Birazoku.com sitesinde de kitapların ilk sayfalarından biraz okuyabilir, satın almadan önce fikir sahibi olabilirsiniz. Devamı »

Yazar ya da yayınevi iseniz kitaplarınızı ücretsiz yükleyin!

Nefesine Sahip Çık
Nefesine Sahip Çık

Nefesine Sahip Çık

Rüya Acaroğlu

Durmadan kıyılara vuran dalgalar kıtaları ve coğrafyaları değiştirir. Sizin de gayretiniz ile güçlenen nefesiniz, bedeninizi şifalandırsın diye yazıldı bu kitap. İlk ve öncelikli olarak yapmanız gereken şeyin nefesinizin farkında olmak olduğunu hatırlayın diye.

Çok mu büyük dertleriniz var? Hiçbir şey geçmez gibi mi geliyor? Dünya telaşlarına yetişemiyor musunuz? Aslında hepsi bir nefes kadar. Her an onu solurken önemini unuttuğumuz bir nefes…

İÇINDEKILER

ÖNSÖZ ………………………………………………………………….. 11
NEFES ……………………………………………………………………………14
“Nefesime Teşekkürü Öğreten Binlerce Yaşanmışlığa
Minnettarım” ………………………………………………………………. 17
Nefesi İdrak Edişim …………………………………………………….. 19
Nefes Ne İş Yapar? ………………………………………………………. 20
ŞIFA ………………………………………………………………………………..21
BEYIN DALGALARI ………………………………………………..25
Beyin Dalgası, Frekans Aralığı, Zihin Durumu
● Delta: 0.5 Hz- 4 Hz (Derin uyku hali)……………………………………..26
● Teta: 4 Hz- 8 Hz (Uykulu, uyuşuk ve derin hipnoz hali;
uykunun ilk aşaması)………………………………………………………………26
● Alfa: 8 Hz- 14 Hz (Oldukça gevşemiş ama uyanık bir hâl)…….27
● Beta: 14 Hz- 30 Hz (Tam uyanıklık ve farkındalık hâli)………….28
● Gama: 30 Hz- 40 Hz (Yüksek farkındalık hâli)……………………….28
HÜCRE ………………………………………………………………………….30
Nefesin Hücresel Düzeyde Etkisi ………………………………… 33
Elektron Transport Zinciri …………………………………………… 35
Nefesin Kanda Seyahati……………………………………………….. 37
Damarlardaki Nefes…………………………………………………….. 39
Pıhtılaşma Sistemleri (Koagülasyon Kaskadı)……………… 41
Kandaki Asit-Baz Sistemleri (Asit-Baz Tamponad)………. 42
Nefesin Kanunları ve Refleksleri …………………………………. 44
Nefesin Sinir Sistemi Üzerindeki Etkileri …………………….. 49
Solunumun Düzenlenmesi…………………………………………… 51
Nefesin Bağışıklık Sistemi Üzerindeki Etkileri…………….. 54
Burunla İlgili Lenf Dokusu (Nalt)………………………………… 56
Bronşla İlgili Lenf Dokusu (Balt)………………………………….. 56
Mide-Bağırsak Sistemiyle İlgili Lenf Dokusu (Galt) …….. 56
Vücut İçini Kaplayan Lenf Dokusu (Malt) …………………… 56
Nefesin Hormonlar Üzerindeki Etkileri……………………….. 58
Nefesin Mikrobiyata Üzerindeki Etkileri……………………… 60
HAYAT ÇORBASI……………………………………………….. 63
Çorbanın Çeşnileri ………………………………………………………. 63
Hayat Çorbasının Tarifi ……………………………………………….. 64
NEFESIN ANATOMISI……………………………………… 69
İletim Bölümü ……………………………………………………………… 69
Solunum Bölümü…………………………………………………………. 73
Akciğerin Hücreleri……………………………………………………… 74
Yaşam Çiçeği ……………………………………………………………….. 76
Solunum Zarı ………………………………………………………………. 78
Diyafram……………………………………………………………………… 80
NEFESIN ÇALIŞMASI ………………………………………. 82
Nefesin Matematiği……………………………………………………… 84
ETKIN NEFES ……………………………………………………… 86
Akciğerin Basınçları…………………………………………………….. 89
NEFES EGZERSIZLERININ GÜCÜ………………… 92
Oksijen Bedende Neler Yapar? …………………………………….. 92
“Nefesine Teşekkür” Çalışması……………………………………. 94
MUSAB ABDULLAHI…………………………………………………95
TRIFLOW’UN DOĞRU KULLANIMI…………………..98
AKUPUNKTUR …………………………………………………………. 102
AROMATERAPI………………………………………………………… 112
SONSÖZ ……………………………………………………………………….. 117
YAZAR HAKKINDA ……………………………………………….. 121
KAYNAKÇA ………………………………………………………………… 123

NEFES

Her insanın yaşadığı bedensel ve ruhsal sıkıntıların çözümünü bulabilmem için en iyi “Ben”i yaratmam gerekti. Bu çabada şifa ve iyilik hâline giden tüm yollar NEFES’e çıktı. NEFES, benim işimdi. Yıllardır nefesin en etkin çalıştığı organ olan akciğeri dikkatli ve uygun bir şekilde ameliyat ettiğim hâlde ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kontrollü ve disiplinli şekilde nefes egzersizi yaptırılmadığı zaman hastanın iyileşme süresinin uzadığını gördüm. Hatta bazen de bu hastalarda tam iyileşme sağlanamıyordu. Örneğin, kaburgasının her iki tarafında da birden fazla parçalı kırığı olan bir hastada ilk önce cerrahi tedavi düzenlenir ve hayati tehlikesi geçene kadar gerekli müdahaleler yapılır.

Bu hastaların tedavisi düzenlendikten sonra hastalar kendi başlarına bırakılır. Fakat eğer birebir kontrol edilmezlerse ve nefes egzersizleri için gerekirse zorla çalıştırılmazlarsa bazen bu hastaların yaşaması dahi mümkün olmaz. Otuz üç yıllık mesleki tecrübemle gördüm ki burundan yapılan etkin nefes çalışmaları ve hepimizin bildiği solunum egzersiz cihazı Triflow’un düzenli kullanımı, hastalarda farklı tabloların meydana gelmesini sağlıyor ve mucizevi etkiler oluşturuyor. Ameliyat sonrasında veya akciğer hastalıkları sebebiyle nefes egzersizi çalıştırdığım hastalarda iyileşme sağlandıktan sonra devam edildiğinde, hastanın hayat kalitesini her alanda yükselten ve tüm vücudu etkileyen gelişmelere tanıklık ettim.

Triflow’u kendim kullanmayı henüz denememiştim ama düzenli ve etkin yapılan nefes egzersizlerinin çok önemli olduğunun farkına varmıştım. Belirli tanılarda önerdiğimiz bu tedavinin akciğer veya kalp hastaları dışında da yararlı olabileceğini, vücudumuzdaki tüm organ ve sistemlerin iyileşmesinde ivme sağlayabileceğini düşünmüştüm. Covid pandemisi döneminde ise geniş bir kitleye kısa zamanda nefes egzersizleri anlatma, öğretme ve çeşitli Whatsapp gruplarından bana ulaşan bu geniş hasta grubunun hastalık dönemindeki ilerlemelerini takip etme şansım oldu. Pandemi sebebiyle girdiğimiz karantina sürecinde sosyal medya sayesinde normalde tanıma ve tedavi etme şansım olmayan hastalara da ulaşabildim. Bu süreçte farklı tanı ve şikâyetlerle gelen hastalarda birkaç ayda geliştirmiş olduğum nefes egzersiz sisteminin disiplinle uygulanması hâlinde beklenmedik düzeyde iyi sonuçlar alındığını gördüm; insanların eskisinden de daha sağlıklı hâle gelmelerine vesile olmayı deneyimledim. Bu deneyimler, beni her fırsatta ve bulunduğum her ortamda bildiklerimi sizlerle ve meslektaşlarımla paylaşmaya yöneltti. Bunu yapmaktaki tek amacım, Yaradan’ın bize verdiği mucizeye sahip çıkarak basit ve etkin tedavi çözümüyle hastaların hayata tutunmasını sağlamaktı.

Bana sıklıkla sorulan, “Bu zamana kadar neden bekledin? Daha önce bu bilgileri neden duymadım? Neden başka kimse söylemiyor? Neden tüm doktorlar kullanmıyor?” sorularına da bu kitabın cevap olacağını umuyorum. Bu kitabı, tıp eğitimi olmasa da kendi sağlığını iyileştirmek isteyen kişilerin de rehberlik alabilmesi için hazırladım. On yedi yıldır gözlemlediğim iyileşme öykülerinin başkahramanı olan bu basit düzenek, Nefesine Sahip Çık kitabının yazılmasına da vesile oldu.

Peki, neden hiç kimse Triflow kullanımını teşvik etmiyor? Öncelikle maalesef bir hastalık veya başka bir sağlık sıkıntısı çıkmadan kimse nefesinin öneminin farkına varmıyor. Nefes alıp vermek bizim bilinçli olarak yapmadığımız bir eylem olduğu için her ân son nefesimizi alıyor olabileceğimizi unutuyoruz. İkincisi, nefes konusunda çok donanımlı veya yetkin olduğunu düşünen bireylerin de Triflow kullanımı konusunda yeterince deneyimleri yok. Bu nedenle bilmedikleri bir aleti tabii teşvik de edemiyorlar. Üçüncüsü ise yaşam kalitesini ve sağlığını geliştirmek için binlerce lira harcayan insanların, piyasa değeri ortalama 30 TL olan Triflow’u fazla basit, ucuz ve önemsiz gördüklerinden sağlayabileceği mucizevi etkileri göz ardı etmeleridir. Zorunda kalmadıkça bu basit aparat akıllarına bile gelmez. Oysa ki hayat yalnızca bir nefes, bir tetkik kâğıdındaki sonuç kadardır. Sadece bir kısmını idrak ettiğim yaratılışımızdaki mucizelere şükrediyorum. Kendimi ve çevremi her yeni öğrendiğim bilgiyle güçlendiriyor, destekliyor ve geliştiriyorum. En önemlisi de iyileşme sürecini kabul edip kendi kendine egzersiz yapmaya çalışan ve yaşadıkları olumlu süreci benimle paylaşan hastalarım sayesinde, bu mucizeye her gün yeniden tanık oluyorum. Kitabın yazım sürecinde verdiğim molalarda bile nefesime teşekkür ediyorum ve nefes egzersizlerimi tekrar ediyorum.

“NEFESIME TEŞEKKÜRÜ ÖĞRETEN BINLERCE YAŞANMIŞLIĞA MINNETTARIM” Hayatımızı sürdürmek ve ihtiyaçlarımızı karşılamak için para kazanma ve çalışma zorunluluğumuz var. Benim de yolum, görevli olarak gittiğim Somali’de Mogadişu Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi’nde, (ilerleyen sayfalarda iyileşme mucizesinin bir kısmını sizlerle de paylaşacağım) Musab Abdullahi’yle kesişti. Yüce Allah, onun vasıtasıyla farkında olmadan alıp verdiğimiz nefesin nasıl bir mucize olduğunu gösterdi bana. Her gün vücut dediğimiz mükemmel fabrikada aldığımız binlerce madde moleküllerine ayrılıp yeni maddelere, enerjiye dönüşüyor. Bu fabrikada her bölüm sorumlu olduğu görevleri yerine getirirken birbiriyle tartışmadan, üstünlük taslamadan, kusursuz bir uyum içinde çalışıyor ve belki de binlerce, milyonlarca mucize gerçekleştiriyor. İşte benim de “Nefesine sahip çık!” deme sebebim, ölü (nekroze) bir akciğerin canlanması mucizesine tanıklık etmem oldu. Etkin nefesiniz, kıymetini bilmeniz hâlinde muhteşem bir şifacıdır, göreceksiniz. Ölü bir akciğerin canlanmasına şahitlik eden bir hekim olarak nefesin mucize ötesi etkilerini sizlerle paylaşmak istedim.

Bilgilerimi sosyal medyamda tüm insanlara açık şekilde paylaşma sebebim de Musab’ın iyileşmesi için yoğun bakımda dua ederken aldığım bir karar oldu. Somali’ye para kazanmak için gitmemiş olsaydım, orada olup hastamı nefes çalıştırmasaydım ölü bir akciğerin canlanmasına şahitlik edemeyecektim. Somali’de yaşadığım deneyim, bu eğitimlerin tüm sağlık kurumlarında öncelikli olarak verilmesi gerektiğini gösterdi bana. Boşa giden böyle bir gücün şifaya dönüştürülmesinin tüm meslektaşlarımın asli görevi olması gerektiğine inandım. Tüm branşlardaki hastalarımıza öncelikle nefes eğitimleri verilmeli, beslenme ve bedenlerine uygun sağlıklı yaşam karneleri oluşturulmalıdır. Yalnızca düzenli uygulamalar sonrasında ilaç kullanımı planlanmalıdır. İnsan hayatına dokunacak en güçlü uygulama “Etkin Nefes Egzersizleri”dir. Tüm hastalıklar, dokuda oksijenin düşmesiyle (hipoksi) başlar.

okuda oksijenin düşmesiyle (hipoksi) başlar. Yani fark ettim ki hayat tek bir nefes kadar. Tek nefesle yaşamayı öğrenince, “Öğretmeliyim,” dedim… Hani “Elektrik, su tasarrufu yapalım,” diyoruz, dönüştürüp tasarruflu olmayı öneriyoruz ya, NEFESten başlayalım tasarrufa… Bu yüzden NEFESİNE SAHİP ÇIK hareketi dünyamızın en çevreci, en iklim koruyucu, en israfı önleyici, en yaradılışa yaklaştıran tasarruf hareketidir.

NEFESI İDRAK EDIŞIM

Tıp fakültesinde öğrendiğimiz vücut çalışma bilimi (fizyoloji), doku bilimi (histoloji), vücut kimyası (biyokimya), bağışıklık (immünoloji), kan özelliklerine (hematoloji) dair bilgiler derlendiğinde nefesin gücü ve etkisi çok net görülmektedir. Son yıllarda eklenen literatür bilgileri ve yeni çalışmalardan elde edilen verilerin entegrasyonu bu değerlendirmeyi destekler ve güçlendirir niteliktedir. Bu alanda yeni ve ileriye dönük çalışmalar gerçekleştirmek ve çalışmaya dahil edilecek ölçümleri ise standart bir çerçevede değerlendirmek, son derece zorlu ancak bir o kadar da zorunludur. Yani demem o ki, Amerika’yı yeniden keşfetmedim. Kadim bilgeliklerin yüzlerce yıldır çeşitli tanım ve tariflerle aktarmaya çalıştığı “Şifacı Nefesi” bir tıp doktoru olarak bir de benden dinleyin istedim. Bunu yaparken de Triflow denilen pratik, basit ve ucuz aparatı, sadece ameliyat sonrası kullanılan bir alet olmaktan çıkartıp gündelik rutinimize dahil edelim istedim. Ameliyat olmayı, kaburga yaralanmasını ya da salgın hastalığı beklemeden, bedava ozon terapisinin en doğal ve ucuz yöntemini düzenli olarak uygulayalım, şifalanalım.

Tıp, bugün geldiği noktada; Bütünsel, Holistik, İntegratif, Fonksiyonel, Mitokondriyal gibi kullanımlarla adı değişse de hücresel- mitokondri (hücre enerji santrali) sağlığı ve hücrenin kendi dengelerini koruma çabasıyla (homeostasis) tüm vücudun şifasına odaklanmış durumdadır. Nefesin bu konudaki etkisinin ardındaki tıbbi mekanizmaları, sistemleri ortaya koymak gerekir. Mucizevi etkilere sahip nefesin “3- 5- 8 nefes al- ver” vb. tariflerle sınırlanarak anlatılması yetersiz kalıyor. Örneğin, Çinko (Zn) olmazsa ve birçok tıbbi basamak gerçekleşmezse nefesin etkinliği kısır kalır. Daha da önemlisi ciddi sağlık sorunlarının atlatılmasında veya ilerlemesinde neden oluşturabilir. Hatta tespit edilmemiş kan hastalıklarıyla ilgili bir durumda sorun daha da ağır olacaktır. Bu yüzden şifa yolunda nefesin gücüyle iyileşme sürecine katkıda bulunan tüm nefes eğitmeni arkadaşların da bu parametreleri öğrenmesi ve gerekli tıbbi kontrollerin yapılması büyük önem taşıyor. Çünkü nefes tıbbi bir eylemdir.

NEFES NE İŞ YAPAR?
Hücreye oksijen temin eder.
Karbondioksiti atar.
Kan ve dokuların Hidrojen iyon konsantrasyonunu (pH) dengeler.
Konuşmak için gerekli sesleri üretir. Sesimiz, nefesimizin akışıdır.
Solunum yolundaki hastalık yapıcı virüs ve mikroplara karşı vücudu savunur, nemlendirir.
Kan pıhtısını tutar ve eritir.
Biyokimyada etkili maddelerin üretimi, işlenmesi
ve düzenlenmesini yapar.
ETZ’de elektron akışının ana moleküllerini yönetir.
Elektron taşıyan zincirle her hücrede enerji akışını
sağlar.
y Vücudumuzda tüm biyokimyasal ve elektriksel
akımı taşıyan, etkileyen moleküllerin akımının devamlılık ve gücünü belirler.

Nefesimiz bir nehir ise tüm etkili salgı ve moleküller içinde akmaktadır. Akışta olmak, ânı yaşamak da nefes farkındalığıyla mümkündür. Olay; moleküllerimizin, hücrelerimizin kimyasını düzenlememiz, dengelememizdir.

Eklendi: Yayım tarihi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazarın Diğer Kitapları

Bebhome Kahve

Aynı Kategoriden

Haftanın Yayınevi
Yazarlardan Seçmeler
Editörün Seçimi
Kategorilerden Seçmeler

Yeni girilen kitapları kaçırmayın

Şimdi e-bültenimize abone olun.

    Oynat Durdur
    Vimeo Fragman Vimeo Durdur