu daha ulaşılabilir ve anlaşılabilir bir…

Beden, zihin ve ruh bütünlüğünüz ile yeniden bağlantı kurun ve bu kitapla yogayı yeniden keşfedin!

Yoganın Batıda yaygınlaşması, onu daha ulaşılabilir ve anlaşılabilir bir yere taşıdı ancak bununla birlikte, yoganın yalnızca fiziksel aktivite olarak, yani asanalar üzerinden değerlendirilmesine de yol açtı. Yoga öğretisinin insanı bir bütün olarak ele aldığı ve bu öğretinin insan yaşamına nasıl farklı noktalarda temas ettiği unutuldu.
Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?’de Gary Kraftsow, sadece fiziksel bedeni değil, aynı zamanda duyguları, zihni, kalbi ve ruhu da dengeleyen ve kişinin potansiyelini uyandıran yoga pratiğinin tüm bileşenlerini açık ve anlaşılır bir dille aktarıyor. 350’den fazla fotoğraf içeren, her seviyeden okurun kendi yolculuğu için ilham bulacağı bu eşsiz kitap, beden, zihin ve ruh olmak üzere tüm benliğimizi güçlendirmeye adanmış bir rehber.

“Size kadim yogilerin yaptıklarını yapmayı öğretirken tek ve esas amacım, tamamen özünüzde olduğunuz kişiye dönüşmenizdir. Çünkü kadim öğretilerle çalışmanın, onları daima hatırlamanın ve hayatınızın bir parçası hâline getirmenin anlamı aslında budur.”
– Gary Kraftsow

İÇİNDEKİLER
Önsöz ………………………………………………………………………………………………………….8
Okura Not …………………………………………………………………………………………………10
Başlarken …………………………………………………………………………………………………..11
Bu Kitaptaki Pratikler Hakkında ……………………………………………………………….13
BİRİNCİ KISIM
Kadim Temeller………………………………………………………………………………………..15
Birinci Bölüm: Çok Boyutlu Benlik……………………………………………………………17
İkinci Bölüm: Kriya Yoga: Pratikle Dönüşüm……………………………………………..29
Üçüncü Bölüm: Yoganın Viniyoga’sı: Uygun Pratik Sanatı………………………….41
İKİNCİ KISIM
Kişisel Pratik Sanatı …………………………………………………………………………………51
Dördüncü Bölüm: Fiziksel Olanı Beslemek………………………………………………..53
Beşinci Bölüm: Yaşamsal Olanı Harekete Geçirmek ………………………………….95
Altıncı Bölüm: Aklı Eğitmek……………………………………………………………………157
Yedinci Bölüm: Kişiliği Saflaştırmak ………………………………………………………..191
Sekizinci Bölüm: Kalbi Beslemek/Dua ve Özümseme …………………………….221
Teşekkürler………………………………………………………………………………………………253
Asana ve Pranamaya Sözlüğü ……………………………………………………………………255
Dizin………………………………………………………………………………………………………..257

“Gary ile 1974’te Hindistan’ın Chennai (Madras) şehrinde tanıştığımda on dokuz yaşındaydı ve Colgate Üniversitesi’nde öğrenciydi. Üniversitedeki Hindistan araştırma programının bir parçası olarak asana dersleri aldı. Bir şekilde çok iyi anlaştık ve elindeki birçok seçeneğe rağmen (Colgate’te çok iyi bir öğrenciydi) yoganın Batı dünyasında pek de bilinmediği bir dönemde bu pratik üzerine çalışmaya ve bir yoga öğretmeni olmaya karar verdi. O günden beri her yıl bir araya geliyoruz. Gary bu yolda birçok engeli aştı ve iyi bir yoga öğretmeni olmak için gösterdiği adım adım gelişim, bana göre yoganın gücüne ve değerine olan inancının bir kanıtıdır. Onun arkadaşı olmaktan gurur duyuyorum.” — T. K. V. Desikachar

ÖNSÖZ

Yoga’nın başlıca yönergesi daima kişisel dönüşüm olmuştur. Yoga kelimesinin “birleştirmek” anlamına gelen bir Sanskritçe kökten türediğini düşünürsek, etimolojik kökenine uygun şekilde yoga, bir kişinin yaşamının farklı parçalarını uyumlu bir bütün oluşturacak şekilde bir araya getirmeyi amaçlar. 

Yogayı ister Patanjali’nin yaptığı gibi “zihin dalgalanmalarının dizginlenmesi” olarak betimleyelim, ister Krishna’nın “eylemde ustalık” tanımını kullanalım ya da başka bir tanıma başvuralım, ismini hak eden her yoga pratiği, insanın çevresindeki dünya ile yarattığı ilişkiyi en iyi hâle getirmeyi amaçlar. Yoga bugüne kadar, temelde bedeni belirli duruşların, yani asana’ların içine yerleştirmek için kullanılan bir sistem olarak Batı dünyasında kendine yer buldu. Asana uygulaması, birçok yoga rutini içinde, özellikle kaynağını Patanjali’nin Yoga Sutraları’ndan alan uygulamalar içinde önemli bir bileşendir ancak artık birçok Batılı, yoganın sadece duruşlardan ibaret olduğuna inanmış durumda. Bu kişiler tabiri caizse yoganın meyvesini soydular ve kabuğun altındaki leziz kısmından bihaber vaziyette, sadece kabuğunu yiyorlar. 

Kısa bir süre öncesine kadar, Batılı felsefe ortamı Hindistan’ın geleneklerini büyük ölçüde kendine yabancı görüyordu, ancak alternatif bakış açıları son birkaç on yıl içinde, yoga ile Ayurveda (Hint tıbbı) ve Jyotisha (Hint astrolojisi) gibi kardeş bilimlerinin Batı topraklarında yeşermesine izin vermeye yetecek kadar geniş bir alana yayıldı. Artık ilk baştaki “asana temelinde yoga” anlayışının, bize sadece iyi bir duruştan fazlasını sunacak epeyce detaylı yapılanmış bir yaşam geleneği olarak yoga anlayışına doğru hızla evrilmesinin zamanı geldi.

Bununla birlikte, eğer yoganın anadili olan Sanskrit ifade tarzı Batılıların açıkça kavrayabileceği bir anlatıya dönüşecekse, bu öğreti özenli bir tercüme gerektirir çünkü yoga teorisinin anlaşılması güç olabilir ve incelikli uygulamaları gizemli bir hâle gelebilir. Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir? İngilizce bir çalışmanın, okunabilirlikten ödün vermeden öğretiye dair olgulara sıkıca sarılarak, yoganın geniş kapsamını ve derinliğini tutarlı şekilde nasıl tasvir edebileceğinin iyi bir örneğidir. 

Gary Kraftsow’u birkaç yıldır tanıyorum ve onun, bağlı olduğu yoga geleneğinin bütünlüğüne adanmış içten bir öğrenci olduğunu düşünüyorum. Gary Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?’de okurlarına, yoganın mesajının özünü, konuyu ciddiye alan her öğrencinin özümseyebileceği bir şekilde sunuyor. “Kişinin pratiğini hangi yöne götürmeyi tercih ettiğini büyük ölçüde o kişinin ilgi alanları belirler” şeklindeki sağduyulu önermeden yola çıkan Gary bize, yoga sisteminin kendisini, ona dâhil olan her bireyin yaşına, becerisine ve hevesine göre nasıl özel olarak şekillendirdiğini gösteriyor. Hayattaki amaçlarınızı bilin, o zaman yoga pratiğinizi bu amaçlara uyumlu hâle getirmeniz kolaylaşacak. 

Yogaya dair birçok popüler kitabın başaramadığı bir şekilde, çalışma alanını fiziksel bedenle sınırlı tutmayan Gary, insanı meydana getiren Beş Kosha’nın (kılıfın) özellikle de prana ve zihin kılıflarının önemini net bir şekilde izah ediyor. Yoga için prana’nın (yaşam gücünün) öneminden ne kadar bahsetsek azdır ve Gary de bedeni, prana’yı ve zihni birbirine bağlayan ilişkilerin doğasını açıkça anlatıyor. 

Yogayı bütünlüğünün ihtişamı içinde anlatmaya olan bağlılığına rağmen Gary, asana’yı hiçbir şekilde ihmal etmiyor. Yoga çevrelerinde asana serileri oluşturma becerisiyle takdir gören biri olarak yarattığı serilere iddiasını açıkça gösterecek şekilde yön veriyor, bu yolla adeta kolayca yenilen, hazmı hoş ve yiyeni iyice besleyen ama daha fazlasını isteten bir yoga yemeği hazırlıyor. 

Yoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?, özümsenecek ve pratik edilebilecek bir kitaptır. Bu kitabın ikram ettiklerinin tadına bakın ve ilkelerini kendi yaşamınıza uygulamayı deneyin. Bedeninize ve zihninize uygun düşen uygulamaları seçip hayata geçirin ve sonuçları kendi gözlerinizle görün. Bu kitabın sunduğu yönergeleri yoga pratiğinize uygulayın, göreceksiniz ki çocukken keyfini sürdüğünüz o canlılık ve kaygısız neşe tekrar hayatınıza akmaya başlayacak. Kendinizi dönüşüme açın, o zaman dönüşeceksiniz. 

Robert E. Svoboda, Ayurvedacharya 

Toronto, Ekim 2001

OKURA NOT 

Bu kitapta yer alan bilgiler, doktorların ve diğer yetkili sağlık uzmanlarının tavsiyelerinin yerini tutması için sunulmamıştır. Kitabın, herhangi bir rahatsızlığa, sağlık durumuna veya okurun genel sağlığına yönelik genel kurallar koymak gibi bir amacı yoktur, daha ziyade sağlığı ve zindeliği geliştirmeye yönelik bir yaklaşım sunma amacı taşır. Bu kitapta yer alan çalışmaların herhangi birini uygulamaya başlamadan önce, okurun doktoruna danışması tavsiye edilir. Ayrıca okur, sağlığıyla ilgili konularda, özellikle de konu teşhis ya da tıbbi tedavi gerektirebilecek herhangi bir semptom olduğunda, düzenli olarak doktoruna danışmaya devam etmelidir. Bu kitapta yer alan herhangi bir bilginin kullanımından kaynaklandığı ileri sürülen herhangi bir kayıp, sakatlık ya da hasar için yazar da yayınevi de yükümlü veya sorumlu tutulamaz.

BAŞLARKEN

YOGA HER GEÇEN GÜN DAHA DA POPÜLERLEŞİYOR. Her yerde yoga okulları açılıyor ve bu, iyiye işaret. Fakat çok sayıda yeni çağdaş stil popüler olurken, yoga olarak adlandırılan şey genellikle Batıda türemiş olan psikoterapi, fizik tedavinin çeşitli biçimleri ve biraz asana pratiğinin bir sentezi hâline geliyor. 

Başka yöntemleri yogaya dâhil etmek belki de önemli ve yararlı bir gelişmedir. Ne de olsa yoga geleneği, yaşayan bir gelenektir ve insanların hayat kalitesini herhangi bir seviyede artırmasına yardım eden tüm girişimleri çok takdir ediyorum. Ancak bu çağdaş stillerin çoğu bu geleneğin engin derinliğini yansıtmadığı için daha derin içsel öğretiler çok sayıda Batılı öğrenciye ulaşmıyor. Yoga geleneği, popülerleşmeyle birlikte kaybolma riskini de taşıyor. Örneğin, yoga öğretilerinin belki de başlıca yetkili kaynağı olan, gündelik yaşamımızla bağlantılı olarak hepimize çok değerli içgörüler ve uygulamaya dökülebilir bir ilişki sunan Patanjali’nin Yoga Sutralar’ı, Batı dünyasındaki yoga öğretmenlerinin çoğu tarafından sadece ismen (o da eğer biliniyorsa) biliniyor. 

Bu kitapla hem bu güzel geleneğin benzersizliğini korurken hem de bu kadim öğretilerin size, yani çağımızın öğrencilerine uygunluğunu göstermek istiyorum. Bu amaç doğrultusunda sizlere yalnızca bedenin değil, aynı zamanda zihnin, kalbin ve ruhun da gelişimine dair bir anlayış kazandırmaya çalışacağım.

Günümüzde insanlar yogaya farklı nedenlerle yönelse de birçoğu için bu yönelimin altında yatan motivasyon, yoga pratiği sayesinde tekrarlayan, rahatsız edici duyguları dönüştürme ve hayata dair daha büyük bir anlam, hatta kalıcı huzur bulma umududur. Yoga geleneğinin vaadi budur ve bu yolu izleyerek bu amaçları gerçekleştirme potansiyeli gerçekten de oldukça yüksektir. 

Yolculuğun uzun mu kısa mı süreceği tamamen size ve kişisel motivasyonunuza bağlıdır. Şayet bu dönüşümle biraz olsun ilgileniyorsanız ancak pratiğe tüm dikkatinizi veremeyecek kadar başka meselelerle iç içeyseniz, yolculuk gerçekten uzun sürecektir. Öte yandan, eğer derinlerinize bakmaya ve çoğu zaman zihni meşgul eden yüzeysel dikkat dağıtıcıları geride bırakmaya hazırsanız, büyük ve hızlı bir gelişim gösterebilirsiniz. 

Son olarak şunu belirtmek isterim, yoga geleneğinin sunduklarına dair genellikle erişebileceğinizden daha derin ve daha geniş bir bakış açısı sunmaktaki amacım, sizi bir Hindu’ya dönüştürmek değil; size kadim yogilerin yaptıklarını yapmayı öğretirken tek ve esas amacım, tamamen özünüzde olduğunuz kişiye dönüşmenizdir. Çünkü kadim öğretilerle çalışmanın, onları daima hatırlamanın ve hayatınızın bir parçası hâline getirmenin anlamı aslında budur.

BU KİTAPTAKİ PRATİKLER HAKKINDA

Bu kitap, asana çalışmaları dahil olmak üzere, hatta onun da ötesine geçerek bütün kapsamıyla yoga pratiklerini keşfetmenize yardım etmeyi amaçlıyor. Bu nedenle kitapta sunulan pratikler boyunca tekrar tekrar karşımıza çıkan önemli duruşları kasıtlı olarak seçtim. Bu duruşlar hemen hemen her uygulayıcının günlük pratiğini ilgilendiren temel hareketlerin özünü temsil ediyor. Niyetim aynı ya da benzer temel duruşlara pranayama, mantra söyleme, meditasyon, dua, ritüel gibi diğer öğeleri aşamalı olarak ekleyerek daha karmaşık ya da zor duruşlarda gitgide ustalaşmak zorunda kalmadan da pratiğin dönüştürücü potansiyelinin geliştiğini göstermektir. 

Bu uygulamaların, sistemimizin farklı boyutlarını saflaştırmak ve bütünleştirmek için yoganın nasıl uyarlanabileceğini gösteren örnekler olması amaçlanmıştır. Bunlar, herhangi biri için reçete niteliği taşımazlar ve yetkin bir öğretmenin yerini tutmazlar. Lütfen her bölümde sunulan bilgileri okuyun, ardından bu uygulamaları metinde geçen özel uyarıları göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde deneyin. Herhangi bir şekilde aşırı yorgunluk, incinme, baş dönmesi ya da nefes darlığı hissederseniz lütfen durun ve devam etmeden önce bir süreliğine rahat bir pozisyonda dinlenin. Bu çalışmaların amacının kendinize dair bilginizi derinleştirmeye hizmet etmek ve kişisel dönüşüm sürecinizde size destek olmak olduğunu unutmayın.

BİRİNCİ KISIM

KADİM TEMELLER

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • Kategori(ler) Kişisel Gelişim
  • Kitap AdıYoga Hayatımızı Nasıl Değiştirir?
  • Sayfa Sayısı264
  • YazarGary Kraftsow
  • ISBN9786259812120
  • Boyutlar, Kapak16x24 cm, Karton Kapak
  • YayıneviOmega Yayınları / 2024

Yazarın Diğer Kitapları

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur