“Buradakiler hayatımın belirli kesitleri çünkü hayatımın tamamının bazı kısımlarını unuttum, bazı kısımları da bana özeller. Geriye kalanlar ise biyografiden çok tarihi kronoloji mahiyetinde. Hayatımı takip eden hadiselere ilişkin hikayeler, gerçek şekilde, kendimize ait hikayeler ne kadar samimi ve doğru olabilirse o ölçüde anlatıldı.
Hatıraların nasıl kaleme alındığını bilmiyordum. Meşhur Churchill’in eserini okurken edebiyatın bu türünde, Churchill’in kendisinin de ifade ettiği üzere, yazarın tarihteki siyasi ve askeri gelişmeleri kendi şahsi tecrübeleriyle bağlantı kurarak yazdığını anladım. Bu nedenle de hatıralar her zaman subjektif görüşlerdir. Bu tarih değildir ve tarih, onu yaşayanlar tarafından yazılmamalıdır.
Kitap metninin nisbeten büyük bir kısmı, o döneme ait mektuplar veya mektupların kesitlerinden, konuşmalardan ve mülakatlardan oluşuyor.Bunlardan bazılarını bütün olarak almayı veya geniş şekilde sunmayı gerekli gördüm zira bunlar benim cereyan eden hadiselere mesafesiz, hızlı ve bazen de anlık tepkilerim. Bunu yaparken, geçmiş olaylara şahitlik etmenin en aslına uygun yolunun bu olduğunu düşündüm. Üstelik bu sayede buna benzer yazılarda sıklıkla görüldüğü gibi kendimi olduğumdan daha akıllı göstermekten de kaçınmış oldum.
Kısacası, bundan sonra gelenler tarihimizin zor bir dönemine ilişkin benim doğrularımdır.”
İÇİNDEKİLER
Hayatımın Bir Kısmı………………………………………………………………………………..7
Bosna Hersek’in Kısa Tarihi …………………………………………………………………..9
1. Bölüm
Gençlik ve İlk Esaret…………………………………………………………………………….. 19
2. Bölüm
Saraybosna Süreci …………………………………………………………………………………. 39
3. Bölüm
Parti Kurma ve Yugoslavya’yı Yeniden Düzenleme Teşebbüsü……. 83
4. Bölüm
Savaş Günlüğünden……………………………………………………………………………..147
5. Bölüm
Srebrenitsa……………………………………………………………………………………………..285
6. Bölüm
Savaş ve Müzakereler…………………………………………………………………………..307
7. Bölüm
Dayton Günlüğü…………………………………………………………………………………..357
8. Bölüm
Dayton’dan Sonra …………………………………………………………………………………417
HAYATIMIN BIR KISMI
Buradakiler hayatımın belli kesitlerinden ibaret; çünkü hayatımın bazı kısımlarını unuttum, bazı kısımları da bana özel. Geriye kalanlar ise biyografiden çok tarihî kronoloji mahiyetinde. Hayatımı takip eden hadiselere ilişkin hikayeler, gerçek halleriyle, kendimize ait hikayeler ne kadar samimi ve doğru olabilirse o ölçüde anlatıldı.
Hatıraların nasıl kaleme alındığını bilmiyordum. Meşhur Churchill’in eserini okurken edebiyatın bu türünde, Churchill’in kendisinin de ifade ettiği üzere, yazarın tarihteki siyasi ve askerî gelişmeleri kendi şahsi tecrübeleriyle bağlantı kurarak yazdığını anladım. Bu nedenle de hatıralar her zaman subjektif görüşlerdir. Bu tarih değildir ve tarih, onu yaşayanlar tarafından yazılmamalıdır.
Kitap metninin nisbeten büyük bir kısmı, o döneme ait mektuplar veya mektupların kesitlerinden, konuşma ve mülakatlardan oluşuyor.
Bunlardan bazılarını bütün olarak almayı veya geniş şekilde sunmayı gerekli gördüm; zira bunlar benim cereyan eden hadiselere mesafesiz, hızlı ve bazen de anlık tepkilerim. Bunu yaparken, geçmiş olaylara şahitlik etmenin aslına en uygun yolunun bu olduğunu düşündüm. Üstelik bu sayede buna benzer yazılarda sıklıkla görüldüğü gibi kendimi olduğumdan daha akıllı göstermekten de kaçınmış oldum.
Kısacası, bundan sonra gelenler tarihimizin zor bir dönemine ilişkin benim doğrularımdır.
Aliya İzetbegoviç
Saraybosna, 31 Mart 2001
BOSNA HERSEK’IN KISA TARIHI
Noel Malcolm’ın Bosna Hersek’in Kısa Tarihi
eseri temel alınarak yazılmıştır.
Bosna Hersek, 42.26° ve 45.15° kuzey enlemleri ile 15.45° ve 19.41° doğu boylamları arasındaki coğrafi konumda, Balkan yarımadasının Batı kısmında yer alır. Kuzey ve batıda Hırvatistan, doğu ve güneyde ise Sırbistan ve Karadağ ile sınır komşusudur. Yüzölçümü 51.129 kilometrekare, nüfusu 4.124.2562 ve ortalama nüfus yoğunluğu ise kilometrekare başına 81 kişidir. “Hersek” tabiri genel anlamda Neretva nehri havzası için kullanılırken “Bosna” ise merkez, doğu ve batıdaki sahaları, yani ülkenin büyük kısmını temsil eder. Bosna Hersek’in siyasi sınırları 18 ile 19. yüzyıllardaki (1699-1879) bir dizi barış anlaşması ve sözleşme ile hukuki olarak belirlenmiştir. Bu sınırlar, 1943’te Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi’nin (AVNOJ) ikinci oturumunda alınan kararla (Sutorina yakınları ile Bosansko Grahovo ve Bihaç bölgelerinde bazı küçük değişikliklerle birlikte) 1918 yılındaki sınırlar baz alınarak kabul edilmiştir.
…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Biyoğrafi-Otobiyoğrafi
- Kitap AdıTarihe Tanıklığım
- Sayfa Sayısı560
- YazarAliya İzetbegoviç
- ISBN9786257854511
- Boyutlar, Kapak13.5x21 cm, Karton Kapak
- YayıneviKetebe Yayınevi / 2020
Yazarın Diğer Kitapları
Aynı Kategoriden
- James Joyce Büyük Yazarın Gizli Evreni ~ Arthur Power
James Joyce Büyük Yazarın Gizli Evreni
Arthur Power
Bir dostluğun hikayesini okuyoruz bu kitapta. İrlandayı terk etmiş, Pariste yeni heyecanların peşine düşmüş, sanatın ardında yolunu bulmaya çalışan genç bir ressam Arthur Power...
- Bir Kültür Savaşçısı: Osman Şevki Uludağ ~ İrem Ela Yıldızeli
Bir Kültür Savaşçısı: Osman Şevki Uludağ
İrem Ela Yıldızeli
Yaprakları sararmış eski bir günlük ortaya çıkıveriyor. Günlüğü bulan İrem Ela Yıldızeli, sahibi ise Dr. Osman Şevki Uludağ… İrem’in büyükdedesi. Babaannenin evinden çıkan günlüğün...
- Kubilay Han ~ Morris Rossabi
Kubilay Han
Morris Rossabi
Moğolların yükselme ve yayılma döneminde doğan Kubilay Han (1215-1294), dedesi Cengiz Han’ın ölümünden sonra imparatorluğunun oğulları arasındaki bölüşümünde iktidar rüyasına en uzak torunlar arasında...