Meditasyonun yalnızca bir eylem olmanın ötesinde nasıl bir deneyim halini alabileceğini ya da bir hedeften çok süregelen bir yolculuk olabileceğini biliyoruz. Jayanti Kripalani bize meditasyonun aradığımız yalın uygulamasını özetliyor. Raja Yoga’nın iç görülerini sağlayan kitap pratik meditasyon alıştırmaları ile bu yöntemi, öğretiyi anlamamıza yardımcı oluyor. Tanrı ile bağımızı onarmayı, zamanı farklı bir açıdan kavramayı, doğru bir yaşam biçimi ve mediyatson ile ruhsal gelişimin nasıl desteklenebileceğini çözümlüyor.
Meditasyona yeni başlayanlar için farklı bir medatisyon tarzını keşfetmek ve taze, yenilikçi bir bakış açısı kazanmak isteyenler için faydalı bir kitap
İçindekiler
Önsöz
I Neden Meditasyon?
II Ben Kimim?
III Ruh Bilinci
IV Zihin Denilen Şey
V Dengeyi Korumak
VI Karma Felsefesi
VII Yüce Varlık
VIII Zaman Bizi Beklemez mi?
IX Sekiz Güç
Sonsöz
Yazar Hakkında
Brahma Kumaris Hakkında
Adresler
Önsöz
Teoriden Uygulamaya Meditasyon kendi içsel dünyalarının güzelliğini ve gücünü keşfetmeye başlamak isteyenler için hayli ilgi çekici. Yaşamın sürekli artan hızına, karmaşıklığına uyum sağlamaya çalışırken giderek daha yüksek oranda zihin gücünü geliştirmeye ihtiyaç duyuyoruz.
Kitapta yer alan dokuz ders Brahma Kumaris Raja Yoga öğretisine dayanır. Bu uluslararası sivil toplum kuruluşu farklı kültürlerden gelen insanlara meditasyon yapmada ve anlayış gücünü derinleştirmede yardımcı olur. Kendi başına uygulanabilen bu dersler yaşamda pek çok yarar sağlar. Dersler teoriden uygulamaya geçişte meditasyon alıştırmalarını kapsar. Bununla birlikte Brahma Kumaris’in dünyadaki altı bin meditasyon merkezinden birinde ücretsiz meditasyon seminerlerine katılmak bilhassa faydalı olacaktır. Raja Yoga meditasyon merkezlerinin atmosferi ve meditasyon yapanların deneyimi bu kitabın okunmasıyla kazanılan kavrayış ve deneyimlere katkıda bulunacaktır.
Meditasyon günlük yaşamda benimsendikçe, sadece gerçek zihin huzuru sağlanmakla kalınmaz, aynı zamanda yaşama yönelik daha olumlu ve sağlıklı bir tutum edinilmiş olur.
Jayanti Knpalani
Brahma Kumam Avrupa Başkanı
İnsanların meditasyondan beklentileri çeşitlidir. Kimi huzur, kimi otokontrol, bazıları güç, bazıları ise sükûnet arayışındadır. Ancak insanları meditasyona yönelten nedenlerin en sık ifade edileni huzur veya zihin huzurudur. İlk bakışta bu İkisi arasında pek bir fark yokmuş gibi gelse de, daha yakından irdelendiğinde bunların birbirinden ayrı talepleri olduğu anlaşılır. Huzur sadece bir deneyim, zihin huzuru ise bir yaşam biçimidir.
Anlık bir huzurun geçip gittiğini hepimiz tatmışızdır. Sadece huzuru deneyimlemek aslında o kadar zor değildir. Huzur, meditasyon uygulamasıyla kolayca elde edilebilir, çünkü meditasyon özellikle bunu sağlamak için tasarlanmıştır. Oysa zihin huzuruna ulaşmak, sürekli ve kalıcı olarak huzur deneyimlemeyi istemektir. Günlük yaşantımda öylesine kontrollü olmalıyım ki, seçmek istediğim her ne İse onu istediğim zaman tecrübe edebilmeliyim. Sürekli zihin huzuru deneyimlemek için meditasyon tekniğinden öte bir şeylere ihtiyacım var. Ne de olsa, mağazanın satış elemanıyla kasa başında yaptığım tartışmanın ortasında oturup kaybettiğim içsel huzuru yeniden kazanmak üzere beş dakika boyunca ‘I’ mil’ i’ urkilemem! Daha önceden meditasyon yoluyla kazanıl mış huzur deneyimini, sonradan, özellikle huzurlu olmanın kolay olmadığı zamanlarda, günlük yaşantımda kullanabilmem gerekir. Meditasyonu günlük yaşamıma fayda sağlayacak biçimde kullanamıyorsam mediiasyonun gerçekten bir faydası var mı?
Bu nedenle buradaki meditasyon derslerinde iki evre üzerinde durulur:
İlki, Raja Yoga diye adlandırılan etkin meditasyon yöntemini öğretmek ve kazanılan deneyimlerin nasıl derinleştirileceğine ilişkin görüşleri tartışmak ve deneyimlemek.
İkincisi, yaşamımdaki stres ve gerilimin nedenlerine bakmak. Böylece anlayış yoluyla, meditasyonda kazandığım gücü kullanarak temel nedenleri değiştirmeye başlayabileyim, aynı zamanda huzurun zihin huzuru halini alabilmesi için huzur duygularını nasıl huzur eylemine dönüştüreceğimi açıklayabileyim,
Meditasyon Nedir?
Meditasyon kendimi, hem içimdekinin gerçekten kim olduğunu hem de dış uyaranlara nasıl tepki gösterdiğimi, tam anlamıyla tanımaya başlama yöntemidir. Meditasyon herşeyden önce kendinden hoşnut olmaktır, Meditasyon sayesinde, asıl kimligimmiş gibi görünen sitresli ve sıkıntılı ben’den çok farklı olan apayrı bir ben keşfederim. Gerçek doğamın, asıl benin temelde çok olumlu olduğunun farkına varırım. Hemen yanı başımda duran huzur okyanusunu keşfetmeye başlarım.
Değerli inci kolyesini kaybeden kraliçe ile ilgili çok hoş bir bir Hint masalı vardır. Kraliçe, büyük bir üzüntüyle her yanı aradıktan sonra, tam ümidini kaybettiği an, kolyenin zaten boynunda olduğunu fark eder! Huzur da buna oldukça benzer. Onu çevremde veya diğer insanlarda aramaya kalkarsam sürekli olarak hayal kırıklığına uğrarım, ama huzuru kendi içimde nerede ve nasıl arayacağımı öğrenirsem, onun her zaman içimde var olduğunu keşfederim.
Meditasyon kelimesi, derin düşünme ve konsantrasyondan şarkı söylemeye ve ibadet etmeye kadar zihnin farklı kullanımlarını tanımlar. Latincedeki mederi ile aynı kökten türeyen bu sözcük ‘iyileştirmek’ anlamına gelir.
Meditasyon duygusal, zihinsel, bir ölçüye kadar da fiziksel şifa süreci olarak görülebilir. Meditasyonun en sade tanımı zihnin doğru kullanılması ya da olumlu düşünmedir. Düşünceleri inkâr etmek değil, onlan doğru şekilde kullanmaktır. Pek çok meditasyon türü iki temel uygulama içerir:
çoğunlukla çiçek ya da mum gibi nesnelere konsantre olma alıştırmaları,
bir mantra’nın tekrarlanması.
Mentra yüksek sesle, sessizce veya sadece düşünceyle aralıksız
tekrar edilen kutsal bir cümle, kelime veya sestir. Kelime karşılığı
olarak man ‘zihin’. Ira ‘serbest bırakmak’tır. Buna göre, mantra Zihni serbest bırakan anlamına gelir. Raja Yoga meditasyonu da konsantrasyon içerir, fakat hiçbir Fiziksel hedef kullanılmaz. Konsantrasyonun hedefi içsel bendir. Bir kelime veya cümlenin mantradaki tekrarlanışı yerine, zihni doğal bir şekilde kullanarak düşüncelerin akışı teşvik edilir.
Düşüncelerin olumlu akışı benliğin tam olarak kavranılmış olmasında temellenir ve içte yalan huzur deneyimi hazinesine erişmede anahtar rolü oynar.
Meditasyon alıştırması
Sıranızı dik tutarak rahat bir pozisyonda oturun. Bir minder üzerine bagdas kurun, eğer daha rahat edecekseniz bu bir sandalye de olabilir. Gürültüsüz ve dikkati dağıtmayan bir yer seçin. Müzik dinlendirici ve hafif bir atmosfer yaratacağı için dilerseniz yumuşak bir parçayı fonda kullanabilirsiniz. Kitabı önünüzde tutun ve aşağıda verilen cümleleri yavaş yavaş ve sakince okuyun. Zihninizde kelimeleri imgelemeyi ve deneyimlemeyi amaç edinin, böylece tarif edilenleri hissetmeye başlayacaksınız.
Bu kitabı en uygun fiyata Amazon'dan satın alın
Diğerlerini GösterBurada yer almak ister misiniz?
Satın alma bağlantılarını web sitenize yönlendirin.
- Kategori(ler) Tıp
- Kitap AdıMeditasyon / Teoriden Uygulamaya
- Sayfa Sayısı95
- YazarJayanti Kripalani
- ISBN9944328081
- Boyutlar, Kapak 13,5x19,5 cm, Karton Kapak
- Yayınevi47 Numara Yayıncılık / 2007