Modern bilim, dünyayı anlamamızda devrim yarattı. Büyük Patlama evrenin başlangıcına dair bir ışık yaktı.
Nasıl insan olduk sorusu, evrimsel varlık hiyerarşisinin bulgularıyla yanıtlandı. Einstein, bildiğimiz maddenin enerjiye dönüştüğünü ve farklı boyutların varlığını ortaya koydu. Peki ya tüm bu devrimsel gelişmeler Tanrı hakkındaki bilgimizi nasıl etkiledi?§ Büyük Patlamadan önce ne vardı?
Büyük Patlamadan önce ne vardı?
Robotlara da peygamber gelir mi?
Evrendeki bu ince ayar bir Akıllı Tasarımcının varlığının kanıtı mıdır?
Einstein, Tanrı’ya inanıyor muydu?
Beyinde bir Tanrı noktası var mı?
Yaşam neden var oldu?
Genetik mühendisliği, Tanrı rolünü oynamak mıdır?
Darwin, Tanrı’yı öldürdü mü?
Evrim, Tanrı’ya dair bilginin anahtarı mı?
Freud, Tanrı ile çalışır mı?
Bedenden fazla bir şey miyiz? Yoksa bir ruhumuz var mı?
Marslılara da kitap inmiş midir?
Hristiyan, Yahudi, Müslüman ve Hindu geleneklerinden 8 ülkeden 50 bilim insanı, psikolog, teolog ve filozof, elinizdeki kitapta bu soruların cevaplarını arıyor. Bu kitap bilim ve din konusunda kafası karışıklar için rehber niteliğindedir.
ÖNSÖZ
RUSSEL STANNARD
Modern bilim dünyayı kavrama biçimimizde devrim mahiyetinde değişiklikler meydana getirdi. Bu çok açık. Peki ama bütün bu gelişmeler Tanrı’ya ilişkin bilgimizi nasıl etkiledi? Ve bütün bunlar bugün insanlar için ne anlam ifade etmektedir?
Bunu öğrenmek için din ve bilim arasındaki karşılıklı ilişkiye dair süregelen tartışmaya katkılarıyla ünlü önde gelen bilim insanlarıyla iletişime geçtim. Her birinden 21. yüzyılın şafağında bilinenlerin ışığında düşünme biçimimizi nasıl gözden geçirmemiz gerektiği konusunda kısa yazılar yazmalarını istedim. Yazılarını çok bilimsel değil, geniş okuyucu kitlesine hitap eden bir tarzda kaleme almalarını talep ettim. Yazarların bu talebi nasıl mükemmel bir şekilde karşıladıklarını gösteren bu çalışmaların çoğu dünya çapında gazete ve dergilerde yayınlandı.
Yazarlar Hristiyan, Yahudi, Müslüman ve Hindu geleneklerini temsil edecek şekilde sekiz ülkeden seçildi. Çoğu meslek erbabı bilim insanları, felsefeciler, ilahiyatçılar ve psikologlardan oluşan bir ekip oluşturuldu. Ele alınan konular kozmoloji, evrim ve genetik mühendisliğinden uzay dışı yaşama, ruha ve din-bilimin tartışmasına uzanan geniş bir yelpazeyi oluşturmaktadır. Birlikte ele alındığında, yazarlar, Tanrı’ya ve Tanrı’nın dünyayla ve bizimle etkileşimine dair zorlu ve zenginleştirilmiş bir anlayış ortaya koymaktadırlar.
1
ÇAĞIMIZ İÇİN BİR YARATILIŞ HİKÂYESİ
TED BURGE
Büyük Patlama ve ardından gelen fiziksel ve biyolojik evrim, neredeyse tüm bilim insanlarının zihninde sağlam bir şekilde yer edinmiş inançlardır. Tekvin’deki yaratılış kıssasıyla yan yana konulduğunda bilim insanlarının maddi yaratılışa daha ikna edici bir açıklama getirdikleri görülür. Ama bu iki açıklamanın amaçları farklıdır. Bilimsel açıklama doğal olarak Tanrı’dan hiç bahsetmez. Tekvin ise öncelikli olarak tanrısal hakikatlerle, yaratılışla ve Tanrı-insan ilişkisiyle ilgilenir.
Yaratılışın maddi yönü hakkında başlangıç kabilinden fikirler beyan eden Tekvin’in bölümleri, bu ilahi gerçeklerin çoğuna dokunmadan yeniden gözden geçirilebilir. Tanrı kavramının içerik olarak uğradığı değişimi, özellikle Eski Ahit başta olmak üzere Kitab-ı Mukaddes’ten kanıtlarıyla takip edebiliriz; yine de, kavramsal içeriği ne kadar değişirse değişsin Yaratıcı olarak Tanrı’ya inancımız ve bağlılığımız hiç değişmeden sağlam bir şekilde varlığını koruyabilir.
Mevcut bilimsel bilgimiz ve tarihte ortaya çıkan olaylar ışığında, Tanrı’nın süregelen vahyinden ilham alan Tekvin ya…
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Din Felsefesi Felsefe
- Kitap Adı21. Yüzyıl için Tanrı
- Sayfa Sayısı224
- YazarRussell Stannard
- ISBN9786258411539
- Boyutlar, Kapak13.5 x 21 cm, Karton Kapak
- YayıneviFol Kitap / 2022